Emaljeskilte gennem tiden – fra reklame til samlerobjekt
Reklamer for øl, kaffe og lamper. Emaljeskilte gav virksomheder nye muligheder for at skabe blikfang, og i dag er de smukke reklameskilte populære samlerobjekter. Vi præsenterer nu en temaauktion med over 30 forskellige emaljeskilte fra en privat dansk samling.
Byens blikfangEmaljeskilte er en vigtig del af reklamens historie. De første emaljeskilte blev fremstillet omkring 1890 i en tid, hvor antallet af detailhandlere steg, hvilket medførte et større behov for at skille sig ud for at fange kundernes opmærksomhed. Med æstetik og humor i højsædet blev skiltene den perfekte måde at skabe blikfang i bybilledet, mens emaljematerialet gjorde, at de kunne holde til det danske vejr uden at forgå. Men det var også en meget dyr reklameform, hvorfor det særligt var de helt store mærkevarevirksomheder, der havde råd til det. Skiltene var derfor noget særligt i byens billede og blev små kendte ikoner for virksomhederne. Emaljeskiltets storhedstid var i mellemkrigsårene, og de smukkeste blev fremstillet omkring 1930. De er i dag de mest eftertragtede blandt samlere, og det er også fra denne periode, at store dele af auktionens samling stammer fra. |
|
Stationsskilte og købmandskunst
Skilte af emalje blev foruden reklame brugt som informativ skiltning i blandt andet sporvogne, og på vores temaauktion præsenterer vi 33 emaljeskilte, der har haft forskelligartede formål. Vi har seks helt særlige stationsskilte i det kvadratiske mål 58 x 58 cm. Det indebærer en flot farverig reklame for Kawos Korsetter samt en reklame for Ginges barberblade tegnet af Ulf Rølling med det sjove slogan ”Den skarpeste klinge er Ginge”.
|
|
Mange kender nok særligt emaljeskilte for deres ikoniske bryggerireklamer, og med på auktionen har vi blandt andet to sjældne eksemplarer. Det ene er den kendte reklame for bryggeriet Stjernen, der er tegnet i 1932 af Sven Henriksen og fremstillet på Glud og Marstrands Fabrikker. Den er mest udbredt i den gule baggrundsfarve, men på auktionen findes den i en usædvanlig udgave med hvid baggrundsfarve. Derudover har vi en af de allertidligste reklameskilte af emalje fra ca. 1893 for Ny Carlsberg, der forestiller lagerøllens etikette – et sandt samlerobjekt.

For yderligere information, kontakt os venligst:
|
Line Hjorth LangkjærLine Hjorth LangkjærVurderingssagkyndig / Ældre kunsthåndværk & klassisk interiør / København |