Historisk elegance fra Patek Philippe

I næsten to århundreder har Patek Philippe skabt epokegørende horologiske opfindelser, og det har resulteret i nogle af de fineste ure, der findes på verdensplan. I dag betragtes Patek Philippe som én af verdens førende urmagere, hvis modellers popularitet er næsten uden sammenligning.

‘’You never actually own a Patek Philippe. You merely look after it for the next generation.“

Fra Patek Philippes ’’Generations Campaign“.

På sommerens Traditionelle Auktion i Bredgade har vi dedikeret et særligt afsnit til armbåndsure tirsdag den 9. juni kl. 18. Blandt højdepunkterne denne aften finder man ni modeller fra den hæderkronede urmager Patek Philippe, heriblandt de eftertragtede Calatrava 3919, Nautilus 3800 og Aquanaut 5167. 

Et skelsættende møde

Firmaets historie begyndte i 1839, da Patek, Czapek & Cie blev grundlagt i Geneve af to urmagere, tjekken François Czapek og hans polskfødte partner Antoine Patek. Deres forretning solgte på dette tidspunkt skræddersyede lommeure til aristokratiet og medlemmer af europæiske kongehuse. Efter uoverensstemmelser med Czapek afsluttede Antoine Patek samarbejdet med ham og deltog på egen hånd i 1844 ved den industrielle verdensudstilling i Paris ”Exposition Nationale des Produits de L’Industrie”Her mødte han den franske urmager Adrien Philippe, som netop havde vundet udstillingens bronzemedalje for sin innovative nøgleløse optrækningsmekanisme. Dette møde skulle vise sig at være skelsættende, idet Patek og Philippe valgte at indgå i forretning med hinanden året efter for at skabe det brand, vi i dag kender som Patek Philippe

Det første schweiziske armbåndsur

Ved brug af Philippes nye mekanisme begyndte firmaet at producere nøgleløse lommeure, som blandt andet blev erhvervet af Dronning Victoria af Storbritannien under Verdensudstillingen i London i 1851. Sytten år senere i 1868 skabte duoen det første schweiziske armbåndsur til grevinde Koscowicz af Ungarn. Antoine Patek døde i en alder af 65 år i 1877. Pateks søn ønskede ikke at overtage stillingen efter sin far, og derfor valgte Adrien Philippe at ansætte sin svigersøn. Philippe overlod sin egen stilling til sønnen Joseph Emile Philippe i 1891, tre år før sin egen død. 

Som et resultat af børskrakket i 1929 og den efterfølgende depressionstid blev Patek Philippe opkøbt af den schweiziske Stern-familie. De to Stern-brødre, Charles og Jean Stern, havde tidligere samarbejdet med Patek Philippe gennem produktion af firmaets urskiver. I dag er det stadig Stern-familien, der driver Patek Philippe – nu på fjerde generation. 

Calatrava 3919

Et af auktionens klassikere er et Calatrava 3919. Med en lang og traditionsrig historie har Calatrava-modellen været Patek Philippes mest klassiske armbåndsur. Urets diskrete design udstråler en umiskendelig elegance, som har ført til utallige gengivelser siden modellens oprindelse med den ikoniske reference 96 i begyndelsen af 1930’erne. I 1985 introducerede Patek Philippe denne Calatrava reference 3919 i et forsøg på at skabe et efterfølgelsesværdigt herrearmbåndsur, som nærmest øjeblikkeligt satte standarden for moderne og ambitiøse mænd. Uret besidder alt, hvad et klassisk Patek Philippe skal kunne præstere: en blank, hvidlakeret skive prydet med skarpe, sorte romerske numeraler, bladformet time- og minutvisere samt et sekundært sekundregister forneden. Derudover byder reference 3919 på en meget markant tillægsdetalje. Uret er omkranset af et såkaldt ’’Clou de Paris’’-design, også kaldet en "guilloché lynette" bestående af flere lag af små pyramideformet strukturer, som indrammer urets skive og giver denne model et helt iøjefaldende udtryk. 

Nautilus 3800

Med på auktionen er også et Nautilus 3800. Det er svært at nedskrive, hvor mange måder Nautilus-modellen fra Patek Philippe har ændret det moderne syn på det elegante sportsur. Modellen blev introduceret i 1976 med sit ikoniske maritime design af Gérald Genta i et forsøg på at imødekomme en strømning af nye købere efter kvartskrisen, der bundede i de batteridrevne ures fremmarch og ramte urbranchen hårdt i 1970’erne og 80’erne. I dag er modelserien muligvis den mest kendte og eftertragtede af Patek Philippe-ure og rummer et væld af forskellige referencer. Den udbudte reference 3800 er indbegrebet af et luksuriøst sportsur, navnlig med den subtile oktagonformet mellemkasse, batonformet visere, metallisk mørkeblå og horisontalstribet guilloché-skive udstyret med både satineret og blankpoleret dele, alt sammen kombineret i stilrent 18 kt. guld. Resultatet er intet mindre end fænomenalt! 

Aquanaut 5167

Eftertragtet er også auktionens Aquanaut 5167. I forlængelse af den succesfulde Nautilus-model valgte Patek Philippe i 1997 at introducere Aquanaut-modellen i et begrænset oplag på blot 1.000 eksemplarer i henholdsvis guld og stål, som nærmest øjeblikkeligt blev revet af hylderne. Modellen deler mange ligheder med Nautilus, men her var det første gang, at Patek Philippe gjorde brug af en gummirem, som kunne tåle både saltvand og UV-lys. Den udbudte reference 5167 debuterede i 2007 som 10-års jubilæumsmodel for serien. Auktionens model har en hævet, sortternet guilloché-skive, en reminiscens af gummiremmens design, en oktagonformet kasse, overdimensionerede arabiske numeraler samt en gennemsigtig bagkasse af safirkrystal, som endnu sikrer uret en vandtæthed på ned til 120 meter. 


image
Traditionel Auktion

Armbåndsure

9. juni kl. 18


Oplev et andet af auktionens ure – Rolex Daytona, ref. 6239

For yderligere information, kontakt venligst:

Vilhelm Islandi Bramsen: 8818 1239 · vib@bruun-rasmussen.dk

Henrik Jørgensen: 8818 1168 · hj@bruun-rasmussen.dk

Esben Skov Jensen (Aarhus): 8818 1199 · ej@bruun-rasmussen.dk

Kristine Toftgaard Tanderup (Aarhus): 8818 1237 · ktt@bruun-rasmussen.dk