header-image
 

Kvindelige kunstnere i fokus

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag sætter vi fokus på kvindelige kunstnere fra perioden 1850-1950 på Netauktioner den 13. og 14. marts.

Til trods for at kvinder først kunne blive optaget på Kunstakademiet i 1908, lykkedes det alligevel nogle at etablere sig som kunstnere i tiden. Flere blev efterfølgende skrevet ud af kunsthistorien, og sammen med andre kunstinstitutioner har vi de seneste år haft fokus på at genindskrive deres historier. Vi ser derfor nu en markant stigning i efterspørgslen på værker af de største kvindelige kunstnere fra perioden 1850-1950, hvilket tydeligt har været at spore i de tilsvarende stigende hammerslag på vores auktioner.

Den 13. og 14. marts kan du endnu engang gå på opdagelse i periodens kvindelige pionerer. Vi afholder nemlig en temaauktion online begge dage med udvalgte værker af kvindelige kunstnere fra ovenstående periode.

Bertha Wegmann – sin tids feminist

Bertha Wegmann (1847–1926) var en af de få kvindelige kunstnere, som i sin samtid opnåede stor international succes og anerkendelse. Hun var født i Schweiz, men rejste med sin familie til Danmark, hvor hun voksede op. Hun uddannede sig som kunstner i München i årene 1867–81 og derefter i Paris, hvor hun blev influeret af den moderne franske kunst. Efterfølgende bosatte hun sig i Danmark, men havde gennem årene adskillige studieture til Paris.

Wegmanns store produktion omfattede både genrebilleder, landskaber, interiører og opstillinger, men hun blev også én af sin tids mest betydelige og efterspurgte portrætmalere, og foruden at portrættere sin familie og nærmeste lavede hun talrige bestillingsarbejder for samfundets spidser. Sin début fik Wegmann på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1873, og hun udstillede hér regelmæssigt frem til sin død. Hun deltog desuden i adskillige store udstillinger i Norden og Europa, herunder på Salonen i Paris, hvor hun i 1882 vandt guldmedalje, og på verdensudstillingerne i Paris i 1889 og 1900 og Chicago i 1893. I 1883 modtog hun Thorvaldsens Medalje, og i 1892 modtog hun som en af de første kvinder Fortjenstmedaljen i guld.

Wegmann arbejdede aktivt for at forbedre kvindelige kunstneres vilkår og muligheder, og hun var bl.a. medlem af bestyrelsen for Tegne- og Kunstindustriskolen for Kvinder i 1887–1907. Hun fik som den første kvinde nogensinde plads i Kunstakademiets Plenarforsamling. Hun var dertil i 1887 den første kvinde, der valgtes til Charlottenborgs Forårsudstillings censurkomite.

Bertha Wegmann: En pige ved telefon. Olie på lærred. 52×32 cm. Vurdering: 20.000-25.000 kr.

1900-tallets centrale kvinder

Når det gælder kvindelige kunstnere fra første halvdel af 1900-tallet, er det svært at komme udenom Olivia Holm-Møller (1875-1970), der er en af periodens store danske malere. Hun voksede op på Norddjurs og rejste som 25-årig til København, hvor hun blev elev på kunstakademiet under professor August Saabye. Men da hendes svigerinde døde, tog hun i 1914 tilbage til det jyske for at opdrage sine to nevøer og føre husholdning for sin bror. Det lykkedes hende alligevel at fortsætte sin praksis og rejse rundt i Europa for at etablere sig som kunstner. I dag er hun kendt for sine ekspressive og abstrakte værker samt sine ikoniske stærke farver.

Olivia Holm-Møller: Opstilling med blomster. Olie på lærred. 53,5 × 41,5 cm. Vurdering: 15.000-20.000 kr.
Rita Kernn-Larsen. Olie på lærred. 65×51 cm. Vurdering: 12.000-15.000 kr.

På auktionen kan du ligeledes finde surrealisten Rita Kernn-Larsen (1904-1998), der i en alder af 25 år rejste til Paris, hvor hun blev optaget på Fernand Légers skole l’Académie Moderne. Det lykkedes hende som en af de få samtidige kvindelige kunstnere at opleve en vis international anerkendelse, men det er først i nyere tid, at hendes værker for alvor har opnået den fortjente opmærksomhed på udstillinger rundt om i landet – heriblandt udstillingen "SOLO. Rita Kernn-Larsen" på Gl. Holtegaard og Kunsten Museum of Modern Art Aalborg. På auktionen har vi flere af kunstnerens malerier med, der viser et billedsprog imellem drøm og virkelighed.

Temaer på auktionerne

Et af de gennemgående temaer på auktionerne er blomstermotivet, som mange kvindelige kunstnere arbejdede med i perioden. Kunstneren Emma Løffler (1843-1929) blev undervist i blomstermaleri som elev af F.F. Helsted og O.D. Ottesen. Hun debuterede på Charlottenborgs Forårsudstilling i 1873 og deltog her 29 gange, hvor auktionens maleri ”Syrener og Guldregn. Solskin” har været udstillet. Du kan også byde på Anthonore Christensens (1849-1926) elegante hybenrosebusk, der i sin mere vildtvoksende form står i kontrast til de opstillede pragtbuketter, vi ser hos tidligere blomstermalere.

I selskab med en række andre værker af kvindelige kunstnere kommer de på Netauktion over ældre kunst den 13. marts.

Emma Augusta Løffler: "Syrener og Guldregn. Solskin.", 1902. Signeret. Olie på lærred. 65 x 49 cm. Vurdering: 15.000-20.000 kr.
Christine Swane: Opstilling med blomster, 1932. Olie på lærred. 63 x 48 cm. Vurdering: 15.000-20.000 kr.

Christine Swane (1876-1960) og Ebba Carstensen (1885-1967) er ligeledes nogle af de helt store kunstnere i perioden. Swanes udgangspunkt var fynbomalernes naturalisme, mens hun senere udviklede sit eget billedsprog med en fladebetonede form og diskret kolorit. På auktionen finder du en fantastisk blomsteropstilling i hendes lysende grønne, blå og gule univers. Den samtidige kunstner, Ebba Carstensen, blev uddannet på kunstakademiet i 1913 og i sin tid hyldet som kunstner, idet hun modtog Eckersbergs og Thorvaldsens Medalje. Kunstnerisk har hun bevæget sig fra impressionismen over kubismen for at vende sig mod mere naturalistiske landskaber. Det viser auktionens værk af et smukt skovparti fra 1953.

Disse og flere værker af moderne kvindelige kunstnere kommer på Netauktion den 14. marts. 


image
Auktioner

kvindelige kunstnere

For yderligere information, kontakt os venligst:

Julie  Arendse Voss Portrait

Julie Arendse Voss

Julie Arendse Voss

Afdelingsleder / Ældre kunst / København
Camilla Bruun Stoltze Portrait

Camilla Bruun Stoltze

Camilla Bruun Stoltze

Vurderingssagkyndig / Ældre kunst / København
Kathrine  Eriksen Portrait

Kathrine Eriksen

Kathrine Eriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunst & samtidskunst / København