header-image
 

En daglig dosis skønhed med keramik

Får man først øjnene op for skønheden i et stykke håndlavet keramik, bliver man hurtigt bidt af det, siger Amalie Hansen, der er specialist i kunsthåndværk hos Bruun Rasmussen. Men hvad er det, der gør keramisk kunst så interessant? Hvem samler på keramik, og hvordan kommer man selv i gang med at samle? Vi har spurgt Amalie.

”Der er en stolt tradition for kunsthåndværk og keramik af høj kvalitet i Danmark. Keramikken er en del af den danske designtradition, der typisk er kendetegnet ved dens klare æstetik og kvalitet, og så har den en meget dedikeret samlerskare,” siger specialist Amalie Hansen om sit fagområde keramik og kunsthåndværk, da vi taler med hende om det at samle på keramisk kunst.

”Brugskunst som vaser og fade har i de senere år sneget sig ind i den moderne boligindretning herhjemme efter en lang periode med et mere minimalistisk fokus. Så interessen for området er i øjeblikket støt stigende – mange designproducenter relancerer endda tidligere tiders keramikserier. De garvede samlere køber dog ofte keramik på auktion, da de her kan finde originale værker, som blev formgivet i 1900-tallet.”

Hvem er det, der samler på keramik?

”Den typiske keramiksamler er svær at sætte i bås, for det kan være både ældre, yngre, mænd og kvinder. Men de er typisk meget passionerede omkring det, de samler på, og ofte har de sat sig utrolig godt ind i detaljerne om de ting, de køber eller sælger,” fortæller Amalie.

”Der er kommet flere keramiksamlere de senere år. Vi oplever, at en stor del af de nye samlere er yngre mennesker, der måske er blevet inspireret til deres første køb gennem boligmagasiner eller sociale medier, hvor interessen for kunsthåndværk og keramik i disse år ser ud til at vokse. Arje Griegsts konkyliestel er et eksempel på et stel, som i stigende grad bliver købt af et yngre samlersegment, som måske har set det på Instagram eller i boligbladene.”

Hvad skyldes den nye interesse for keramik de senere år?

”Jeg tror, folk forelsker sig i den tidløse formgivning. Øjet bliver ikke træt af det. At eje keramiske værker giver en daglig dosis skønhed – som man ikke lige kan købe hvor som helst. Og så er der kommet et andet fokus på ting af høj kvalitet, og på at omgive sig med smukke unikke stykker kunsthåndværk. Det er materielt ”velvære”,” siger Amalie Hansen og smiler.

Hvordan kommer man i gang med at samle keramik?

”Man kan faktisk købe keramik for nogle få tusinde kroner, fx Saxbo, på Netauktion. Det er let at kombinere med en moderne boligindretning. Mit råd er, at man fremfor alt køber med hjertet og fokuserer på det kunsthåndværk, der taler til ens æstetiske præferencer. Det kan være formerne eller farverne: som en smuk brugsgenstand, der pryder hjemmet – fx et Bodil Manz-fad med citroner eller en Kresten Bloch-vase med blomster fra haven,” fortæller Amalie.

”Så vil jeg også altid anbefale, at man læser lidt op på keramikerne og deres processer – det er jo en form for magi, de skaber i deres værksteder. Der er masser af tilgængelig viden på nettet, dedikerede grupper på sociale medier – og så er der guld at hente på bibliotekets hylder. Men pas på: Man bliver bidt af det, når først man får øjnene op for skønheden i et stykke håndlavet keramik. Hvis du først er begyndt at samle, så breder det sig som en steppebrand.”

Hvordan bliver folk bidt?

”Jamen, hvis du først har fået sans for fx kvaliteterne i Eva Stæhr-Nielsens keramik fra Saxbo, er der ikke langt til at kaste sin kærlighed på Saxbo-stentøj generelt. Og så får man måske øjnene op for Axel Salto, Jais Nielsen, Patrick Nordström, Christian Poulsen og Edith Sonne. Så er skridtet pludselig ikke langt til at kaste sig over den ”yngre” generation af keramikere som Alev Siesbye, Jane Reumert, Bodil Manz og Gertrud Vasegaard. For ikke at tale om den helt unge generation af samtidskunstnere, der også har kastet sig over keramikken – det bliver også spændendende at følge,” slutter Amalie.

image

Kunne du tænke dig at eje et stykke keramik?

For yderligere information, kontakt venligst:

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk