Kunst på papir

Fra kobberstik og raderinger til akvareller og tegninger – på en temaauktion udbyder vi netop nu flere end 85 kunstværker på papir. Det gælder værker af guldalderkunstnere som Martinus Rørbye, Constantin Hansen og J.Th. Lundbye og udenlandske navne som fx franskmanden Henri Paul Motte.

Intimt indblik i kunstnerens arbejde

De fleste kunstnere gennem tiden har brugt tegninger som et vigtigt led i deres kreative proces. Tegninger er ofte det medie, hvor kunstneren kan få frit løb for sine idéer til at udforske forskellige metoder og former. Nogle idéer bliver til forstudier, mens andre vedbliver at være skitser. Fælles for dem er, at kunstnerens personlighed og temperament ofte kommer til syne igennem valg af materialer og pennestrøg.

Hvad enten det drejer sig om en hurtig nedfældet skitse eller et omhyggeligt bearbejdet forstudie til et større værk, kan tegninger derfor ofte give os et mere intimt indblik i kunstnerens arbejde. Den samme intimitet gælder for de grafiske kunstværker produceret gennem tiden, hvor dygtige håndværkere forsigtigt har graveret, skåret eller ætset direkte på kobberplader eller træ. Med disse teknikker blev det muligt at udbrede kunsten og gøre den mere tilgængelig for folk, som ellers ikke ville kunne få glæde af den.

Portrætter kunstnerne imellem

På auktionen er Danmarks største guldaldermalere repræsenteret, heriblandt Martinus Rørbye, Constantin Hansen, Christen Købke og J.Th. Lundbye. Fra sidstnævntes hånd kan fremhæves en lille portrætskitse fra 1836, som forestiller den jævnaldrende ven og kollega J.A. Jerichau. Den 20-årige billedhugger er afbildet med hovedet hvilende i den ene hånd, fordybet i arbejde – eller måske mere i de tunge tanker, som ofte optog den melankolske kunstner. Med på auktionen har vi også en portrætskitse, som Jerichau omvendt udførte stort set samtidig af J.Th. Lundbye. 

Jens Adolf Jerichau: Portræt af maleren Johan Thomas Lundbye. Usigneret. Bly på papir monteret på papir. Bladstørrelse 8 × 6 cm. Vurdering: 3.000-4.000 kr.

Fra kunstmetropolen Paris

Hvis vi bevæger os lidt op i tiden, kan nævnes en klassisk akademitegning af en stående mandlig model udført af Laurits Tuxen i 1876, da han var elev på Léon Bonnats kunstskole i Paris. Tegningen viser den 25-årige malers delikate og kyndige hånd samt sansen for den menneskelige figur. Det er forståeligt, at Tuxens undervisere på Kunstakademiet tidligt opfordrede ham til at vælge figurmaleriet fremfor marinemaleriet, som ellers havde været hans foretrukne ønske.

Laurits Tuxen: Akademitegning af en mandlig model (1879). Signeret. Bly på papir. Lysmål 62,5 × 44 cm. Vurdering: 10.000-15.000 kr.

Et andet vidne om Tuxens ophold på Bonnats skole, er et stemningsfuldt grafisk værk stukket efter et selvportræt af Tuxens franske underviser. Stikket er nemlig signeret af Bonnat med en personlig hilsen til Tuxen: “á mon ami et élève Tuxen”. 

Hvis vi bliver i Frankrig, byder auktionen på en imponerende vandfarve fra 1899 af den franske maler, Henri Paul Motte, som gengiver den bibelske fortælling om israelitternes dans om guldkalven. Motte var elev af den store historiemaler, Jean-Léon Gérôme, hvilket tydeligt fornemmes i både hans stil og motivverden. 

Léon Joseph Florentin Bonnat, efter, 19. årh.: Kunstnerens selvportræt. Radering og kobberstik. Pladestørrelse 28 × 21.5 cm. Vurdering: 2.000-3.000 kr.

NB: Der er eftersyn fra lørdag den 4. juli i Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn og frem til auktionsdagen. Alle er velkomne!


image
Netauktion

Kunst på papir

Mandag 3. august kl. 19


For yderligere information, kontakt venligst:

Søren Kjerk Holmstrup: 8818 1127 · skh@bruun-rasmussen.dk

Kristine Frisenvænge Hall: 8818 1124 · kfh@bruun-rasmussen.dk