Et liv i lys lue – Krøyers sidste muse

Skagensmaleren P.S. Krøyer var igennem hele sin kunstneriske karriere optaget af at fange lyset. Det gælder også et maleri på den kommende Traditionelle Auktion, som portrætterer hans sidste store inspirationskilde og kærlighed, Henny Brodersen.

P.S. Krøyer (1851-1909) er kendt som en af de største af skagensmalerne. Sommerlyset og de store sammenkomster kunstnerne imellem leverede motiverne til nogle af hans mest kendte værker, som f.eks. ”Sommeraften ved Skagen Sønderstrand”, “Hip Hip Hurra!” og ”Sankt Hansblus på Skagen Strand”. Men i dette værk fra 1906 med titlen “Ved kaminilden” ser vi Krøyer skildre en mere rolig scene, og friluftsmalerierne med de lyse strande og havefester er udskiftet med et intimt interiør.

Modellen er Henny Brodersen, som blev en støtte for P.S. Krøyer og datteren Vibeke, bl.a. under det langstrakte brud med Marie Krøyer, og senere da P.S. Krøyers maniske sind og en behandling med datidens universalmiddel, kviksølv, gjorde ham tiltagende syg.

Der brænder en ild

Krøyer leger stadig med lyset i dette sene værk. Her er det spillet fra ilden i en kamin, han søger at fange detaljerne af, hvor ildens skær reflekteres i både guldsmykket på Brodersens arm og i de forskellige billeder og genstande i rummet. En anden detalje viser sig i et lille portræt med silhuetten af P.S. Krøyer, hvilket vidner om malerens nære forhold til den portrætterede. Krøyers fascination af Henny Brodersen kunne heller ikke fornægtes, da han på en enkelt udstilling præsenterede femten portrætter, af hvad der blev hans sidste muse. I indeværende maleri er der også skrevet en personlig dedikation i det ene hjørne af maleriet med teksten "Til Henny fra Søren".

Udsnit af "Ved kaminilden".
Ved kaminilden med Holger Drachmann. Værket blev solgt hos Bruun Rasmussen til Skagens Kunstmuseer i 2001.

Ilden er et genkommende element i Krøyers senere værker. Både med et andet portræt foran en kamin, hvor nationaldigteren Holger Drachmann sidder fornøjeligt i rød fez og med både cigar og pen foran flammerne, og så i Krøyers sidste mesterværk, også fra 1906, "Sankt Hansblus på Skagen Strand". Her var ilden knap så behagelig en oplevelse for Drachmann, som ses med sort kappe og hvidt skæg placeret ganske tæt på flammerne, mens andre kulturpersonligheder fra kunstnerkolonien også kan skimtes. Det gælder blandt andet en kvinde, der ser direkte ud mod beskueren af værket. Det er Henny Brodersen. 

Studie til Krøyers sene mesterværk: "Sankt Hansblus på Skagen strand", 1906. Solgt på auktion hos Bruun Rasmussen.
Detalje med Henny Brodersen fra Krøyers "Sankt Hansblus på Skagen Strand", 1906.

Far i flint mod det døende lys

Skagen var allerede mødested for danske og skandinaviske malere og forfattere, da Krøyer ankom efter sine rejser mod syd, men det var Krøyers fortjeneste, at samværet i højere grad fik karakter af et feststemt arbejdsfællesskab, der gennem 1880-1890’erne gjorde stedet til et tilløbsstykke for både danske og enkelte udenlandske kunstnere. I 1906 var festen dog ved at være forbi, og det aner man også i motivet for ”Ved kaminilden”. Henny Brodersen har slået sit hår ud fremfor at have det sat op som i mange af de andre portrætter, Krøyer har lavet af hende. Der er eftertanke frem for forventning i hendes blik, og det stille og indendørs rum fremhæver det nære frem for de vidtstrakte sommeraftener med et dertilhørende uforudsigeligt socialt leben.

Udadtil skulle der altid være fest og liv omkring Krøyer, men indadtil trængte kunstnersjælen også til hvile og ro. Den fandt han til dels hos Henny Brodersen i sine sidste år som kontrast til det mere stormfulde forhold med Marie Krøyer. Det er indeværende portræt også med til at illustrere. En kunstner, som i sit livs efterår stadig søgte og favnede lysets spil på tilværelsen – endda med nye, flammerige nuancer.


image
Traditionel Auktion

Ældre kunst

8. marts kl. 16


Krøyers sidste muse

Se vores ekspert i ældre kunst, Birte Stokholm, fortælle mere om Krøyers sene værk i denne film fra Bredgade, hvor hun dykker ned i detaljerne af motivet og forholdet mellem P. S. Krøyer og Henny Brodersen. 

For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk

Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk

Søren Kjerk Holmstrup: 8818 1127 · skh@bruun-rasmussen.dk