Kunsten at sætte ord på vin

Den aktuelle vinauktion byder både på sjældenheder fra Romanée St. Vivant, en flaske Chateau Haut-Brion 89 på magnumflaske samt en Chateau Latour 1982. Med andre ord er denne auktion sprængfyldt med lækre vine, der kommer under hammeren den 25. oktober.

Det er svært at vælge ordene, der helt kan beskrive denne auktion. Ikke desto mindre står disse i kø ved den røde løber og vil alle have taget deres billede sammen med A-listen af de absolutte kendisser inden for vinverdenens royale stamtræ. De må kravle over hinanden, og det er et virvar af spidse vokaler, bidende konsonanter, eder og forbandelser og knyttede endelser. 

Vi vil forsøge i det næste at stille ordene i række og under ordnede forhold udvælge de mest deskriptive for denne auktion. Vi kan dog ikke love at lovprisningen af emnerne og den efterfølgende hjertebanken og adrenalinsus ikke får magten over tastaturet. For hvad er vin, hvis ikke den rene og rå følelsesmæssige rutjsebanetur alle os vinelskere gladeligt indløser billet til gang på gang. 

Sjælden fugl søger nyt hjem

Det hører til sjældenhederne, at vi får mulighed for at udbyde Romanée St. Vivant fra Cathiard. Der laves sjældent mere end tre fade om året, så man skal stå op med hønsene for at sikre sig en flaske. Hønsene skal samtidig også pantsættes, da denne vin ofte kræver en dybde på pottemånen, der matcher den sjældenhed, som væsken udgøres af. Til gengæld får man her en af de oplevelser, der lagres i knoglerne. Renhed, afgrundsdybe lag og en kerne af friske bær, der vil få selv den mest ihærdige vinpessimist til at sænke skuldrene og lade sig indrulle i dyner af vilde røde skovbær. 

En vin at lune sig på i løbet af vinteren

Ligeledes sjælden er Griotte Chambertin fra Domaine Fourrier. Det er første gang nogensinde, vi kan tilbyde tre årgange på samme auktion. Hvorvidt navnet på dette frimærke af en grand cru appellation kommer sig af, at der engang blev dyrket kirsebær her, eller at navnet er udledt af en type sten med samme navn, der mindede om farven på en kirsebærsten, skal stå hen i det uvisse. Det er dog ikke uvist, hvorvidt denne vin vil indeholde nok varme minder til at kunne holde én lun i lang tid, nu hvor kulden så småt begynder at rulle ind over land. 

Udsøgt skandinavisk vinsamling

Det bedste til mig og mine venner. For vin skal jo deles, og der skal være rigeligt til at nå rundt om bordet og tilbage igen. Her er din mulighed. “Unik” og “nok” er svære ord at bruge i samme sætning, men det lader til at være tilfældet i forhold til at beskrive denne samling. Som diamanter med et stænk af rødvin i hjertet funkler disse flasker ud over auktionen, og som reklamen siger, så må du godt, om ikke andet, drømme. Læs selv i de næste tre afsnit, hvad samlingen kan præstere.

En vin, der springer pointskalaen

En flaske Chateau Haut-Brion 89 på magnum. Tør vi sige det? Vi hvisker det sagte. Måske nyere tids mest legendariske vin, der gang på gang får 100 pointskalaen til at kravle skamfuld og med huden fuld af voksenskældud ned i det dybeste og mørkeste hjørne af vinkælderen og revurdere sin mangelfuldhed. 

Årgangen, der vendte op og ned på vinverdenen

Chateau Latour 1982 OWC. Årgangen, der katapulterede den amerikanske vinadvokat ud i stratosfæren og satte vinverdenen på den anden ende. I disse flasker findes årsagen, intet mindre end majestætisk og med nok stopping-power i form af frugt og bløde tanniner til at tæmme selv den mest fonddrevede og marvfuldendte sauce Bordelaise. 

Malerkunst på flasker

Fra samme kælder kan vi også tilbyde spandevis af altid kunstneriske Chateau Mouton-Rothschild i både firkantede og runde former. Den udødelige årgang 1986 på magnum. En hel kasse 2000 i OWC som kan mere end bare bræge højt om sin kvalitet og tjekkede udstyr. En hel uåbnet kasse 2005, der kun bliver bedre i takt med, at du bliver ældre.

 

En flig af menukortet er hermed overrakt, og vi håber, at 2043 vil falde i alles smag. Byd løs før din nabo gør det.


image
Netauktion

Udsøgte vine

Søndag 25. oktober kl. 20


For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Gudmundsson: 8818 1205 · ag@bruun-rasmussen.dk

Thomas Rosendahl Andersen: 8818 1206 · tra@bruun-rasmussen.dk

Thomas Løbner-Olesen: 8818 1241 · tlo@bruun-rasmussen.dk