
Et kig ind i bøgernes verden
Forskning har vist, at mennesker, der læser litteratur, klarer sig bedre i livet. Nogle stopper imidlertid ikke ved læsningen, men bliver ligefrem bogsamlere. Hos Bruun Rasmussen har vi en lang tradition for at sælge bøger på vores auktioner. Vi har talt med vores specialist Lærke Bøgh, der ser arbejdet med bøgerne som et stort privilegium. Hun fortæller om, hvad det at samle på bøger egentlig vil sige, og hvordan du selv kommer i gang.
Lærke Bøgh har været ansat hos Bruun Rasmussen gennem en lang årrække som specialist og er i dag leder af afdelingen for bøger og manuskripter. Hun har en kandidatgrad i nordisk litteratur og kunsthistorie fra Aarhus Universitet og har tidligere undervist i både dansk og kunsthistorie. Hver dag vurderer hun bøger, breve og manuskripter – helt fra de tidligste bogtryk i slutningen af 1400-tallet til moderne kunstbøger.
”Det bedste ved mit arbejde er glæden ved at sidde med et sjældent ældgammelt værk mellem hænderne, studere håndkolorerede illustrationer af planteliv eller dykke ned i en særlig bogsamling. En bogsamling kan sige utrolig meget om en person. Den kan have været erhvervet over flere årtier og fortæller sommetider historien om et helt liv.”
Lærke Bøgh, specialist og leder af afdelingen for bøger og manuskripter.
Hvad vil det sige at være bogsamler?
”Som bogsamler er man typisk specialiseret inden for et bestemt område, for eksempel en bestemt forfatter, bogbinder eller en bestemt type bogtryk. Man kan også beskæftige sig med specifikke fagområder lige fra fuglebøger til gamle bibler. De bibliofile – altså bogelskere – har helt sikkert et kendskab eller forhold til værkerne, de samler på. Det er ikke sjældent, at de endda har flere eksemplarer af den samme bog”.
”De nye samlere, som kommer til, kan godt være drevet af investering, hvor de sælger bøgerne videre efter nogle år. For de mere ”klassiske” bibliofile er det derimod en livslang passion, hvor de typisk er startet som ganske unge og måske har købt deres første bog for deres sparepenge. Den generation har også prøvet at vente – måske i flere år – på, at den rette bog dukkede op til salg hos den lokale antikvarboghandler. Det var før internettet! I dag kan man lave en søgeagent online og få at vide, når den dukker op. Det er nogle andre ting, der styrer folk i forhold til det at samle bøger i dag, og tempoet er anderledes.”
Hvordan kan man selv starte som bogsamler?
”Som bogsamler skal man først og fremmest samle med hjertet. Så kan man altid udvikle og bygge videre på samlingen, for mulighederne er uendelige. Bøger giver mulighed for fordybelse – så hvis man er passioneret og har lyst til at fordybe sig, er det en god start,” fortæller Lærke.
”Ellers orienter dig og søg information hos nogen, der ved noget om emnet. Du kan blandt andet hente viden hos auktionshuse og antikvarboghandlere, og der findes også adskillige fora for bogsamlere på nettet og desuden en hel del litteratur om emnet. Auktioner er et godt sted at starte, fordi man her ofte kan gøre et godt køb – specielt når det gælder dansk litteratur.” Ifølge Lærke er det at samle på bøger et område i forandring: ”Mange antikvariater har desværre måtte dreje nøglen om de sidste år, fordi markedet ændrer sig. Men den fysiske bog er jo ikke død – tværtimod er bogen kommet for at blive, men den kommer bare i nye formater. Der er faktisk en stor kærlighed til og glæde ved bogen blandt unge. En udvikling er, at der dukker flere små nye forlag op, som fokuserer meget på bogens udstyr: dens omslag, papiret, måden den kan foldes på og så videre. Det vidner om en fornyet og anderledes interesse for bogen, som endnu ikke giver udslag på auktionsmarkedet, men som senere potentielt kan gå hen og blive til samlerobjekter,” slutter Lærke. |
![]() |
For yderligere information om bogauktioner og vurderinger, kontakt venligst: