Prægtige prismer, gustaviansk gear og fransk décor
Dyk ned i vores populære ”Selected”-auktion, der rummer flotte emner til både kræsne samlere og kvalitetsbevidste indretningsentusiaster. Vi præsenterer denne gang udsøgte antikviteter, alle specielt udvalgte af vores specialister. Alt er udført med særlig finesse og viser møbelkunstens indretningstendenser.
Prægtige prismer
Med auktionens nummer 9005 – en usædvanlig lækker vintage Louis Vuiton-kuffert af poppeltræ og lærred fra 1940 – tager vi på europarejse udi prismekronernes verden. For det kræver sit hjem at have en af de prægtige prismekroner hængende, og der er noget for enhver smag på ”Selected” med flere voluminøse og meget forskellige kroner. Auktionens højdepunkt er en vidunderlig spansk ottearmet prismelysekrone med stel af bronze, behængt med slebne perler af glas fra omkring år 1900. Fra en anden del af det tidligere Habsburgske kejserrige stammer oprindeligt stilen til den karakteristiske böhmiske ”Maria Theresia”-glaslysekrone med burformet stel og seks lysarme, opkaldt efter den østrigske kejserinde, dronningen af Böhmen, der regerede det Habsburgske rige ene kvinde fra 1740-1780. Kroner som denne har siden 1700-tallet hængt i salene på Hofburg i Wien.
En overdådighed af glas og prismer kan fås til mere lavloftede stuer med den usædvanlige og afkortede version af den böhmiske glaskrone fra ca. 1880. Så er vi ovre i den mere lette og æteriske stilart med den yndefulde sengustavianske prismekrone fra slutningen af 1700-tallet – en original svensk skønhed fra tiden med Bellman, pudderparykker og pragtfulde sale klædt i silketapeter og badet i gyldent lys. Tilsammen repræsenterer de prægtige prismer tiden i salonerne fra dengang man kun havde stearinlys til at oplyse de mørke stuer, og frem til elektricitetens utrolige opfindelse og menneskets muligheder i den nye, lyse verden. Alle skabt til at imponere og sprede glæde i hjemmet.
“Det er ikke så ofte, man ser spanske prismekroner på vores nordiske breddegrader – mens Böhmisk glas er kendt for en årelange tradition med produktion af glas af særdeles høj kvalitet.”
Anders FredstedSpecialist i ældre møbler hos Bruun Rasmussen
Gustaviansk gear
I Sverige skabtes i slutningen af 1700-årene en helt speciel ”gustaviansk” stilart med hvidmalede, lette møbler, bomuldstapeter i svensk almuestil og gyldne og facetterede spejlrammer, opkaldt efter den regerende konge, Gustav III (f. 1746, d. 1792). Kongen var frankofil, besøgte Frankrig flere gange, indførte is i Sverige og havde en dansk hustru, der var meget glad for tøj. Parret, og ganske særligt kongen, hævede det svenske hof til nye europæiske standarder med byggerier og indretning af højeste kvalitet og største kreative finesse.
Med på ”Selected” er en perlerække af gustavianske møbler som fx katalognummer 9004 med et usædvanligt smukt marquetteri-arbejde af lyst træ, samt to kommoder der begge har en ”skjult” skrivebordsindretning i den øverste skuffe. Helt overdådig, og en fornem repræsentant for stilen, er en stor gustaviansk konsol af forgyldt træ med bemalet motivplakette. Repræsentantiv for den lidt mere dæmpede sengustavianske stil er de pragtfulde armstole af bemalet træ med løvehoveder på armlænene og udadsvungne ben. Enkelte sengustavianske lampespejle af forgyldt træ er også med på ”Selected” og må siges om noget at repræsentere tidens yndede, lette klassicistiske stil. Som bekendt endte Gustav III's verden med at gå under, da kongen meget dramatisk, men noget så typisk for 1700-årenes ”Savoir vivre”, blev skudt – under et kostumebal i operaen i Stockholm – iført maskeradetøj af strikket guld. Han levede så absolut på første klasse og i højeste gear. Mordets bagmand endte i København og slog sig ned i Bakkehuset.
|
Fransk décor
Gustavs mord og den samtidige franske revolution banede siden vejen for den såkaldte ”Directoire”, hvor tre ”Direktører” regerede det franske rige, og moden dikterede ”les Incroyables” – de ”utrolige”, der klædte sig i frakker i stærke farver, kortstumpede bukser og høje kraver – som Søren Kierkegaard. Fra tiden stammer et par forgyldte, franske bronzekandelabre, der i det enkle og minimalistiske udtryk taler lige ind i nutidens bolig. En af de tre konsuler var Napoleon (f. 1769, d. 1821), der siden blev kejser, og hvis kejserrige gav navn til stilarten Empire. Med på ”Selected” er et par franske Charles X-kommoder – en stilart opkaldt efter den franske konge Karl (f. 1757, d.1836) og et Louis Philippe-kaminur, opkaldt efter den sidste franske konge, der regerede indtil 1848. De lidt massive kommoder med den usædvanlige tyngde og luksuriøse forarbejdning var dengang som nu udtryk for en mere anvendelig og praktisk opbevaring, der vil pryde enhver stue eller soveværelse.
Eftersyn og afhentning
Der bliver på vores ”Selected"-auktion rig lejlighed til at finde alt til boligindretningen, gøre et specielt fund, kræse for hjemmet og selvforkælelsen med skabe, konsoller, stole, sofaer og spejle, foruden at man kan byde på sin helt egen Nike fra Samothrake, en dansende Faun eller franske kamingarniturer. Kom forbi og gå på opdagelse efter finurlige sager og skønne møbler til dit hjem på eftersynet i vores nye og smukke rammer i Lyngby, fra den 2. oktober og frem til auktionsdagen mandag den 16. oktober.

For yderligere information, kontakt venligst:
|
Anders FredstedAnders FredstedVurderingssagkyndig / Ældre møbler & tæpper / København |