Design og kunst fra historiske Schæffergården

Børge Mogensen, Hans J. Wegner, Mogens Lassen og Poul Kjærholm – møbler af dansk designhistories største navne stod side om side på Schæffergården i selskab med de fine kunstværker på stedets vægge. Nu kommer inventaret fra Schæffergården på onlineauktion den 15. oktober.

 

Den har været kongelig kavalerstald. Den har været forsøgt solgt som byggespekulation. Den har været både privatbolig og udlejningskaserne. Den har også været både prinsehjem og grosserervilla. Schæffergården har det hele. Nu kan klenodier fra en historisk epoke blive dine, når minder skifter hænder.

En epoke i dansk arkitektur og design

Mange har minder fra Schæffergården. Det mondæne konferencecenter med den smukke beliggenhed i smørhullet mellem Bernstoffsparken og Dyrehaven nord for København har i generationer været samlingsstedet for festligheder, konferencer og middage. De smukke sale og den gamle hovedbygning var et sted for lise og sjæl, hvor dannelse og kultur var i højsædet. Schæffergården gjorde det muligt for ”Fonden for Dansk-Norsk Samarbejde” at skabe kulturel udveksling mellem to nabolande og at tilbyde stipendiatophold, kulturelle aktiviteter og veltillavet mad for nordmænd i Danmark. Det var magtpåliggende, at Schæffergårdens interiør skulle afspejle det bedste af dansk kultur og smag.

Poul Kjærholm: “PK 9”. Sæt på seks spisebordsstole af stål og naturskind. Formgivet 1960. Vurdering: 60.000-80.000 kr.
Poul Kjærholm: "PK 54". Spisebord med kubeformet stel af stål og marmor. Formgivet 1963. Vurdering: 30.000-40.000 kr.
Hans J. Wegner: "The Chair", 2 stole. Vurdering: 25.000 kr.
Mogens Lassen: "Ægypterbord“. Vurdering: 20.000-25.000 kr.

Arkitekturen og inventaret fra Schæffergården er et imponerende nedslag i dansk arkitekt- og designhistorie, omfavnet af det dansk-norske udvekslingssamarbejde, der første gang så dagens lys med ”Danskesuppen” til norske skolebørn under 2. verdenskrig. Vi glæder os meget til at præsentere designikoner med historie på vores Onlineauktion.”

Poul Svalgaard Henriksen

Specialist i moderne kunsthåndværk og design hos Bruun Rasmussen

Arkitekten Palle Suenson blev i 1950 bedt om at indrette huset til norske og danske stipendiater og andre gæster. Den næste udvidelse af Schæffergården skete i 1972 med en tre-etagers længe, værelser, restaurant og udendørs terrasse skabt af Louisiana-arkitekten Vilhelm Wohlert og præget af samme næsten æterisk luftige glaspartier. En gennemgribende renovering af Schæffergården i 1986-87 af arkitekten Hans Henrik Olrik skabte nye muligheder for, at tidens danske møbelkunst fik den bedst mulige repræsentation i Schæffergårdens populære rammer.

Flere ejere

Spoler vi tiden endnu længere tilbage, så skyldtes det en yndet hofsnedkermester med kongelige forbindelser, at Schæffergården i sin tid blev opført i det idylliske Nordsjælland. Dietrich Schäffer, med det fordanskede Didrik Schæffer, fik den idé at opføre Schæffergården og videresælge den til kongehuset. Projektet slog delvist fejl, for i 1771 måtte han overdrage huset, der i 1781 kom på forfatteren, digteren og guldalderikonet Knud Lyhne Rahbæks hænder. Det stille og enkle landliggerliv på mondæne lystejendomme i Nordsjælland lå i tiden og fandt genklang hos Knud Lyhne selv og hos hans hustru Kamma Rahbæk. Det var hovedstadsbefolkningens foretrukne fritidsdomæne og scene for aristokratiets landlige tidsfordriv. Senere, i 1909, blev Schæffergården solgt til prins Harald – søn af Kong Frederik 8 – og hans hustru prinsesse Helena, og det store hus skiftede en overgang navn til Jægersborghus. I 1920 blev huset igen bortsolgt til direktør og bestyrelsesformand i Vacuum Oil Company's danske firma Ernst Michaelsen.

Kaare Klint og arkitektens drøm

Den nye ejer så straks muligheder i Schæffergårdens skønhed og engagerede en af tidens dygtige og visionære arkitekter. Schæffergårdens restaurering blev lagt i frie hænder på Kaare Klint, der her fik sin første større byggeopgave. Ombygningen blev bekostelig, den strakte sig over to år, og der blev ikke råd til, at Kaare Klint også tegnede møblerne. Blandt Kaare Klints mest ikoniske møbelformgivning er "Faaborgstolen" og "Kirkestolen". Flere af Kaare Klints stole og sofaer – alle klassikere i dansk møbelkunst – er siden blevet erhvervet til Schæffergården og kommer nu på Onlineauktion.

Børge Mogensen: Sæt på ti windsorstole af bøg. Model 3250. Udført for FDB. Vurdering: 6.000 kr.
Jeppe Vontillius: Læsende kvinde. Olie på lærred. 116 x 80 cm. Vurdering: 4.000-5.000 kr.
Kaare Klint: Fritstående trepersoners sofa af mahogni og lyserød uld. Model 4118. Designed 1930. Vurdering: 25.000-30.000 kr.

Fondet for Dansk-Norsk Samarbejde

Schæffergården blev i 1950 erhvervet af Fonden for Dansk-Norsk Samarbejde. Denne fond bestod af midler indsamlet i Danmark i krigens sidste år og blev oprettet i 1946. Fonden udløb af en damekomité, stiftet af tre herboende norske kvinder, der på privat initiativ satte sig for at afhjælpe en humanitær krise i det tyskbesatte Norge. Der indsamledes tøj, penge, rationeringsmærker og gavepakker. Alene i 1944 fik Damekomitéen afsendt 175.000 gavepakker til trængende nordmænd. Større indsamlinger fandt også sted blandt skolebørn i danske skoler. Forældre kunne tegne et fadderskab på et norsk barn for 3 kr. om måneden, der sørgede for et norsk barns bespisning i en måned. Særlig kendt blev den havresuppe, som flere end 50.000 norske børn dagligt blev bespist med, ”Danskesuppen”. Der var tale om et af de største humanitære hjælpearbejder i Danmark nogensinde.


image
Onlineauktion

Design og kunst fra Schæffergården

15. oktober


For yderligere oplysninger, kontakt venligst

Poul  Svalgaard Henriksen Portrait

Poul Svalgaard Henriksen

Poul Svalgaard Henriksen

Vurderingssagkyndig / Moderne kunsthåndværk & design / København

Aktuelle emner til salg