Pierre-Philippe Thomire

To værker af den franske bronzestøber Pierre-Philippe Thomire udbydes på årets sidste auktion i Bredgade -  en fransk Gueridon og et kaminur.

 

Pierre-Philippe Thomire (1751-1843) begyndte sin karriere som billedhugger, men besluttede at blive bronzestøber ligesom sin fader og blev med tiden én af de mest berømte i sin generation. Han arbejdede i en periode hos Pierre Gouthière og fik stor udbytte af sine læreår hos denne berømte bronzestøber, men da han vurderede at have fået erfaring nok, åbnede han sit eget værksted.

Thomires store gennembrud kom imidlertid først, da han begyndte sit samarbejde med  Jean-Claude-Thomas Duplessis, den kunstneriske leder for porcelænsfabrikken Sèvres. Da Duplessis døde i 1783, overtog Thomire hans stilling og fik derved ansvar for alle forgyldte bronzeornamenter, der blev benyttet i fabrikkens produktion. Under den franske revolution var Thomire fuldt optaget af sine mange opgaver på fabrikken, mens mange andre måtte gå konkurs.

Thomire fik til opgave i 1809 at levere udsøgte bronzer til Napoleons paladser og blev herefter udnævnt til "Ciseleur de l'empereur ". Tilmed blev hans værksted et par år senere beskrevet som "Fournisseur de leurs majhestés". Thomires værksted overlevede Napoleons fald, og han fortsatte med at vinde medaljer og æresbevisninger på de berømte parisiske udstillinger. Han trak sig først tilbage i en alder af 72 år, men fortsatte som billedhugger og udstillede på "Salonen" til han var oppe i firserne.

På auktionen udbydes to værker af Thomire. Det ene er et fransk Gueridon af bronze fra 1800-tallets begyndelse. Et lignende bord blev i oktober 2003 solgt hos Sotheby’s i Paris. Et andet bemærkelsesværdigt katalognummer er et kaminur i forgyldt og patineret bronze af Thomire, hvor selve urværket er udført af Louis Moinet (1768-1853), der i en periode arbejdede sammen med den berømte franske urmagerfamilie Breguet. Urets lyrespillende kvinde forestiller musen Erato fra den græske mytologi. Muserne var døtre af Zeus og titanen Mnemosyne. Hver af de ni muser besad en bestemt viden eller repræsenterede et bestemt fag. Erato var musen for elskovsdigte, og hun afbildes typisk, som på dette kaminur, med et strengeinstrument i hånden. Lignende kaminur blev leveret til kejser Napoleon i 1807.

Litteratur:
Elke Neihüser: French bronze cloks, 1700-1830 (1999).
Hans Ottomeyer/Peter Pröschel: Vergoldete Bronzen (1988).

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Fredsted: +45 3343 6964 · a.fredsted@bruun-rasmussen.dk
Hans Ruben: + 45 3343 6974  · h.ruben@bruun-rasmussen.dk
Thomas Lembourn: +45 3343 6973  · t.lembourn@bruun-rasmussen.dk