header-image
Foto: Fredericia Furniture.

Hans J. Wegner – stolens mester

Hans J. Wegner (1914-2007) er svær at komme udenom, når det gælder dansk møbelkunsts storhedstid. Sit gennembrud fik han lige efter anden verdenskrig, hvor den helt store milepæl var omtalen af dansk design i det amerikanske tidsskrift ”Interiors” i 1950. Her blev Wegners stol ”The Chair“ omtalt som verdens smukkeste stol. Ti år senere indgik samme stol som rekvisit i verdens første tv-transmitterede valgdebat mellem John F. Kennedy og Richard Nixon. Det blev ikke alene startskuddet på hans egen verdensberømmelse, men også det internationale gennembrud for dansk design generelt.

“Man kan ikke lave noget, der er endeligt!”

Hans J. Wegner

Wegner tegnede sin tids formsprog i 1950’erne, og det særegne design blev skabt som en kombination af moderne funktionelle former og gamle danske håndværkstraditioner. Resultatet var en lang række møbler, som er fulde af poesi, fantasi og vitalitet. De fandt vej i indretningen hos mange i slutningen af 1960’erne og står fortsat på ønskelisten hos designentusiaster verden over.

For Wegner var det perfekte møbel en utopi. Opfattelsen gav sig udslag i en særlig arbejdsmetode, hvor mange af hans møbler fungerede som arketyper, der siden blev videreudviklet i andre variationer. Derfor kan man se reminiscenser af “Kinastolen“ i “Y-stolen", ligesom skaldesignet og foldemøblet blev et tema, han vendte tilbage til igen og igen. Wegner betragtede hvert enkelt forsøg som et stadie på vejen og fejlskud som en del af den kreative proces.

Historien om Wegner handler også om skomagersønnen fra Tønder, der allerede som dreng skar figurer ud af de træklodser, som faren brugte til skoskabeloner. Efter endt snedkeruddannelse, blev han i 1936 optaget på kunstakademiets møbelskole i København. Wegners dobbelte baggrund banede vejen for en indgående fornemmelse for træets egenskaber og enestående sans for formgivning. The Chair, Jakkens Hvile, Bamse­stolen, Y-stolen og Delfinstolen er blot få af de møbler, som sikrede Wegner en uomgængelig plads i designhistorien.

Hans J. Wegners højdepunkter på auktionen

Hans J. Wegner: “JH 719”. Lænestol med stel af originalt rødlakeret bøg. Sæde samt ryg udspændt med flagline. Vurdering: 30.000 kr.
Hans J. Wegner: Sjælden “Bukkestol” af massiv fyr med tilspidsende ben. Udpændt med sandfarvede gjorde. Vurdering: 125.000 kr.