Online Extra

8 gange i 2007 vil der på online-auktionerne onsdag aften blive udbudt udvalgte ældre malerier og grafik af højere kvalitet. Disse auktioner lanceres under navnet Online Extra, og den første af slagsen præsenteres i uge 6.

Russisk kunst

På auktion 706 finder De flere værker af russiske malere, blandt andre Victor Alexandrovich Orlov, Tatjana Yenikeyeva samt Alexander Nicolajevich Averin. De maler alle i en post-romantisk stil, der skaber associationer til russisk kunst i det 19. århundredes sidste halvdel – en periode, hvor meget russisk kunst er gået tabt grundet revolution og borgerkrig. Af de repræsenterede malere kan fremhæves Averin, der er født 1952 i Noginsk, uden for Moskva. Han er uddannet på kunststkolen Souvenir de l’An i Moskva som elev af Dmitri Yoroetnov. Averin finder ofte sine motiver i naturen, blandt andet på sin hjemegn, som det f. eks. er tilfældet med det udbudte stemningsmaleri “Ved floden Klazma”, der er vurderet til 8.000-10.000 kr.

Portrætter

Af de mere kuriøse emner på auktionen kan nævnes portrættet af en gamling med smag for brændevin forestillende den norske sømand Christian Jacobsen Drackenberg, som angiveligt skulle være blevet ikke færre end 146 år! Han opnåede via sin overdrevne alder en betydelig berømmelse og blev derfor portrætteret talrige gange, blandt andre af Carl Gustaf Pilo. Drackenbergs alder samt hans udadvendte og bramfrie personlighed gjorde ham også til en skattet gæst på mange danske herregårde, ligesom han fik bevilliget kongelig pension. Én af de mange anekdoter om Drackenberg lyder, at han under en audiens hos kong Frederik V af Danmark svarede således på et spørgsmål om hans lange liv: “I de sidste hundrede år mindes jeg ikke at være gået i seng uden en god rus”. Nærværende portræt er malet af Mogens Christian Thrane (1697-1764), der kom fra en gammel slægt af malere. Han arbejdede både med portrætter og kirkeudsmykning. Portrættet af Drackenberg udførte han flere gange, og replikker befinder sig blandt andet i Den Gamle By i Århus og på Bergen Museum. Maleriet er vurderet til 5.000-7.000 kr.

Af andre portrætter kan nævnes et par af Kristian Zahrtmanns historiske studier fra 1872, der forestiller dronning Caroline Mathilde af Danmark og dr. Johann Friedrich Struensee – hendes mand, kong Christian VIIs, livlæge. Kr. Zahrtmann (1843-1917) er kendt for sine historiemalerier, og nærværende studier blev udført i forbindelse med maleriet “Scene fra Christian VIIs hof” (1873). Maleriet viser den sindsforvirrede konge, der leger med en papegøje, mens dronningen koketterer med livlægen, og maleriet antyder således trekløverets skæbne – kongen, der formørkes af tiltagende sygdom, livlægen, som halshugges efter at have tilranet sig kongemagten og haft en affære med dronningen, og sidst, men ikke mindst, dronningen, der forvises til Celle i Hannover for at have været kongen utro og have født livlægen en datter. Måske kan De ligefrem fornemme de tre ulykkelige skæbner i Kr. Zahrtmanns studier af dronningen og livlægen, der er vurderet til henholdsvis 10.000 kr. og 4.000-6.000 kr.

Kystpartier

Den danske og varierende kystlinje på ca. 7.500 km. har tiltrukket alskens malere gennem tiden, men lige så varieret det danske kystlandskab er, lige så forskellig er malernes resultater. Mod nord samledes de malere, der foretrak at skildre lyset, i vest tiltrak det rå landskab og Vesterhavets storhed, mens malerne ved Øresunds kyster fandt rolige og romantiske scenerier. Flere af de udbudte malerier har karakteristiske motiver, mens andre er atypiske arbejder for den pågældende maler. Dette er tilfældet med Harald Pryn (1891-1968), der er kendt for sine vintermotiver. På auktionen kan vi byde på et sjældent kystlandskab – “Parti fra Masnedsund” med en vurdering på 8.000-10.000 kr. Af mere typiske kystlandskaber kan nævnes et motiv fra Hirtshals af Christian Blache (1838-1920) – et uvejr, der blæser ind over Vestjylland med en dramatisk himmel og hvide bølgetoppe til en vurdering på 10.000-12.000 kr. Samme maler er ligeledes repræsenteret med et parti fra Kalundborg Fjord, der giver os den modsatte side af naturen. Titlen er “Henad Aften ud mod Asnæs. Kalundborg”, og det viser en sommerdag, hvor sollyset bryder gennem skyerne mod det næsten blikstille vand. Maleriet er vurderet til 6.000 kr. Auktionen byder ligeledes på udenlandske kystlandskaber, blandt andet af den danske maler C.F. Sørensen (1818-1879). Han besøgte Island i 1874 og har skildret øen med stærk kolorit, som det ses i det udbudte maleri – let rødlige klipper og bagved det stille vand med en forbipasserende robåd, mens bjergene skimtes i horisonten. Maleriet er vurderet til 12.000-15.000 kr.

Mariner

På auktion 706 er marinerne også velrepræsenteret, først og fremmest af Vilhelm Melbye (1824-1882) med maleriet ”Dansk Orlogsmand under spansk Kyst”. V. Melby har antagelig udført dette maleri i årene 1851-1853, hvor han på en Europarejse også besøgte Spanien. Maleriet er karakteristisk for V. Melbyes mariner, der ofte hviler i den romantiske motivverden – et dansk linieskib ligger for anker i aftensolen ved en bugt, der er omkranset af flere mindre sejlskibe med sydens latinersejl. V. Melbye var elev af broderen Anton Melbye og gik på Kunstakademiet i København 1844-1847. Endvidere lærte han maritimt perspektiv af Carl Dahl, der havde god erfaring fra C.W. Eckersberg. Nærværende maleri stammer fra V. Melbyes dødsboauktion og er vurderet til 10.000-15.000 kr. Af andre marinemalerier kan vi også nævne en klassiker af Johan Neumann (1860-1940) – et dørstykke med sejlskibe langs Øresunds kyst ved Kronborg Slot. Frederik IIs renæssanceslot var et af Neumanns ynglingsstaffager, og han benyttede det ofte i sine malerier. For søfolk, der havde været hjemmefra i lang tid, var slottet et følelsesladet symbol, idet ”Kronborg om styrbord” var tegn på snarlig hjemkomst. Neumann var privatelev hos sin onkel, marinemaleren Carl Neumann. Neumanns motiver er eftertragtede, ikke mindst på grund af hans præsentable, nøjagtige og samtidig enkle sømandsstil. Nærværende maleri er vurderet til 15.000-20.000 kr.

Afdelingen for ældre malerier ønsker Dem god fornøjelse på online-auktion 706.

Se alle emner

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Nikolaj Brandt : +45 3343 6983 · n.brandt@bruun-rasmussen.dk

Martin Hans Borg: +45 3343 6843 · m.borg@bruun-rasmussen.dk