Tag med til Rusland og Asien!

To gange om året sætter vi fokus på kunst og antikviteter fra Rusland og Asien – næste gang på den Traditionelle Auktion den 10. juni. De udbudte genstande stammer primært fra udstationerede skandinaver, der op gennem 18- og 1900-tallet opbyggede kunstsamlinger under deres ofte årelange ophold disse steder.

Op gennem tiden har et stort antal skandinaver været udstationeret i Rusland og en række asiatiske lande, primært Kina. Det var store virksomheder som fx Østasiatisk Kompagni og Store Nordiske Telegrafselskab, der tiltrak arbejdskraft udefra. Skandinavernes ophold førte dem tæt på den russiske og asiatiske kultur og gav dem mulighed for at opbygge enestående private kunstsamlinger. Når de vendte tilbage til deres hjemlande, tog de deres klenodier med sig, og det er deres fortjeneste, at vi i dag har så mange fine russiske og asiatiske kunstgenstande i Skandinavien. 

Emnet er ikke tilgængeligt!

Kejserlige kunstgenstande fra danske familier

Når vi kl. 15 kigger i retning af Rusland, kan man for alvor mærke historiens vingesus og de stærke dansk-russiske forbindelser. Et af højdepunkterne er et vedhæng i form af et påskeæg fra den anerkendte Fabergé-værkmester August Holmström. Det har oprindeligt tilhørt Storfyrstinde Anastasia Mikhailovna af Rusland og gik siden i arv til datteren, Dronning Alexandrine af Danmark.

Vi bliver i de royale rækker med et fotografi af Kejserinde Dagmar af fotografen Alfred Pasetti, der tog det i forbindelse med hendes søn, Zar Nikolaj II af Ruslands bryllup i 1894. Trods sorgen over Dagmars mand, Zar Alexander III af Ruslands død kort forinden, overraskede hun med sin ungdommelige skønhed. Historien lyder, at flere af gæsterne ved brylluppet forvekslede hende med bruden. Nærværende eksemplar af fotografiet er dateret 1911 og stammer fra efterkommere af skuespillerinden Johanne Luise Heiberg.

Traditionen for billedkunst i Rusland er stærk, og med på auktionen har vi også et værk af kunstneren Vladimir Donatovich Orlovsky, som har skildret folkelivet ved en russisk bondegård. Værket blev erhvervet i 1910 af Jens Sophus Møller-Holst, der virkede som dansk konsul i Riga, og har siden været i familiens eje. 

Religiøse figurer og frokost i det grønne

Med blikket rettet endnu længere mod øst indleder vi dog allerede dagen kl. 14. Det sker bl.a. med to religiøse figurer fra Kina. Den ene er af forgyldt bronze og forestiller Buddha Shakyamuni, der har stor betydning i den traditionelle buddhistiske tro. Han var en filosof og spirituel vejleder, der levede i Indien i det sjette århundrede f.v.t. og regnes for grundlæggeren af buddhismen. I den udbudte figur er han skildret i den karakteristiske meditationsstilling på sin lotustrone med benene krydset ved anklerne, fodsålerne pegende opad og ryggen helt strakt. Han bærer den hovedbeklædning, der symboliserer den højeste form for oplysning og transcendent visdom inden for buddhismen. Figuren er fra Qianlong-perioden i 1736–1795, og det samme er en anden religiøs fedtstensfigur i form af en af de 18 Luohans, der ofte er skildret i buddhistisk kunst og repræsenter Buddhas nærmeste disciple. 

Emnet er ikke tilgængeligt!
Emnet er ikke tilgængeligt!

Auktionen byder også på det fineste kunsthåndværk fra Kina, heriblandt to grønlige ”Yongzheng celadon”-tallerkner med svagt indridsede lingzhi-svampe og bladslyng fra 1723–1735 for ikke at tale om et par farverige porcelænsvaser, der skildrer en stemningsfuld frokost i det grønne, hvor der både er plads til en lur under træet og historiefortælling fra den ældste i selskabet. Vaserne blev erhvervet i Kina i 1950 af nuværende ejers far, som arbejdede for Østasiatisk Kompagni.


image
Traditionel Auktion

Kunst og antikviteter fra Asien

10. juni kl. 14



Info


For yderligere information, kontakt venligst:

Kunst og antikviteter fra Asien

Ralph Lexner: 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk

Alexandra Nilsson: 8818 1164 · ani@bruun-rasmussen.dk

Torben Friis Møller: 8818 1165 · tfm@bruun-rasmussen.dk

Kunst og antikviteter fra Rusland

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk