Finn Juhls forsvundne sofa

Der findes rigtig mange designklassikere rundt omkring i de danske hjem, men en sjælden gang imellem dukker et møbel op, som hidtil har været betragtet som værende gået tabt. Det er netop sket her hos Bruun Rasmussen med en overpolstret unikasofa af Finn Juhl fra hans unge år.

Da jeg så Finn Juhls sofa, kunne jeg næsten ikke tro, at det var sandt. Jeg har arbejdet hele mit voksenliv med dansk design, men det her er det mest interessante møbel, som jeg nogensinde har haft mellem hænderne. Sofaen kendes kun fra fotografier i litteraturen, og alle i designverdenen har troet, at den var forsvundet. Jeg betragter det nærmest som om, at et af de helt store mysterier i dansk designhistorie er blevet opklaret.

Peter Kjelgaard

Leder af afdelingen for design og kunsthåndværk hos Bruun Rasmussen

En sofa og to stole bliver til

Året er 1939, og Finn Juhl er hoppet fra studierne på Kunstakademiets Arkitektskole og arbejder i stedet for arkitekten Vilhelm Lauritzen med opførelsen af Radiohuset på Frederiksberg. I fritiden tegner han møbler til private kunder, men netop dette år får han også til opgave at tegne indretningen til snedkermester Niels Vodders stand på Snedkerlaugets Udstilling. Resultatet er den unikasofa og de to tilhørende stole, som vi snart sætter til salg på auktion.

For meget for tidens smag

På det tidspunkt var der mange, der syntes, at selv Kaare Klint var en kende for moderne, så det kan nok ikke undre nogen, at det her møbelsæt af Finn Juhl har virket kontroversielt og provokerende i samtiden. Formerne er skulpturelle og organiske og refererer til moderne kunst som fx Jean Arps legende former.

I en anmeldelse af udstillingen lød det fx i Berlingske Aftenavis: ”Arkitekt Finn Juhl har tegnet en meget excentrisk Opholdsstue (…) Sofaen er i en mærkelig udhugget Stil. De ejendommelige Møbler er udført af Niels Vodder (…)”.

Tilbage til det oprindelige udtryk

Da vi for nylig fik indleveret møblerne til auktion af en dansk familie, besluttede vi at føre sofaen og de to stole tilbage til deres originale udtryk. Gennem tiden var møblerne nemlig blevet ompolstret med nye stoffer, og træbenene var blevet malet sorte, men da de gamle sort/hvide fotografier fra litteraturen kun i begrænset omfang gav os et indtryk af de oprindelige stoffer og farver, kunne vi i begyndelsen kun gætte os frem.

En lykkelig opdagelse hos vores faste møbelpolstrer gjorde os imidlertid klogere, for da han fjernede møblernes polstring, dukkede rester af det oprindelige stof fra 1939 op. Derfor ved vi i dag præcist, hvilket udtryk Finn Juhl gav møblerne – koksgrå uld og hospitalsstribet blåt og hvidt bomuld på sædehynderne – og det udtryk har vi nu genskabt.

Auktionen og den fulde historie

Med Finn Juhls sofa og de to stole kan man uden at blinke tale om kulturarv. Vi udbyder møblerne på separate katalognumre på den kommende Traditionelle Auktion i Bredgade til december, og med sofaens vurdering på 1,5-2,5 mio. kr. bliver den det hidtil højst vurderede danske designmøbel fra det 20. århundrede. Vi følger snart op med den fulde historie omkring disse enestående møbler.

Oplev designekspert Peter Kjelgaard beskrive møblernes restaureringsproces i filmen her.

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 / pkj@bruun-rasmussen.dk