Naturligt farvede diamanter

Kun én ud af 10.000 diamanter er naturligt farvede, og de er derfor særdeles kostbare. Gennem de seneste år er pink, blå, grønne og gule diamanter blevet eftertragtede på auktionsmarkedet, og netop nu sætter vi med et lille eksklusivt udvalg spot på disse små skønheder.

Langt de fleste diamanter er farveløse eller svagt gullige, mens de naturligt farvede diamanter er mere end sjældne. Diamanter, der er farvet ved naturens hånd, er primært blevet fundet i miner i Indien, Sydafrika, Australien, Indonesien, Brasilien, Venezuela og Guyana. En helt farveløs diamant består af 100 % kul, der over en periode på millioner af år er blevet presset under et enormt tryk, oftest mere end 150 km under jordens overflade. En farvet diamant opstår som følge af forskellige kemiske processer i naturen, fx stråling eller når kullet sammenblandes med stoffer som boron og nitrogen. 

De naturligt farvede diamanter findes i alle kulører, men de mest eftertragtede er rød, grøn, lilla, orange, pink og blå. Op gennem tiden er disse diamanter blevet betragtet som kostbare prydgenstande og samlerobjekter for samfundets øverste lag. Det første graderingssystem til farvede diamanter blev udviklet allerede i 1500-tallets Indien, hvor farverne repræsenterede hver sit niveau af det hinduistiske kastesystem. Befolkningen måtte således kun bære den farve diamant, som deres kaste var tildelt, og alene for de indiske konger var der frit valg på hylden med farvede diamanter. 

To sagnomspundne diamanter

Verdens mest berømte ædelsten er den blå diamant ”Hope”, hvis historie går helt tilbage til 1642. Her købte den franske ædelstenshandler Jean-Baptiste Tavernier en stor blå diamant i sin rå form i Indien. Han solgte den videre til Ludvig XIV, der lod den opskære i forskellige dele til ”The French Blue”. En del af dem kom til at indgå i de franske kronjuveler, som i 1792 blev stjålet fra kongehuset. Man mener, at ”Hope” stammer fra Taverniers diamant, og den blev i 1949 købt af den amerikanske juveler Harry Winston, som donerede den til Smithsonian Institution i Washington DC, hvor den i dag befinder sig. Til ”Hope” knytter der sig en fortælling om forbandelse, og den har op gennem tiden fået skyld for død og ødelæggelse for dens ejere.  

En anden berømt diamant er ”The Pink Star”, der i 2017 opnåede status af at være verdens dyreste ædelsten nogensinde efter et auktionssalg i Hongkong på 71,2 millioner amerikanske dollars. Den blev fundet i Sydafrika tilbage i 1999 og er på hele 59,60 ct. Den er klassificeret som ”Fancy Vivid Pink” af det amerikanske gemmologiske institut GIA.

Gradering af farvede diamanter

Hvide og svagt gullige diamanter klassificeres ud fra de fire C’er: ”carat”, ”colour”, ”clarity” og ”cut“ og en farveskala, der går fra D til Z, hvor D står for den hvideste farve og Z for den mest gule. Her gælder det, at jo mere farve de har, jo mindre kostbare er de. Omvendt er det med de farvede diamanter, hvis værdi stiger alt efter deres farves intensitet. Modsat de hvide diamanter bliver de derfor heller ikke klassificeret ud fra deres klarhed, men ud fra hvor intens en farve de har. GIA har udviklet et gradueringssystem til at bestemme farvede diamanters kvalitet, der i dag bruges overalt i verden. I dette system findes der 27 forskellige farver, og hver enkelt diamant vurderes ud fra de tre parametre farve (hue), tone og farvemætning (saturation). Mætningsgraden beskrives med begreber som fx ”fancy light” eller ”fancy intense”. 

Pink diamanter fra Argyle-minen

Kun ca. 0,01 % af alle diamanter er pink, og 90 % af disse pink vidundere kommer fra Argyle-minen i Kimberley i det vestlige Australien. Minen er en af verdens største diamantminer, og her har man siden åbningen i 1985 fundet naturligt farvede diamanter, der spænder over nuancer som sart lyserød til dyb blåviolet. Diamanter fra Argyle er ekstremt sjældne, og det faktum, at Argyle lukker i slutningen af 2020, gør, at diamanter herfra forventes at blive endnu mere kostbare og eftertragtede de kommende år.

Med på auktionen har vi en overdådig diamantring af 18 kt. hvidguld med en pink diamant på 0.71 ct. fra Argyle. Kun 50 af de pink diamanter, der her findes på et år, vejer over 0.50 ct., så der er tale om lidt af et særsyn på auktionsmarkedet. Den pink diamant er omkranset af talrige fancy blå diamanter på i alt 0.29 ct., der er fundet i en flodmine i det sydamerikanske land Guyana. Der er indhentet GIA-certifikat for ringen tilbage i 2017. 

Pink Argyle-diamantring af 18 kt. hvidguld med en radiant-cut natural fancy intense pink diamant på ca. 0.71 ct. og talrige blå diamanter. Vurdering: 250.000-350.000 kr.

Blå og grønne diamanter fra floden

Eftertragtede er også de naturligt farvede grønne diamanter, der enten har fået deres farve som følge af strålingseksponering i naturen, eller fordi en del af ædelstenen består af kvælstof, brint eller nikkel. De fleste af de grønne diamanter bliver i dag udvundet i Sydamerika og Afrika. Siden 1940’erne har de naturligt farvede diamanter været forsøgt efterlignet på laboratorier rundt omkring i verden ved at tilsætte kunstig stråling til hvide diamanter. Det har vanskeliggjort de gemmologiske undersøgelser af grønne ædelsten, og i dag er det kun GIA, der kan gradere grønne diamanter. Det er en langsommelig proces, der tager afsæt i et kæmpemæssigt register med datamateriale og prøver for denne type ædelsten. 

Grøn og pink diamantring af 18 kt. pink og hvidguld med cushion-cut naturlig grøn diamant på ca. 1.16 ct. og diamanter. Vurdering: 200.000-300.000 kr.

Med på auktionen har vi en smuk diamantring med en cushion-cut naturlig grøn diamant på 1.16 ct. fra samme flodmine i Guyana som de føromtalte blå diamanter. Det tog GIA seks måneder at udfærdige den medfølgende diamantrapport for denne spektakulære grønne ædelsten. Farven på den kommer fra naturlig stråling, og for at nå frem til denne endelige konklusion skulle den testes på instituttet ad tre omgange – i sin rå form, efter slibningen og igen efter poleringen. 


image
Traditionel Auktion

Smykker og tasker

17. september kl. 16


image

Book tid til eftersyn og auktion

Husk at medbringe mailen eller SMS’en med bekræftelse på din reservation.

For yderligere information, kontakt venligst:

Katrin Mikkelsen Sørensen: 8818 1174 · kms@bruun-rasmussen.dk

Lise Jacobsen: 8818 1175 · lij@bruun-rasmussen.dk