Kendt billedhuggers samling

Kunstgenstande fra boet efter en af Danmarks mest kendte kvindelige billedhuggere, Helen Schou, kommer i årets første måneder på auktion hos Bruun Rasmussen.

Helen Schou.

Theodor Philipsen: Studie af kalve i en stald.

Svensk kommode af mahogni, ca. 1900.

Gustaviansk armstol af bøgetræ med rester af forgyldning. Fra det 18. århundredes slutning.

Einar Utzon-Frank: Bibelsk studie (1929).

Agnes Lunn: Heste på en eng, sommer.

6 billeder

Helen Schou

Billedhugger Helen Schou, født Rée, (1905-2006) satte kraftfulde fingeraftryk på dansk skulpturhistorie. Hun er især berømt for de to pragtmonumenter: Rytterstaturen af Christian X på Bispetorvet i Århus fra 1955 og ”Den jyske hingst” på Østervold i Randers fra 1969.

Hendes kunstneriske udgangspunkt var imidlertid tegningen og maleriet. Som helt ung var hun elev hos Agnes Jensen og senere hos Agnes Lunn. Da hun som 17-årig blev elev hos Anne Marie Carl Nielsen, forlod hun maleriet og gik over til skulpturarbejdet. Her dannede tegningen dog stadig basis, og hun fastholdt ligeledes grafikken som nebengesjæft gennem hele sit liv. I årene 1929-32 blev hun uddannet på billedhuggerskolen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi, hvor hun var elev af professor Einar Utzon-Frank, der fik stor betydning for hendes fremtidige kunstneriske virke.

Igennem tiden har Helen Schou været repræsenteret på et utal af udstillinger. Hun debuterede i 1927 på Charlottenborgs Forårsudstilling, hvor hun efterfølgende regelmæssigt var repræsenteret. I årene 1929-34 udstillede hun gentagne gange på Salonen i Paris, og siden hen gjaldt det diverse gruppe- og separatudstillinger. Blandt andet vistes i 1995 en retrospektiv særudstilling med hendes værker på Den Frie Udstilling. I dag er hun repræsenteret på Statens Museum for Kunst og Teatermuseet samt i parker og på pladser rundt omkring i landet.

”Hestekræfternes skulptør”

Helen Schou kom særligt til at markere sig på den kunstneriske scene med sine mange hesteskulpturer. At lige netop hesten blev hendes foretrukne motiv lå lige for – hun havde fra barns ben været en dygtig rytter. Hendes studier af heste var omfattende. På sine mange rejser rundt omkring i Europa var hun stærkt optaget af ryttermonumenterne i de forskellige byer, men studierne gjaldt også naturens heste. Ud over at have tegnet utallige anatomistudier, var hun også med til at dissekere heste på Landbohøjskolen – for som hun selv har udtrykt det: ”Man skal kende en hests reaktioner og karakter”. Dermed kom hun i bogstaveligste forstand til at kende hestens anatomi og bevægelsesmønstre indefra.

Når Helen Schou er blevet kaldt ”Hestekræfternes skulptør” er det særligt med henblik på hendes to hovedværker –  Rytterstatuen af Christian X og ”Den jyske hingst”. Arbejdet med disse monumentale skulpturer var en langsommelig proces, der krævede hårdt arbejde. De tog hver 10 år at udføre, og hun har selv udtrykt, at rytterstatuen var hendes livs største kunstneriske udfordring.

Menneskeskildringer

Selvom Helen Schous foretrukne motiv var hesten, så var det ikke det eneste hun beskæftigede sig med. Hendes menneskeskulpturer markerer sig også med fin indlevelse. F. eks. er hendes bronzeskulptur ”Mor og barn” (1943) ved Bellevue Strandpark en usentimental skildring af en rank, sund, stærk og selvbevidst kvinde med barnet ved hoften. Efter Helens Schous død lød det meget rammende om hendes menneskeskildringer i Weekendavisens nekrolog:

En af grundene til, at Helen Schou har evnet at skabe så levende og stærke arbejder, er, at hun altid har søgt ind bag overfladen. Når hun modellerede et menneske, tænkte hun på lungerne. På den måde skabte hun værker, der åndede”.

En samling ud over det sædvanlige

Der hersker heller ingen tvivl om, at Helen Schous enorme private samling af malerier, møbler, kunsthåndværk og skulpturer markerer sig som noget særligt. Den afspejler i høj grad hendes alsidighed og udprægede kvalitetssans, og samlingen er omtalt i bogen ”Kunst i Privat Eje” (1944).

Allerede nu vil en række effekter fra samlingen være at finde på online-auktion nr. 704. Bemærk, at de alle vil være markeret med proveniens.

Se alle effekter fra boet på online-auktion 704

 

For yderligere information kontakt venligst:

Anders Fredsted: +45 3343 6964 · a.fredsted@bruun-rasmussen.dk

Frederik Bruun Rasmussen: +45 3343 6970 · fbr@bruun-rasmussen.dk