Brutus’ Eid Mar-denar

En romersk denar med en legendarisk historie kommer den 15. marts på Netauktion. Her er tale om den denar, som Brutus fik præget i forbindelse med mordet på Julius Cæsar år 44 f.v.t. Vurderingen lyder på 3-3,5 millioner kroner.

Cæsar undslap ikke sin skæbne, da han blev myrdet af en stor gruppe senatorer, inklusive Marcus Junius Brutus, den 15. marts i år 44 f.v.t. For at ære sig selv og fejre denne blodige gerning fik Brutus lavet et af de i dag mest betydningsfulde og sigende minder fra antikken.

Den 15. marts kommer den denar, som Brutus lod præge for at fejre mordet på Cæsar, under hammeren på en Netauktion på bruun-rasmussen.dk. 

Et betydningsfuldt objekt fra antikken

M. Iunius Brutus og L. Plaetorius Cestianus, Eid Mar denar, Cr. 508/3. Vurdering: 3-3,5 mio.kr.

Med en vægt på 3,48 gram er der tale om et historisk artefakt, der måske nok syner lille af størrelse, men ikke desto mindre bærer på en særdeles storslået og dramatisk historie. Flere fremtrædende forskere, professionelle numismatikere og samlere har da også kåret den udbudte denar som den mest betydningsfulde og vigtige af alle antikke numismatiske genstande i verdenshistorien.

På den ene side af denaren ses et højrevendt portræt af Brutus. På den anden side er der præget en frihedshue mellem to daggerter, der symboliserer mordet på Cæsar og ikke mindst er et udtryk for den virkningsfulde propaganda, der blev ført. Under frihedshuen ses teksten ”Eid Mar”, som betyder ”den 15. marts”, hvilket var dagen for mordet.

”Selv under den romerske kejsertid var denaren berømt. Siden renæssancen har den været eftersøgt, men samtidig uopnåelig for de fleste. Vi er derfor overordentligt begejstrede for, at vi nu kan udbyde et så historisk bemærkelsesværdigt objekt, der skinner gennem årtusinder af menneskets historie. Derfor kommer denaren selvfølgelig også under hammeren på netop den betydningsfulde dato 15. marts 2023.” 

Michael Fornitz, chefnumismatiker hos Bruun Rasmussen

“Også du, min søn, Brutus"

Brutus har i tiden efter mordet på Cæsar fået ry som en af de mest berygtede "skurke" i verdenshistorien, måske kun overgået af Judas, som den italienske forfatter Dante placerer Brutus side om side med i helvedet. I dag, mere end 2000 år efter mordet på Cæsar, hører man undertiden stadigvæk udtrykket: "Også du, min søn, Brutus" anvendt for at understrege følelsen af forræderi.

I den engelsksprogede verden er talemåden "Beware the Ides of March" (Vogt dig for Ides Martiae – d. 15. marts) desuden blevet benyttet siden Shakespeares tid, når man ønsker at advare om uheldsvangre, fremtidige begivenheder.

M. Iunius Brutus og L. Plaetorius Cestianus, Eid Mar denar, Cr. 508/3. Vurdering: 3-3,5 mio.kr.

image
Netauktion

Brutus’ denar

15. marts kl. 17

For yderligere information, kontakt os venligst:

Michael  Fornitz Portrait

Michael Fornitz

Michael Fornitz

Chefnumismatiker / Mønter, medaljer & pengesedler / Glostrup
Michael  Märcher Portrait

Michael Märcher

Michael Märcher

Afdelingsleder / Mønter, medaljer & pengesedler