Sven Havsteen-Mikkelsen på auktion

Forfatter Bjarne Nielsen Brovst har fulgt og beskrevet Havsteen-Mikkelsens liv og værk på tæt hold. Nu udbydes grafiske værker fra samlingen på online-auktion 721.

 

Sven Havsteen-Mikkelsens tegnetalent blev allerede bemærket i drengeårene, hvor familien ferierede på Bornholm hos selveste Oluf Høst. Svens ønske om at male stod snart klart, men stedfaderen var nervøs for, at miljøet på Bornholm, ”hvor der sad en maler på hver eneste større sten”, ville påvirke den unge malersjæl i uheldig retning. Derfor tog familiens overhoved den 15-årige knægt med til Færøerne og et alt andet end dekadent kunstnermiljø: Hvalfangerstationen i Lopra.

Mødet med Færøerne skulle vise sig at blive skelsættende for den unge mand, der med årene betegnede Atlanterhavsøerne som sit andet hjem. Her fandt han den ubesmittede, rå virkelighed forholdt civilisationens filter: Et miljø, hvor naturen satte dagsordenen og leverede den rå kraft og transcenderende inspiration til den kunstneriske bane, der siden skaffede ham så stor anerkendelse.

Hvor meget stof, der kom ud af mødet med Færøerne, giver Bjarne Nielsen Brovsts omfangsrige skildringer af Havsteen-Mikkelsen et rigt billede af. Forfatteren har i en årrække haft fri adgang til kunstnerens optegnelser, skitser og dagbøger: Havsteen-Mikkelsens beretninger fremstår som et unikt indblik i en særegen kultur - med havet i centrum:

I aften kommer der uhyggelige Vindkast. Efteraaret er kommet med eet Slag. Jeg har aldrig mærket det saa uhyggeligt som i Aften. Fjeldet lige ved os ligger som et stort Dyr med Snuden op i Himmelen, de andre Fjelde er spøgelsagtige og Taagen gør at de somme Tider helt forsvinder og saa pludseligt kommer farende hen mod Skibet...”. (Sven Havsteen-Mikkelsen 1912-1932, s. 203).

Bjarne Nielsen Brovst realiserer nærværende værker i sin samling i forbindelse med flytning og afslutning af sit 35-årige virke som forstander ved Rude Højskole. Nielsen Brovst er hyppig foredragsholder og er netop i færd med at færdiggøre sin seneste roman, der udkommer til efteråret.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 7020 6911 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 7020 6911 · p.beck@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 7020 6911 · p.beck@bruun-rasmussen.dk