Fra et samlerhjertes skatkammer, del II

Ved første øjekast kan antikvariske bøger virke støvede og undselige, men dykker man ned i en bogs historie, kan den forudindtagede opfattelse hurtigt blive gjort til skamme. Det er tilfældet med mange af de litterære klenodier på den Traditionelle Auktion i Bredgade.

En livslang romance

Auktionens bøger stammer fra nu afdøde Flemming Erik Pedersens (1931-2020) omfattende bogsamling, som vi solgte første del af i 2020. Flemming Pedersen, der i flere år havde sin gang som bogspecialist her i huset, startede med at bruge tid i Københavns dengang mange antikvariater allerede som dreng. En passion, der fulgte ham hele livet, og som da også udmøntede sig i en enorm viden om bogbind, bogtrykkeri, bogkunst og historie. Og altså også i en stor, personlig bogsamling. 

De 38 emner fra samlingen er alle af ældre dato og strækker sig så langt tilbage som til 1500-tallet. Hver enkelt bog har været i op til flere kyndige bogsamleres varetægt gennem deres levetid, hvilket ikke lader sig skjule. Flere af bøgerne bærer charmerende ejermærker, personlige inskriptioner eller er blevet indbundet af tidens bogbindere. Dermed fortæller de deres helt egen ”personlige” historie, der kan tilføre bogen en merværdi.

Enestående kilde til den danske reformation

Et af auktionens sjældne indslag er et eksemplar af den danske reformationskirkes første "grundlov" Danmarks Kirkeordinans fra 1537. Den blev godkendt af Martin Luther og trykt med de danske myndigheders godkendelse. Loven drejer sig om gudstjenesten, kirkelige handlinger, gejstliges valg, arbejde og løn, om fattigplejen og undervisningsvæsenet. Det var bogtrykkeren Hans Vingaard, der trykte det meste af reformationstidens danske litteratur, bl.a. dette sjældne regelsæt.

Ordinatio Ecclesiastica Regnorum Daniae et Norwegiae et Ducatuum [...]. Kbh: Hans Vingaard 1537. Vurdering: 15.000-20.000 kr.

Satire, svidende karikaturer og spidsfindig ironi

Springer vi små 200 år frem i tiden, rammer vi "den danske litteraturs fader" Ludvig Holberg med den ekstremt sjældne publikation Democritus og Heraclitus. Satyra (1) fra 1721. Den er smukt indbundet af den danske bogbinder Jacob Baden og et godt eksempel på, at en indbinding ofte har en æstetisk funktion ved siden af den oplagte, praktiske – at bevare bogen.

Ludvig Holberg: Democritus og Heraclitus. Satyra (1). Kbh: [1721]. Indb. i dekoreret helmaroquin (Jacob Baden). Vurdering: 15.000-20.000 kr.
Henrik Smid: Fjerde Urtegaard flitteligen tilsammen lest aff lerde Lægers Bøger. Kbh 1557. + 4 bd. Vurdering: 10.000-15.000 kr.

Herudover sælges et par værker af den danske, verdensberømte astronom Tycho Brahe, et eksemplar af Sjællandske Lov fra 1576 og lægebøger af den danske humanist Henrik Smid. Det glæder bl.aEn liden Bog om Menniskens Vand, oc anden naturlig Affgang, der handler om den medicinske diagnostik uroskopi, dvs. at man ud fra betragtningen af en urinprøve er i stand til at stille diagnoser og dermed finde frem til den rette behandling.

Tycho Brahe: Astronomiae instauratae progymnasmata [...]. 1610. Vedlagt 4 halve blade, formentlig prøvetryk. Vurdering: 8.000-10.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Bøger

8. marts kl. 16


For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk