header-image
 

Minder fra Matador

Maudes neuroser, Mads’ driftighed og Rødes idealisme. De skarptskårne karakterer fra Korsbæk har brændt sig fast i den danske bevidsthed. Nu sælger vi tre dokumenter, der har indgået som rekvisitter i den mindeværdige tv-serie Matador – brevpapir fra Omegnsbanken, et koncertprogram og et socialistisk kampskrift.

TV-serien Matador er en af dansk tv-histories største og mest holdbare succeser nogensinde. Den blev skabt af forfatter og journalist Lise Nørgaard i samarbejde med filminstruktør Erik Balling og blev første gang sendt på DR i 24 afsnit mellem 1978 og 1981. Siden er den blevet vist adskillige gange på kanalen og blev i 2006 optaget i den danske filmkanon.

Handlingen foregår i den fiktive provinsby ”Korsbæk“ i årene 1929-47, og gennem det store og farverige persongalleri, spillet af nogle af Danmarks største skuespillere, fortælles historien om byens beboere, de forskellige sociale lag, normer under pres, familiestridigheder og andre dramaer i en skarp, kærlig og humoristisk tone. 

Et stykke danmarkshistorie

Matador betragtes af mange som et lille stykke danmarkshistorie, og den fiktive fortælling indrammes da også af historiske begivenheder. Depressionstiden, besættelsen, det politiske liv og den spirende kvindefrigørelse hører til blandt temaerne og bliver alle en del af livet for Korsbæks beboere. Fortællingen tager sin begyndelse, da den fremmede Mads Andersen-Skjern ankommer til byen og beslutter sig for at åbne en tøjforretning for helt ”almindelige mennesker“. Borgerskabet får kaffen galt i halsen, og så er den dramatiske scene ellers sat! Korsbæk forandrer sig for altid og gennemgår en udvikling mod mere moderne tider.

Klenodier på auktion

Det hører til sjældenhederne, at vi sætter rekvisitter fra filmverdenen på auktion, og vi er derfor glade for at kunne præsentere de tre klenodier fra Matador.

 

Et af dokumenterne er en invitation til et socialistisk møde, og på ægte propagandistisk vis lyder indledningen: ”Kammerater! Nu er Tiden inde til, med fornyede Kræfter, at gøre et stykke Arbejde, for den Socialistiske Idé, til at ruste os til Kamp, mod Udbytterne og Kapitalisterne (…)“.

 

Det andet dokument er et stykke brevpapir med logo for ”Omegnsbanken“, der drives af brødrene Kresten og Mads Andersen-Skjern og er en konkurrent til den veletablerede Korsbæk Bank. At banken ovenikøbet flytter ind i samme lokaler som tøjbutikken ”Damernes Magasin“, der går konkurs som følge af etableringen af ”Skjerns Magasin”, gør ikke sagen bedre og ryster byens spidser.

Det tredje dokument er et program fra Korsbæks Musikforening, hvor en koncert med titlen ”Lieder og Romancer“ med sangerinden Amalie Hagensen og pianisten Roland Andersen i spidsen introduceres. Koncerten foregår i seriens fjerde afsnit med titlen ”Skyggetanten“, hvor Elisabeth Friis og Kresten Andersen-Skjern indleder deres komplicerede bekendtskab. Med de tre udbudte dokumenter dykker vi således ned i forskellige velkendte aspekter af den folkekære tv-succes.


image
Netauktion

Klenodier fra Matador

Mandag den 26. april kl. 20


For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Broe: 8818 1143 · peb@bruun-rasmussen.dk