header-image
Anna Ancher. Foto: Skagens Kunstmuseers historiske fotoarkiv.

Anna Ancher – kolorisme, lys og en stille inderlighed

Anna Ancher (født Brøndum) (1859-1935) skildrede Skagen, farverne og lyset som ingen anden skagensmaler. Hendes kunstneriske repertoire indbefatter inderlige portrætter af de nære relationer samt kvinder og børns stille liv med interiøret som ramme, mens hun også mestrede at afbilde Skagens landskaber, religiøse motiver og mere samfundsrelaterede emner. Et gennemgående træk i Anna Anchers værker er hendes enestående måde at bruge farve og lys til at fremkalde en stemning så klart, som det ikke var set før i dansk billedkunst. Hendes ikoniske lysindfald på hjemmets vægge skaber refleksioner, som vi kender fra den franske impressionisme, og fokusset på farve og flimrende penselstrøg fremfor fortælling peger også frem mod modernismen.

”… ja, her er nu godt at være, friskhed, luft, og så tillige den dejlige ro og stilhed, jeg elsker så meget, man bliver ikke forstyrret af noget som helst…”

Anna Ancher

Som den eneste af skagensmalerne, der var født og opvokset på Skagen, må Anna Ancher siges at have fået områdets natur og miljø ind med modermælken. Da hun stadig var ung, begyndte kunstnerne at komme til Skagen, hvilket vækkede hendes interesse for malerkunsten. En af malerne var Michael Ancher, som hun blev gift med i 1880. Da hun som kvinde i sin tid ikke havde adgang til kunstakademiet, studerede hun i stedet på Vilhelm Kyhns maler- og tegneskole for kvinder i København i 1875 og tog senere til Paris og fortsatte studierne. Hun debuterede i en alder af 20 år på Charlottenborg i København og blev som en af tidens første danske kvinder en succesfuld maler.

Med hovedværkerne ”Pigen i køkkenet" fra 1886 (Den Hirschsprungske Samling) og ”Interiør med klematis” fra 1913 (Statens Museum for Kunst) er Anna Ancher en pioner inden for det moderne maleri i dansk kunst. Hun hyldes til stadighed i både Danmark og udlandet på udstillingerne ”A World Apart: Anna Ancher and the Skagen Art Colony” i 2012 på The National Museum of Women in the Arts i Washington D.C. samt mere nyligt ”Anna Ancher”, der i 2021-2022 blev vist på Statens Museum for Kunst, Skagens Kunstmuseer og Lillehammer Kunstmuseum i Norge, og ”Anna Ancher. Sol. Lys. Skagen”, der i 2022 blev vist på Museum Kunst der Westküste i Tyskland.