Franske kunstnere med danske forbindelser

Malerier af Pierre Soulages og Simon Hantaï samt en skulptur af Henri Laurens fra Jørn Utzons private samling er blandt højdepunkterne, når vi byder på et overflødighedshorn af fransk kunst, der på forskellig vis har relation til Danmark.

På årets sidste auktion svinger vi hammeren over franske fristelser fra et helt århundrede. Der er blandt andet et maleri af Soulages fra 1951, to værker af Hantaï fra 1971 og 1980 samt en skulptur af Laurens fra 1940. Fælles for de fire franske kunstværker er, at de har været i private danske samlinger indtil nu.

Se med, når kunstekspert Niels Raben fortæller om en af sine yndlingskunstnere, Pierre Soulages.

Mørkets mester er stadig det ny sort

For Soulages er slutningen af 1940’erne og begyndelsen af 1950’erne en periode med livlig udstillingsaktivitet, som også indeholder hans egentlige gennembrud både i Europa og på den anden side af Atlanten. Forbindelsen til Danmark bliver etableret allerede i 1950. Charlottenborg præsenterer et begejstret dansk publikum for Soulages gennem udstillingen ”Levende Farver”.

Året efter i 1951 finder Soulages’ anden danske soloudstilling sted. Denne gang er det den toneangivende gallerist Børge Birch, der slår dørene op. Blandt malerierne er ”Peinture 59 x 85 cm, septembre 1951”, som nu kommer på auktion. Det blev dengang købt af en dansker og har siden været i den samme families eje, som har udlånt det til et par udstillinger, senest ”Fremmed kunst i dansk eje” på Louisiana i 1964.

"Jeg har jo kendt til værket hele min karriere og har kendt sælgeren, og derfor er det fantastisk, at vi nu kan sætte det til salg efter næsten 70 år i privat eje."

Niels Raben, leder af afdelingen for moderne kunst hos Bruun Rasmussen.

Kimen til Soulages’ lange kunstneriske virke er plantet i barndommens landskab omkring hjembyen Rodez i det sydlige Frankrig. Særligt stærkt står en oplevelse af træernes mørke netværk i silhuet mod lysets skiftende baggrund. Mindet bliver integreret i kunsten, og han bruger helt fra begyndelsen farven sort som udgangspunkt for sine undersøgelser af lysets fysik. Hans kunstneriske værktøjskasse indeholder store solide pensler, paletknive og spartler.

Pierre Soulages er både i bogstavelig og overført betydning den store, gamle mand i fransk abstrakt maleri. Han fylder 101 den 24. december og regnes som Frankrigs største nulevende kunstner. Vurdering: 6–8 mio. kr.

To malerier af Simon Hantaï fra kunsthistorikers samling

Det er første gang, vi sælger Hantaï på auktion, og der er tale om hele to malerier, der ikke tidligere har været i handlen. De kommer fra kunsthistoriker Hanne Finsens samling. Der står i dag bred respekt om hende som en af de helt store personligheder i dansk kultur- og museumsliv og en ypperlig kender og formidler af fransk modernisme. Fransk kunst løber som en rød tråd gennem Hanne Finsens karriere lige fra studietiden, hvor hun i 1950’erne var medarrangør af udstillinger for "Foreningen Fransk Kunst“ på Ny Carlsberg Glyptotek i København, over stillingen som overinspektør i Kobberstiksamlingen på Statens Museum for Kunst til ansættelserne som progressiv og fremsynet direktør for såvel Den Hirschsprungske Samling som Ordrupgaardsamlingen.

De såkaldte ”Études”, hvor man ikke med sikkerhed kan skelne form fra baggrund bliver til i perioden 1969-1973. Det foldede lærred bemales mest typisk af en enkelt farve, mens de ubemalede hvide partier efterfølgende antager former, som både kan ligne abstraktion over en skovbund, flaksende fugle i vild dynamik eller dét, der vitterlig er tale om: ren abstraktion. Étude 1971. Vurdering: 1-1,5 mio. kr.

Den lidt senere serie af ”Tabulas” fra perioden 1973-1982 tager udgangspunk i samme teknik. Dog er foldningerne hér udført mere strengt og metodisk, således at værkerne får karakter af "grids“, der udover at bringe kunstneren endnu nærmere det afpersonaliserede maleri også reflekterer hele den minimalistiske tradition i kunsten. Tabula 1980. Vurdering: 800.000–1.000.000 kr.

Henri Matisse er utvivlsomt omdrejningspunktet i Hanne Finsens begivenhedsrige karriere, der også har den internationale re-aktualisering af Vilhelm Hammershøi i 1981 på samvittigheden. I pressen og offentligheden fik hun tilnavnene ”Kulturens frække kælling” og ”Kunstens hårde Hanne” grundet hendes nytænkende, moderne og kompromisløse tilgang til museumsdrift og formidling. Hanne Finsen arbejdede sidenhen for, at Hantaïs værker skulle præsenteres for et større skandinavisk publikum, men arbejdet blev udfordret af fx kunstnerens mangeårige og selvvalgte isolation. Derfor er vi glade for nu at kunne præsentere de to værker af Hantaï på en dansk auktion.

Flere franske fristelser

Vi præsenterer desuden et forstudie til et maleri af Henri Le Sidaner. Maleriet tilhører Musée Marmottan-Monet i Paris, og det udbudte forstudiet har dansk proveniens. Auktionen byder ligeledes på en skulptur af Henri Laurens, som arkitekten Jørn Utzon modtog direkte fra kunstneren i forbindelse med et besøg i det franske. De øvrige franske værker inkluderer blandt andre navne som Chu Teh-Chun og Niki de Saint Phalle.

Henri Laurens gav Lis og Jørn Utzon denne skulptur, da de var på besøg hos kunstneren i 1940. Skulpturen har indtil nu været i familiens eje. Vurdering: 125.000-150.000 kr.
Henri Le Sidaner: "Le Ruisseau au soleil levant", malet i maj 1922 under et ophold i Le Croisic i den sydlige del af Bretagne. Lærredet, som dette studie i olie på plade er et forstudie til, blev præsenteret i marts 1923 hos Galerie Georges Petit. Vurdering: 150.000-200.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Moderne kunst

8.-9. december


For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk