Fra syg kærlighed til lykkelige destinationer

En stærkt omdiskuteret selvbiografi af den norske digter Hans Jæger fra slutningen af 1800-tallet og et smukt eksemplar af Carsten Niebuhrs indtryk fra de arabiske lande i 1700-tallet er i front på den kommende bogauktion sammen med en række førsteudgaver af modernismens danske forfattere.

Syg kærlighed

Kærlighed og drama har altid haft en høj underholdningsværdi – også i litteraturen! Nu udbydes et sjældent eksemplar af den norske digter, anarkist og super-boheme Hans Jægers selvbiografiske trilogi Syk Kjærlihet. Værket handler om Jægers erotiske tilståelser, om syg kærlighed og om fortvivlelse. Alle ingredienser, der var på spil i det dramatiske trekantsforhold mellem Jæger og det norske kunstnerpar Oda og Christian Krohg. Da Syk Kjærlihet udkom i 1893, blev den straks forbudt og beslaglagt over hele Skandinavien grundet pornografisk indhold. For at undgå censur blev de næste to bind, Bekjendelser og Fængsel og Fortvilelse, trykt i bare 250 nummererede eksemplarer i Frankrig. Men også de blev beslaglagt. Det gjorde ikke ligefrem bøgerne mindre interessante, og i dag er de eftertragtede samlerobjekter. 

Det lykkelige Arabien

En mindre kompliceret – i hvert fald følelsesmæssigt – tilværelse havde den danske opdagelsesrejsende, Carsten Niebuhr. Han deltog blandt mange i en forskningsekspedition til Yemen som kartograf og kassemester. Her kortlagde han Yemen, som ikke tidligere var blevet undersøgt af europæere. På den flere år lange og meget strabadserende rejse, hvor mange deltagere døde af sygdom, besøgte Niebuhr endvidere Irak, Syrien, Palæstina, Cypern og Konstantinopel. På baggrund af ekspeditionen udgav Niebuhr bl.a. den berømte og rigt illustrerede Beschreibung von Arabien (1772), Reisebeschreibung nach Arabien und andern umliegenden Ländern, 1-2 (1774-78), som nu udbydes i et smukt, velholdt sæt, der stammer fra apoteker Svend Erik Sandermann Olsens bogsamling.

50 stærke stemmer under hammeren

Udødelige, kendte, berømte, elskede eller glemte…? Nu har du muligheden for at møde en perlerække af danske, vigtige forfattere, der i løbet af det 20. århundrede – sammen og hver for sig – har været med til at tegne et stærkt billede af den danske litteraturhistorie i nyere tid og igen og igen givet os læseoplevelser for livet. Udvalget tæller førsteudgaver af Inger Christensen, Villy Sørensen, Per Højholt, Paul la Cour, Klaus Rifbjerg, Gustaf Munch-Petersen, Tove Ditlevsen, Ole Wivel m.fl.

På auktionen præsenterer vi derudover en del sjældne 15-1700-tals publikationer, moderne kunstbøger, topografi i pæne bind, vintagefotografier, breve og manuskripter samt en lang række dedikationseksemplarer, en større samling af Ludvig Holbergs værker, diverse Grønlandica m.m. 

Eftersyn og auktion

Eftersynet på bogauktionen foregår som vanligt i vores lokaler på Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, mandag den 5. oktober kl. 10-17 og tirsdag den 6. oktober kl. 10-17. Hammerslagene på auktionen falder online tirsdag den 6. oktober fra kl. 18.


image
Netauktion

Bøger og manuskripter

6. oktober kl. 18


For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk