Wegner 100 år
Oplev vores designekspert Peter Kjelgaard fortælle om Wegners møbler.
Oplev vores designekspert Peter Tholstrup fortælle om ”Delfinstolen” på TV2 Østjylland.
I år er det 100 år siden, at Wegner blev født. Det er blevet markeret med publikationer, relanceringer af hans møbler og anmelderroste udstillinger rundt omkring i landet. Designmuseum Danmark åbnede i foråret udstillingen “Wegner – Bare een god stol”, mens man på Kunstmuseet i Tønder kan opleve udstillingen "Hans J. Wegner – Et nordisk designikon fra Tønder". Vi indgik et samarbejde med begge museer og udlånte en række møbler til udstillingerne.
Det største udbud af Wegner nogenside
Vi har fornøjelsen af at afslutte Wegner-året med en særauktion, der viser spændvidden i hans formgivning. Igennem det seneste år har vi været på udkig efter arkitektens møbler fra de oprindelige producenter. Missionen er lykkedes, og vi blænder nu op for det største udvalg på markedet nogensinde af hans mest ikoniske møbler – lige fra de tidligste og mest sjældne af slagsen fra slutningen af 1930’erne over de elskede klassikere til hans allerseneste møbler fra slutningen af 1980’erne. PÅ auktionen finder man derfor eksemplarer af ”Delfinstolen”, ”Kinastolen”, ”The Chair”, ”Bamsestolen”, ”Påfuglestolen”, ”Flaglinestolen”, ”Krokodilleskabet” og mange, mange flere.
”Man kan ikke lave noget, der er endeligt!”
Sådan udtrykte Hans J. Wegner sig ved adskillige lejligheder. For ham var det perfekte møbel en utopi. Opfattelsen gav sig udslag i en særlig arbejdsmetode, som han fulgte livet igennem. Mange af hans møbler fungerede som arketyper, der siden blev videreudviklet i andre variationer. Derfor kan man se reminiscenser af Kinastolen i Y-stolen, ligesom foldemøblet blev et tema, han vendte tilbage til igen og igen. Wegner var således ikke bange for at eksperimentere. Han så hvert enkelt forsøg som et stadie på vejen og fejlskud som en del af den kreative proces.
Historien om Wegner handler også om skomagersønnen fra Tønder. Det siges, at han allerede som dreng skar figurer ud af de træklodser, som faren brugte til skoskabeloner. Efter en afsluttet snedkeruddannelse i hjembyen drog han til København, hvor han afsluttede sin arkitekteksamen i 1938. Den dobbelte baggrund banede vejen for hans indgående fornemmelse for træets egenskaber og enestående sans for formgivning. Han besad imidlertid ikke alene æstetiske og håndværksmæssige principper – møblerne blev også skabt på baggrund af dybdegående analyser af kropsstillinger.
Gennembruddet for dansk design
Wegner står som historiens største og mest produktive danske formgiver, og han satte tilmed dansk møbelkunst på verdenskortet. Det skete for alvor med ”Den runde Stol”, der i det amerikanske tidsskrift ”Interior” blev omtalt som verdens smukkeste stol og døbt ”The Chair”. En anden milepæl for Wegners karriere og dansk design generelt var, da selvsamme stol indgik som rekvisit i en historisk mediebegivenhed – verdens første tv-transmitterede valgdebat i 1960, hvor rivalerne John F. Kennedy og Richard Nixon begge sad i et eksemplar af stolen.
Kom og hør foredrag om Wegner!
På eftersynets åbningsdag markerer vi også 100-året for Wegner. Kl. 17 giver leder af vores designafdeling, Peter Kjelgaard, en introduktion til auktionen efterfulgt af foredraget ”Godt siddende – Hans J. Wegner” af den tidligere leder af Wegners tegnerstue, Anders Grannov Brun. Til slut fortæller Christian Holmsted Olesen fra Designmuseum Danmark om Wegner i et bredere perspektiv under overskriften ”Alvor og leg – Wegner i vor tid”. Kl. 14 alle andre dage under eftersynet giver vores designekspert Peter Tholstrup en rundvisning blandt Wegners udstillede møbler.
Auktion: Onsdag den 3. december kl. 16 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: Fra den 20.-24. november på samme adresse
Alle er velkomne!
Download auktionskataloget ”Wegner 100 Years”
For yderligere information, kontakt venligst:
Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk
Peter Tholstrup: 8818 1195 . pt@bruun-rasmussen.dk
Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk
Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk
Anna Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk