Islamisk kunst

For første gang sætter vi fokus på islamisk kunst med alt fra osmanniske fliser til smukke akvareller fra Indien. De mange kunstgenstande vidner om, at der på tværs af tid, landegrænser, etniciteter og religiøse tilhørsforhold er blevet skabt en enestående islamisk kultur.

På årets sidste Traditionelle Auktion i Bredgade har vi valgt at vende blikket mod den islamiske kunst og sætter omkring 50 katalognumre under hammeren med billedkunst, kunsthåndværk og våben fra denne del af verden. 

Osmanniske fliser fra dansk samling

Flere af disse kunstgenstande stammer fra Osmannerriget, der fra 1300-tallet satte sit præg på det politiske og militære verdenskort. Riget strakte sig fra Sydeuropa over Nordafrika til Mellemøsten  og betegner en af de rigeste perioder inden for islamisk kunst. Kulturlivet blomstrede, og selvom riget spændte over en lang tidsperiode og et meget stort område, giver det alligevel mening at tale om et fælles kunstnerisk udtryk. Fra 1400-tallet udviklede man et særligt formsprog, der tog afsæt i ornamentale dekorationssystemer og matematiske udregninger, hvor præcision, gentagelse og naturelementer var de bærende principper. Formsproget satte ikke alene sit præg på kunsten, men også arkitekturen. Der blev bygget basarer, badeanlæg og pavilloner i stor stil, og her var både murer og vægge dekoreret med farverige, keramiske fliser. Med på auktionen har vi en række fliser, hvis stiliserede naturelementer, arabesker og kalligrafi danner de smukkeste mønstre. Nogle af dem er fra området omkring den tyrkiske by Iznik, mens andre stammer fra Safavideriget i Iran. Disse fliser har alle været ejet af den danske civilingeniør I.C. Larsen, hvis brede historiske interesse førte til en kunstsamling ud over det sædvanlige. 

Cuerda seca-flise med thuluth-skrift. Iran, første del af 1500-tallet. Vurdering: 30.000-50.000 kr.

Elefantoptog og tigerjagt

En anden prominent samling blev opbygget af den særdeles kvalitetsbevidste danske antikvitetshandler Steen Strømberg. Fra ham stammer fx nogle meget fine akvareller fra 1800-tallets Indien – et af dem viser et landskab med tigre på spring og et adeligt optog på elefanter. Malerisk er også skildringen af et fornemt interiør med en adelsmand, der er iført snabelsko og udstyret med et knivvåben i bæltet og sværd i hånden. Apropos våben – vi byder også på en række osmanniske våben af høj kvalitet, fx en stor persisk Pesh Kabz, indopersiske økser og flere indiske katharer, der blev anvendt af rajputkrigerne. 

Tigerjagt med adelsmand og hans følge på elefanter i bjergrigt landskab. Indien, 1800-tallet. Vurdering: 8.000-10.000 kr.
Stor persisk Pesh Kabz i skede med greb i hvalros. Vurdering: 12.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Asiatisk og islamisk kunst

2. december kl. 14


For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk

Alexandra Nilsson: 8818 1166 · ani@bruun-rasmussen.dk

Torben Friis Møller: 8818 1167 · t.f.moller@bruun-rasmussen.dk