Gjøl Trolden

Thomas Dam begyndte som bager, men fik så stor succes med sine trolde, at de blev hans levebrød.

3 billeder

 

Thomas Dam fra Gjøl begyndte som bager, men brødet brændte ofte på, så snart han fik en træklods i hånden og begyndte at snitte. Til alt held kunne hans omgivelser lide hans snitterier, så han kunne skifte erhverv og i stedet brødføde sig og familien som træskærer. Dams foretrukne motiver var relieffer og især træfigurer af gamle fiskere og koner fra Gjøl, skåret som karikaturer og med et lunt glimt i øjet.

Selv sagde Dam: “Typerne er valgt ud af Gjøls befolkning, men som regel genkender modellen ikke sig selv. Det gør så til gengæld alle andre på øen”.

Thomas Dam er desuden ophavsmand til Dam Trolden, der startede sine dage som en lille træsnittet trold, og som siden blev til den karakteristiske gummitrold med filt tøj og orange strithår. Fra starten af 60’erne blev den lille trold så populær, at familien Dam måtte bygge en fabrik og starte en systematiseret produktion.

Nogle af træfigurerne er bl.a. blevet udstillet hos Jørgen Haslund, København i 1946. Træsorten er lindetræ, der har den gode egenskab at undgå ormeangreb. I gennemsnit tog det mellem 4 og 6 timer at skære en figur.

 

Yderligere information kan fås ved henvendelse til:

Lise Miller: +45 3343 6955 · l.miller@bruun-rasmussen.dk