Russisk kunst og gaver fra kejserfamilien

Vi sætter nu fokus på kunst og antikviteter fra Rusland på en Traditionel Auktion i Bredgade den 7. december kl. 14 og en efterfølgende Netauktion samme dag kl. 17. På de to auktioner præsenterer vi godt 400 katalognumre med malerier, smykker, sølv, ikoner og andre samlerobjekter fra primært kejsertidens Rusland.

NB: Som følge af COVID-19 skal du booke en fast tid før dit besøg på eftersynet og auktionen. Læs mere om dine muligheder og book her

Maleriske børneskildringer

Vi starter dog i kunstens verden længe efter kejsertiden med malerier fra kammerherre og tidligere hofmarskal Søren Haslund-Christensens samling. Opstillingen "Liljer og en bog" fra 1991 er malet af Dmitri Dmitrievich Zhilinsky, der opholdt sig i Danmark i 1990’erne som følge af en prominent bestilling – et portræt af Dronning Margrethe. Det udbudte værk gav kunstneren til Haslund-Christensen som tak for at skaffe ham flere andre portrætopgaver. Fra den danske forretningsmand Gunnar Helge Haagensens samling ses fem malerier af Nikolai Petrovich Bogdanoff-Belsky, der har skildret børn i forskellige situationer, fx ved thebordet og i skolestuen. Værkerne blev erhvervet i Riga direkte hos kunstneren og har siden været i familien Haagensens eje. Et andet barn møder vi hos Illarion Mikhailovich Pryanishnikov i skildringen af en lyshåret dreng i rød russerskjorte. Som værket vidner om, er denne kunstner kendt for et mere socialrealistisk fokus.

Friedrich Koechli: Art Nouveau-slipsenål af guld. I etui fra C.E. Bolin. Gave fra Kejserinde Dagmar til hendes far, Christian IX. Vurdering: 25.000-30.000 kr.
August Hollming: Russisk ametyst- og diamantbroche. Gave fra Kejserinde Dagmar til hendes hofdame på Hvidøre i 1920'erne, frøken Thora Mortensen. Vurdering: 40.000-60.000 kr.

Christian IX’s slipsenål og Dagmars hårtot

Især blandt auktionens smykker findes de kejserlige provenienser. Det gælder bl.a. en smuk Art Nouveau-slipsenål, som Kejserinde Dagmar gav sin far, Christian IX. I den kongelige familie gik hun under navnet Minny, og i den tilhørende æske ligger en seddel, hvor der med sirlig håndskrift står "Min Engle Papa fra Minny". Andre af kejserindens gaver ses med tre brocher, som hun gav til sin selskabsdame Thora Mortensen på Hvidøre Slot i 1920’erne. I den mere kuriøse ende af spektret ses en dansk medaljon med et foto af den purunge Prinsesse Dagmar fra tiden før ægteskabet med Kejser Alexander III af Rusland. Bag glasset på bagsiden ses en tot af prinsessens hår, og medaljonen må have været båret af en af hendes helt nære relationer. To signeter med kejserlig proveniens er også med i opløbet – den ene har været ejet af Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland, den anden af datteren, Dronning Alexandrine af Danmark. 

Den russiske tradition for påskeæg

Proveniensen er også interessant ved et lille påskeægsvedhæng, der blev udført til Storfystinde Anastasia af en af værkmestrene for Fabergé, Mikhail Perchin. Netop påskeægget havde en stærk tradition i Rusland, hvor påskedag var en af årets største religiøse helligdage. Her mødtes familier og forærede hinanden påskeæg i gave, og kejserfamilien yndede at bestille dem hos deres foretrukne juveler, Fabergé. Med på auktionen har vi også påskeæg af porcelæn fra Storfyrstinde Olga Alexandrovna af Rusland og Storfyrst Pavel Alexandrovich af Rusland.

Olga Alexandrovna: Blomster i en have i Danmark. Signeret. Vandfarve på papir. Bladstørrelse 35 x 45 cm. Vurdering: 8.000-10.000 kr. Værket bliver solgt på Netauktionen den 7. december kl. 17 på bruun-rasmussen.dk.

image
Traditionel Auktion

Russisk kunst

7. december kl. 14


image
Netauktion

Russisk tema

7. december kl. 17

For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk