Bemærk: Pga. tekniske vanskeligheder er dele af netauktionen fra tirsdag den 6. december blevet udskudt til torsdag den 8. december.
header-image
 

PH-paradokset

PH-lampen lyser op i mange danske hjem og på arbejdspladser. Den er så godt som allemandseje i Danmark og kendt over det meste af verden. Samtidig er den et yderst efterstræbt samlerobjekt, der handles til høje priser på auktion. Hvordan kan det hænge sammen? Specialist i PH-lamper, Andreas Krabbe, hjælper her med at kaste lys over sagen, for en PH-lampe er ikke bare en PH-lampe.

“PH-lampen repræsenterer et særligt kapitel i historien om dansk design. Lamperne skaber en særlig stemning i et rum – både i kraft af deres smukke design og det behagelige lys, de udsender. Og så lyser de i dag op i private hjem og på kontorer over alt i hele verden.” Sådan siger Andreas Krabbe, som er vores specialist i PH-lamper, når han bliver mødt af spørgsmålet om, hvorfor PH-lamper er så fascinerende, og hvorfor man samler på PH-lamper.

“Jo mere man dykker ned i PH's lampeunivers, jo mere bliver man draget af det. Poul Henningsens lampedesign har så mange facetter. Og så var det jo noget, han skabte sideløbende med sit arbejde som revyforfatter og kulturrevser. For samlere er en PH-lampe ikke bare en PH-lampe.”

Andreas Krabbe

Hvornår begyndte man at samle på PH-lamper?

”I 1970’erne og 80’erne begyndte PH-interesserede at mødes og bytte skærme – lidt lige som man kunne bytte frimærker eller mønter. Det var en ret inkarneret skare af samlere, hvoraf flere stadig samler i dag. De jagter de mange smukke skærme i forskellige materialer og nuancer fra forskellige perioder. Sidenhen er interessen blot vokset. Mange ejer i dag en PH-lampe, men det er kun en mindre kreds, der faktisk kalder sig PH-lampesamler. Når det er sagt, er tilgangen til det at samle ret bred, for nogle køber komplette lamper, mens andre samler i reservedele.

Reservedele – hvad mener du med det?

”Det vil sige, at man går efter at købe enkelte dele til PH-lampen. Lampen er konstrueret, så man kan skifte de enkelte dele. Kombinationsmulighederne for den fingerfærdige samler er nærmest uendelige. Stel og skærme kommer nemlig i forskellige typer af metal, legeringer, glas, former, bemaling og indfarvning.”

”Men der er alligevel nogle ”spilleregler”. Man går fx op i, at stel og skærme er fra samme periode. Nogle af de mest efterspurgte lamper er derfor originale lamper, hvor det hele er originalt samhørende, fx en lampe med originale skærme, stel og fatning fra 1928, som måske ovenikøbet har været i den samme families eje siden. Det er noget af det ypperste PH, du kan få – det er tidligt og originalt. Derfor koster sådan en lampe også meget mere end de PH-lamper, du kan købe fra ny i butikkerne i dag.”

Hvem er det så, der samler?

”Jeg er tilbøjelig til at sige, at det er alle. Flere og flere ser PH som en helt naturlig del af deres indretning. Man samler jo på et stykke design- og kulturhistorie. Lamperne er tidløse og passer ind i alle former for indretning. De samlere, der dyrker samlesæt, og hvor en del af passionen handler om at jagte de helt rigtige dele fra den helt rigtige periode, har traditionelt mest været mænd. Men de fleste kan jo se skønheden i fx de tidlige, indfarvede glasskærme.”

Har du nogle råd til nye PH-samlere?

”Det er forholdsvist billigt at komme i gang – nogle lamper kan faktisk erhverves for under 1000 kr. Så man skal nok finde ud af, hvor ens interesse ligger. Er du drevet af jagten, og det at sidde og skrue lamper sammen af forskellige originaldele fra samme periode? Eller er du mere interesseret i, hvor lampen passer ind i dit hjem? Derudover vil jeg stærkt anbefale, at man som noget af det første anskaffer sig bogen “Tænd – PH-lampens historie”. Den går i dybden med lampens opbygning, udvikling og betydning i designhistorien fra 1920’erne og op gennem 1900-tallet. Sidst, men ikke mindst, kom forbi vores eftersyn og oplev nogle af de mange PH-lamper, der dukker op.”

For yderligere information, kontakt os venligst:

Andreas Krabbe Portrait

Andreas Krabbe

Andreas Krabbe

Vurderingssagkyndig / Moderne kunsthåndværk & design / Havnen