Den grønlandske sparemærkeordning

I 1926 besluttede myndighederne i Nordgrønland at indføre såkaldte ”sparemærkebøger”, der skulle tilskynde den lokale befolkning til at spare penge op til ”bedre tider”. På søndagens frimærkeauktion præsenterer vi fem af disse bøger med pakkeportomærker.

Idéen bag sparemærkebøgerne udsprang af myndighedernes ønske om, at ordningen ikke blot ville forbedre levestandarden, men også øge den generelle selvstændighed blandt den grønlandske befolkning. Til brug for opsparingen kunne grønlænderne købe pakkeportomærker i 38 forskellige udsteder og klæbe dem ind i deres sparemærkebog. Når behovet for kontanter opstod, kunne de så indløse mærkerne. Indløsningen skete dog ikke pr. automatik, og ejeren af sparemærkebogen skulle overfor myndighederne begrunde behovet for penge inden udbetaling.

Sparemærkesystemet blev også kaldt ”Avane”, der på grønlandsk betyder ”Nord”. I langt de fleste af de kendte sparemærkebøger er mærkerne derfor også annulleret med ”Avane”-stempler, som kendes med numre fra 1 til 38. Ordningen var en stor succes, og det menes, at over 80 % af den samlede pålydende på alle pakkeportomærker i Grønland frem til 1938 blev anvendt i sparemærkebøgerne.

Usædvanlig stor frimærkeauktion

Søndagens frimærkeauktion udemærker sig i øvrigt ved en usædvanlig stor volumen. Vi har sjældent afholdt en auktion, der indeholder så mange store og fyldige realisationer fra samlere og dødsboer – i alt ca. 300 flyttekasser samt metervis af fine samlinger og lagerbøger, gode brev- og postkortpartier og som altid et flot udvalg af bedre enkeltmærker og breve fra nær og fjern.


image
Netauktion

Frimærker

Søndag 9. august kl. 18


Fristen for at indlevere materiale nærmer sig!

Du kan altid indlevere frimærker til vores Netauktioner, men til efterårets store Traditionelle Frimærkeauktion i november er indleveringsfristen den 1. september. Vi står klar alle hverdage til at vurdere og rådgive om et auktionssalg i vores afdeling på Baltikavej 10 i Københavns Nordhavn og på Søren Frichs Vej 34D i Aarhus. Du kan også benytte vores onlinevurdering – her modtager du et svar inden for to hverdage.


image

Vil du have en onlinevurdering?


For yderligere information, kontakt venligst:

Christian Grundtvig: 8818 1214 · cg@bruun-rasmussen.dk

Torben Ringtved (Aarhus): 8818 1225 · tr@bruun-rasmussen.dk