Fuldtræffere fra designhistorien
”Poeten” fra Finn Juhls eget hjem har sammen med Hans J. Wegners originale, orange skalstol og de mest raffinerede møbler af Frits Henningsen fundet vej til auktionen i Bredgade.
Finn Juhl, Hans J. Wegner og Frits Henningsen hører til blandt de mest markante navne i dansk designhistorie. Deres møbler kan på én gang betragtes som nybrud og traditionsbærere, og mange af dem har opnået status af at være klassikere og samlerobjekter, der fortsat produceres og erobrer stuerne hos alverdens inkarnerede designentusiaster.
Et lommetørklæde stivnet i luftenGennem tiden har mange af Finn Juhls ikoner fundet vej til vores auktioner, men denne gang gælder det noget helt særligt – et møbel, som han selv havde stående i sit private hjem. Det er et af de få originale eksemplarer af en sofa fra 1941, hvis bløde former i poetiske vendinger kan sammenlignes med et svævende lommetørklæde, der er stivnet i luften. Måske netop derfor fik sofaen senere sit kaldenavn ”Poeten” efter Jørgen Mogensens kendte tegneseriestribe ”Poeten og Lillemor” fra 1950, hvor den unge digter ofte sidder i en sofa med endnu rundere former. Det kanoniserede hjem på Kratvænget 15 i Charlottenlund tegnede og indrettede Juhl i begyndelsen af 1940’erne og boede der frem til sin død i 1989. I dag er hjemmet åbent for offentligheden, og gamle fotos vidner om, at han formgav det udbudte eksemplar af sofaen til huset, hvor den allerede dengang kom til at stå i den velkendte del af stuen med pejsen og i selskab med hjemmets modernistiske kunstværker på væggen. |
|
Wegners orange skalstol
Hvor Finn Juhl var akademiker til benet i sin møbelformgivning, er Hans J. Wegner fortællingen om skomagersønnen fra Tønder, der oprindeligt blev uddannet snedker, men efterfølgende tog til København for at videreuddanne sig til arkitekt. Hos ham forenes ikke bare håndværk og æstetik – møblerne blev også skabt ud fra indgående studier af kroppens anatomi. For Wegner var det perfekte møbel en utopi, og derfor arbejdede han med gentagelsen som princip. Et møbel kunne således fremstå som en slags arketype, der senere blev videreudviklet i nye variationer. Det er også tilfældet med auktionens skalstol fra Snedkerlaugets Udstilling i 1963, som har rødder i et konkurrenceforslag til MoMA i New York tilbage i 1948. Stolen er relativt kendt i dag, fordi Carl Hansen & Søn i 1997 genoptog produktionen, men på auktionen har du mulighed for at erhverve et af de få originale eksemplarer i den tidstypiske orange farve.
![]() |
![]() |
Et raffineret møblement af Henningsen
Frits Henningsen hører til den lidt ældre generation af designere. Han blev uddannet som møbelsnedker i 1911 og etablerede efter et par år i udlandet sin egen forretning i København. Herfra solgte han sine håndlavede møbler, der ofte tog afsæt i fortidens stilarter. Vi præsenterer her et af hans mest raffinerede møblementer, som vi hidtil har haft under hammeren. Den eftertragtede Kupé-sofa er af cubamahogni og nigerskind og de to lænestole er ekstremt sjældne. Møblementet fremstår frit og moderne i sit udtryk og har stået i samme hjem siden 1940’erne.
|

Har du spørgsmål? Kontakt venligst:
Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk
Amalie Hansen: +45 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk
Andreas Krabbe: +45 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk
Poul Svalgaard Henriksen: +45 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk