Når truslen bøjes i neon

En provokation slynget i skråskrift og bøjet i neon af kunstnergruppen Superflex lyser op som et af højdepunkterne på auktionen i Bredgade – eksplosivt, ironiserende og med indbygget stavefejl. Værkets rå citat er taget direkte ud af et brev, gruppen modtog som respons på et af deres mest ikoniske projekter.

Vi kan for første gang præsentere et af Superflex’ mere kontroversielle værker, når vi svinger hammeren over samtidskunst i Bredgade. Værket "Letter to Superflex, 14. January 2008" er skabt af den danske kunstnergruppe stiftet af trioen Bjørnstjerne Reuter Christiansen, Jakob Fenger og Rasmus Nielsen. Gennem tiden har deres samtidskommenterende kunst skabt voldsomme modreaktioner, hvilket det udbudte værk er et direkte resultat af.

Hårdtslående ironi

En januardag i 2008 modtog Superflex et trusselsbrev: ”If you don’t like Danmark. Goodbye. fuck off. Go home…” stod der i brevet. Det var en direkte respons på gruppens i dag ikoniske, orange gadeplakat med påskriften: ”Foreigners, Please Don’t Leave Us Alone With The Danes”. Gadestrøg og husmure over hele København var fra 2002 prydet med plakaten, der med sit farvestærke, enkle design satte fokus på integrationsdebattens hårde tone med en tilsyneladende lige så hårdtslående ironisk strategi. I hvert fald hård nok til at fremprovokere et trusselsbrev flere år senere. 

Den orange plakat "Foreigners, Please Don’t Leave Us Alone With The Danes" prydede gadestrøg og husmure I København. Værket indgik også i flere udstillinger i stort format, og det er i dag en del af SMK’s samling. Foto: Superflex.

Dialog bøjet i neon

Efter 9-11 nåede udlændingedebatten i Danmark hidtil usete højder – eller dybder, alt efter perspektivet – og det blev bemærket langt uden for landets grænser. Superflex valgte at italesætte tonen ved at bede om hjælp. Udefra. Og typisk for kunstnergruppen valgte de ikke at lade trusselsbrevet, der ankom flere år senere, gå upåagtet hen. I stedet lod de det håbløse krav om at skride hjem bøje i neon, så alle kunne rammes af udsagnets provokerende styrke og dybe urimelighed. 

I forbindelse med udstillingen ”Cool, Calm and Collected” på ARoS, hvor værket var udstillet i 2017-18, forklarede gruppen:  "Den uvidenhed og det voldsomme had – måske afledt af frygt og racisme – som stavefejlen og ordene i trusselsbrevet udtrykker, over for det paradoksale i, at vi jo ikke er udlændinge, men derimod danske statsborgere, og derfor ikke kan smides ud af landet, synes vi rummede en interessant spænding og ironi."

Hør mere om det eksplosive neonværk i filmen herunder, når Kathrine Eriksen, specialist i samtidskunst, tager os med bag om værket:


image
Traditionel Auktion

Samtidskunst

10. marts kl. 16


Har du værker, du ønsker at sælge?

Vi har endnu en samtidskunstauktion i støbeskeen i slutningen af marts på bruun-rasmussen.dk, som vi glæder os til at præsentere. Den auktion er åben for indleveringer helt frem til den 12. marts, så har du værker, du ønsker at sælge på auktion, er du velkommen til at kontakte os direkte eller indsende en vurdering via vores onlinevurdering

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

 

Følg samtidskunsten, abonner på nyhedsbrevet her eller følg os på Instagram