Hovedrør til en espingol

Vi skyder julen i gang med et særdeles sjældent hovedrør til en dansk divisionsespingol på søndag. Byd med nu!


På søndagens net-auktion over våben sker der noget spektakulært. Vi udbyder nemlig et hovedrør til en dansk divisionsespingol, der har læderbeklædt trækolbe og er mærket ”kronet RC 33”. Svansskruen og hagen er mærket 11. Røret er ca. 132 cm. langt og forsynet med fod til bueviser, der dog mangler. Diameteren er ca. 31 mm.

Espingolens anvendelse

Der er tale om et våben, der blev indført i Danmark i 1816 og anvendt i de slesvigske krige. Nærværende hovedrør var beregnet til løse indstikspiber i to længder, der hver var fyldt med krudt og kugle anbragt oven på hinanden. Når en indstikspibe var skudt tom, kunne man hurtigt udskifte den med en ladt pibe, og skydningen kunne således fortsætte. I hovedrøret kunne der indstikkes både lange glatte løb med 32 skud og korte riflede løb med 16 skud.

Indstikspiberne blev holdt på plads med en kileformet split, der oprindelig sad fast i de to øjer ved kolben. Røret her sad på en tohjulet lavet, der var let nok til at kunne trækkes af en enkelt mand. Den oprindelige tanke var da også, at espingolen skulle være et fodfolksvåben, der skulle yde solid ildstøtte i forreste linje eller benyttes til at forsvare fæstninger og andre faste steder, men sådan blev de sjældent anvendt.

Artilleriet overtog nemlig espingolerne fra Raketkorpset i 1842, og derefter blev de betragtet som en slags kanoner. Under treårskrigen blev de til tider med udmærket succes anvendt efter deres oprindelige hensigt. Marinen anvendte også espingoler, men disse var alle treløbede.

En sjældenhed på auktion

Efter opfindelsen af maskinskyts baseret på enhedspatroner i sidste halvdel af 1800-tallet var espingolen forældet, og de blev afskaffet i 1876 og solgt som gammel jern, bortset fra et par ganske få eksemplarer. De overlevne espingoler findes i dag stort set ikke andre steder end på Tøjhusmuseet i København og på et museum i St. Petersborg – her fordi den russiske zar fik et batteri foræret af den danske konge i 1855.

Det er derfor yderst sjældent, at vi udbyder denne type våben på auktion, og det er en fornøjelse at sætte dette hovedrør under hammeren på vores net-auktion.

Se Jesper Godvin Hansen, "Espingolerne", Våbenhistorisk Årbog 1987, s. 35-62.

Eftersyn og auktion

Eftersynet finder sted på Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn torsdag den 24. november, fredag den 25. november og lørdag den 26. november i de generelle åbningstider

De endelige hammerslag falder søndag den 27. november fra kl. 13:00.

Se alle emner på våbenauktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Jesper Godvin Hansen: +45 8818 1222 · j.godvin@bruun-rasmussen.dk

David Utzon-Frank: +45 8818 1221 · d.utzon-frank@bruun-rasmussen.dk