1700-tallets mesterlige møbler

På sommerauktionen i Bredgade får du rig mulighed for at forskønne stuerne med en række møbler, som er tilskrevet nogle af de mest betydningsfulde møbelsnedkere fra 1700-tallet.

 

Rokoko for fuld udblæsning

1700-tallet markerede oplysning og opbrud i Europa, og den kommende internationale auktion byder på et indblik i, hvordan århundredets nye banebrydende tanker også lod sig afspejlede i tidens danske møbelkunst. Et af auktionens højdepunkter finder man med et stort chatol af nøddetræ, der er indbegrebet af rokoko – en af de mest markante stilarter, der udfoldede i 1700-tallet. På behørig vis er chatollet udført med buede former og dekoreret med et væld af fugle, blomster og bladværk i asymmetriske mønstre, der netop kendetegner den forfinede og elegante rokoko. Stilarten fik stor indflydelse på møbelkunsten i Danmark, hvor den efter fransk forbillede udfoldede i årene 1730-70.

Chatollet er fra midten af 1700-tallet og tilskrevet møbelsnedkeren Christian Jakob Preisler (1712-79). Han var oprindeligt fra Dresden, men rejste som ganske ung til København, hvor han indledte en karriere som møbelsnedker. Hans uovertrufne håndværksmæssige kunnen blev populær blandt borgerskabet, men han leverede også enkelte møbler til det danske kongehus – bl.a. en valnødfineret kommode, der i dag kan ses på Rosenborg Slot.  

En anden version af den danske rokoko finder man med en kommode af guldstafferet nøddetræ, der er udført i Mathias Ortmann-manér. Mathias Ortmann (ca. 1700-1757) var kongehusets foretrukne møbelsnedker og regnes i dag som en af de største danske møbelsnedkere i 1700-tallet. Hans møbler er bl.a. kendetegnet ved de runde bombastiske former og ikke mindst den enestående kvalitet. De repræsenterer det fineste inden for nordeuropæisk rokoko, og Ortmanns stil kom i høj grad til at præge tidens møbelværksteder overalt i landet.

Louis XVI og prominente provenienser

Er man mere til lyse og lette udtryk, bør man kaste et blik på auktionens elegante Louis XVI-sofa fra 1700-tallets slutning. Stilarten opstod i Frankrig som et modspil til den storladne rokoko og er med sine rene linjer og enkelhed et af de første udtryk for nyklassicisme. Sofaen er antagelig udført af franskmanden Nicolas-Henri Jardin (1720-99), der fik sit vigtigste virke som arkitekt og professor i Danmark. Efter sigende stammer sofaen fra “Det Gule Palæ” i Amaliegade i indre København, der netop er tegnet af Jardin og gennem tiden har huset forskellige medlemmer af den danske kongefamilie.

Mere smæk på farverne får man med det lyserøde Louis XVI-møblement af forgyldt træ. Sofaen og de fire madaljon-armstole er tegnet af Georg Erdman Rosenberg (1739-88), der var direktør for Det Kongelige Møbelmagasin fra 1777-81. Møblementets proveniens er tilmed interessant, da det har en fortid på både Palstrup Gods ved Viborg og Bregentved Gods på Sydsjælland. 

Franske fristelser

De nævnte møbler kunne med fordel akkompagneres af de to udbudte franske kandelabre af forgyldt og patineret bronze fra 1825, hvor afrikanske kvinder holder lysarmene, der er støbt med liljer, nelliker og bladværk.

I alt byder auktionen på 180 katalognumre med ældre møbler, bronzer og tæpper, så der skulle gerne være noget for enhver smag!

Se alle ældre møbler, bronzer og tæpper

 

Eftersyn: torsdag den 31. maj – mandag den 4. juni

Auktion: torsdag den 7. juni fra kl. 14

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Møbler og bronzer:

Anders Fredsted: +45 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Tæpper:

Henrik Schleppegrell: +45 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Møbler og bronzer:

Anders Fredsted: +45 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Tæpper:

Henrik Schleppegrell: +45 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk