Hammerslag og museumskøb

Der er gang i kunstmarkedet, lyder det fra CEO Jakob Dupont – årets første auktion i Bredgade blev trods restriktioner en stor succes med overraskende hammerslag og ni museumskøb.

Årets første Traditionelle Auktion er netop afviklet med et særdeles positivt resultat. På programmet havde vi en lang række kunstværker, designklassikere, antikviteter, armbåndsure og smykker, som kom under hammeren hos Jesper Bruun Rasmussen og holdet af auktionariusser. Knapt så mange budgivere kunne som følge af corona være fysisk til stede i den gamle auktionssal, men det betød hverken færre eller lavere bud.

Det seneste års restriktioner har betydet, at digitaliseringen af auktionsmarkedet er accelereret. Både vores danske og udenlandske kunder foretrækker i dag primært at gøre brug af vores digitale muligheder for at følge auktionerne og byde med fra deres mobiler, tablets og computere. Vi forbedrer løbende teknikken, så brugeroplevelsen bliver så optimal som mulig. Denne gang kunne man som noget nyt komme helt tæt på de udstillede kunstgenstande i de historiske lokaler i Bredgade via et virtuelt eftersyn, der blev et stort tilløbsstykke. At det er nemt at tilgå vores auktioner og eftersyn – også på afstand – er en stor del af forklaringen på, at vores forretning står virkelig stærkt netop nu, og vi er stolte af at være et af Europas mest digitale auktionshuse.“ 

Jakob Dupont

Administrerende direktør hos Bruun Rasmussen

Bertha Wegmann: Trompe l'oeil. Signeret. Olie på lærred. 121 x 57 cm. Hammerslag: 650.000 kr.

Kostbare diamanter og ældre kunst i høj kurs

Auktionens højeste hammerslag blev slået over to kostbare diamantringe. 1,35 mio. kr. lød prisen på ringen med den smukkeste og klareste hvide diamant, mens den sjældne pink diamant fra Argyle-minen i Australien blev solgt for 1,1 mio. kr.

Vi indledte auktionen på Kvindernes Internationale Kampdag og satte derfor særligt fokus på kunstens kvinder fra 1800-tallet, og her blev et værk af Bertha Wegmann med en pige under et blomstrende træ solgt for 325 % af vurderingen med et hammerslag på 650.000 kr. Blandt de ældre malerier var det dog P.S. Krøyer, der løb af med sejren med en skildring af sit livs sidste kærlighed, Henny Brodersen, til en pris på 850.000 kr.  

Ring med dråbeformet brillantslebet diamant på ca. 5.24 ct. Hammerslag: 1,35 mio. kr.

Store navne fra 1900-tallet

Da turen kom til den moderne kunst, blev et flot værk af Per Kirkeby solgt for 750.000 kr., og det samme gjorde aftenens anden højdespringer i form af billedhuggeren Johannes Bjergs graciøse Pan-figur, der med sit flotte hammerslag blev solgt for næsten 940 % af vurderingen. Keramikkens mester Axel Salto stod bag en stor vase i knoppet og spirende stil, der med et hammerslag på 700.000 kr. blev en af auktionens andre overraskelser. Under hammeren kom også designklassikere af dansk møbelhistories største navne, og her førte Finn Juhl an med et par "FJ 45"-stole til 340.000 kr. efterfulgt af Frits Henningsen med et eksemplar af den eftertragtede ”Kupé”-sofa, som den vindende budgiver bød op i 280.000 kr.

Finn Juhl: "FJ 45", to lænestole af riopalisander. Hammerslag: 340.000 kr.

Museerne på auktion

Hos Bruun Rasmussen har vi et nært samarbejde med de danske museer. Vi bruger dem til kunstfaglig rådgivning og verificering af værker. Omvendt tipper vi dem om særlige værker på auktionsmarkedet og formidler kontakten til samlere i forbindelse med udlån af værker til museumsudstillinger. Journalist Michael Solgaard har netop skrevet en artikel i dagbladet Børsen om museernes auktionskøb og vores indbyrdes samarbejde – læs med her: https://borsen.dk/nyheder/pleasure/forste-anden-tredje-solgt-til-museet-paa-bageste-raekke (kræver abonnement til Børsen).

På auktionen blev ni værker denne gang solgt til danske og udenlandske museer. Vi har fået tilladelse til at offentliggøre Johannes Larsen Museets køb af Fritz Sybergs skildring af datteren Besse i en blomstrende have fra 1913 og Skovgaard Museets køb af P.C. Skovgaards lige så sommerlige landskabsmotiv med køer fra 1843. Desuden købte Kongernes Samling i København Gerdt Dittmers portræt fra 1600-tallet af Kong Frederik III iført moderigtig dragt og kravestøvler, mens Nationalmuseum i Stockholm tilføjede to nye værker til deres samling – et italiensk motiv fra 1845 af Anders Lunde og C.F. Aagaards skildring af Møns Klint.

Fritz Syberg: Kunstnerens datter Besse i haven, 1913. Købt af Johannes Larsen Museet.

Vi ønsker museerne tillykke med deres nyerhvervelser og ser frem til et gensyn med værkerne i deres samlinger!


image

Museumskøb