Hammerslag og museumskøb

Efterårets auktion i Bredgade resulterede i en lang række overraskende hammerslag og museumskøb. Det gjaldt fx et norsk nationalklenodie til 1,7 mio. kr. og Statens Museum for Kunsts køb af en balletscene af Harald Giersing.

Hos Bruun Rasmussen skød vi efterårssæsonen i gang med en Traditionel Auktion i Bredgade. Her satte vi flere end 1.000 kunstværker, antikviteter, designklassikere, smykker og armbåndsure under hammeren.

Auktionens overraskelser

Auktionen bød denne gang på en række usædvanligt høje hammerslag inden for forskellige kategorier. Det højeste hammerslag lød på 1,7 mio.kr. for den norske maler, forfatter og journalist Christian Krohgs 18 illustrationer fra 1892 til landets store dramatiker Henrik Ibsens digt "Terje Vigen", der udkom 30 år tidligere. P.S. Krøyers maleri ”Solskin over havet ved Skagen Strand“ fra 1906 blev solgt for 800.000 kr. mod en vurdering på 300.000-400.000 kr. Fra Valdemars Slot bød vi blandt meget andet på et portræt af Valdemar Christian malet af Reinhold Timm, der gik for et hammerslag på 550.000 kr. På auktionen over designklassikere og kunsthåndværk overraskede et par sjældne ”Bukkestole“ af stolens mester Hans J. Wegner med et hammerslag på en halv million kroner for ikke at tale om Arje Griegsts karakteristiske "Havterrin“, der blev solgt for 700 % over vurderingen med et hammerslag på 280.000 kr. Blandt smykkerne opnåede en sjælden fancy intens gul diamantring det højeste hammerslag på 550.000 kr., mens racerkøreren Michael Christensens stærkt medieomtalte Rolex Daytona-ur blev solgt for en halv million kroner.

Christian Krohg: 18 illustrationer til Henrik Ibsens "Terje Vigen", 1892. Blev solgt til auktionens højeste hammerslag på 1,7 mio.kr.
Arje Griegst: "Havterrin" af porcelæn. Auktionens nok største overraskelse med et hammerslag på 280.000 kr., der udgjorde hele 700 % af vurderingen.
Hans J. Wegner: Et par sjældne "Bukkestole" af eg. Udført hos Johannes Hansen. Hammerslag: 500.000 kr.

Det er en stor glæde for os nu at kunne tilføje Harald Giersings maleri, Balletscene (1920/21) til SMK’s samling. Derved bliver et hovedværk i dansk modernisme offentlig tilgængeligt. Balletscene er det sidste væsentlige maleri fra Giersings mest eksperimenterede periode fra 1917-1921 og står som et centralt værk i hans produktion. Både tematisk, som dansemotiv betragtet, og formelt, med det forenklede og farvestærke billedsprog, er det et markant udtryk for Giersings position i dansk kunst i årene omkring Første Verdenskrig – en dimension, der hidtil har været fraværende i SMK's samling af Giersing-værker. I dette maleri skinner Giersings inspiration fra Henri Matisse tydeligt igennem, og timingen for denne nyerhvervelse kunne ikke have været bedre netop nu, hvor vi slår dørene op til udstillingen Matisse – Det Røde Atelier”.

Mikkel Bogh, direktør på Statens Museum for Kunst.

Hvad købte museerne?

Vanen tro var museerne stærkt repræsenteret i auktionssalen, og denne gang havnede ni af auktionens værker på et dansk museum. Fire af disse museumskøb har vi fået tilladelse til at offentliggøre, og det gælder C.W. Eckersbergs "Papirius og hans moder" og L.A. Rings "Pyrus japonica og Æbletræ i Blomst" fra 1893, som begge blev købt af Øregaard Museum. Johannes Larsen Museet blev ejere af Fritz Sybergs "Jernbroerne ved Porta a Mare" fra 1911. På Statens Museum for Kunst havde de udset sig et formidabelt stykke klassisk dansk modernisme med en af Harald Giersings sjældne balletscener fra omkring 1920. Vi ønsker museerne tillykke med deres køb og glæder os til at se værkerne i deres samlinger!

C. W. Eckersberg: "Papirius og hans moder". Olie på lærred. Købt af Øregaard Museum nord for København.
L. A. Ring: "Pyrus japonica og Æbletræ i Blomst", 1893. Olie på lærred. Købt af Øregaard Museum.
Fritz Syberg: "Jernbroerne ved Porta a Mare", 1911. Signeret. Bly og vandfarve på papir. Købt af Johannes Larsen Museet i Kerteminde.

image

Museumskøb