Poul Anker Bechs gådefulde realisme

Den nordjyske maler Poul Anker Bech er ikke let at ryste af sig, når man først har begivet sig ind i hans underfundige billedunivers. Dyk ned i otte af hans værker på sommerauktionen i Bredgade!

Når vi holder sommerens auktion over moderne kunst i Bredgade den 16.-17. juni går vi tæt på Poul Anker Bech, der fuldt forståeligt har været eftertragtet på vores auktioner gennem den seneste tid. Med sin vendsysselske humor og gådefulde realisme skabte Anker Bech et tankevækkende, forfriskende og originalt bidrag til dansk kunsthistorie.

På jagt efter fortolkning

Kunstnerens værker tager afsæt i en form for realisme, hvor genkendelige og naturtro elementer befolker motiverne. Det overraskende er imidlertid, at disse elementer sættes sammen i uvante sammenhænge. Værkerne lader enhver tolkning komme til kort, og man bliver på en gang henført og ført ud på dybt vand. Som beskuer skulle man måske også hellere undlade at gøre forsøget på fortolkning og blot lade sig rive med af kunstnerens mangetydige, gådefulde univers og følge hans eget ønske: ”Det skal være maleriet, man husker, uden at kende meningen med det”. 

Poul Anker Bech: “Langt fra München 38”. Olie på lærred. Vurdering: 250.000-300.000 kr.
Poul Anker Bech: “Menageriet” (2001). Olie på lærred. Vurdering: 175.000-200.000 kr.

Erindrings- og forventningsbilleder

Alligevel får man let lyst til at komme lidt nærmere de tanker, som udgjorde kernen i Poul Anker Bechs virke. I hans optik handlede det hverken i livet eller i kunstens verden om at stræbe efter øjeblikket:

Det tror jeg mere og mere på, at sanseoplevelser er lidt uinteressante (…) Dem har dyrene også i allerhøjeste grad, maden smager dem godt og parringen er dejlig osv. (…) Det interessante ved mennesket er, at vi udover det øjeblik hvor vi lever, også har hele den kæmpe verden med, der hedder fremtiden, og hele den kæmpe verden med, der hedder erindringer. Det er vores liv i erindringerne og forventningerne, der er det interessante, og som gør, at det er spændende at leve.”  

Poul Anker Bech

Finn Terman Frederiksen: ”Det tabte land – Poul Anker Bechs billedverden”

For ham gav tilværelsen og kunsten således mening, hvis omdrejningspunktet var erindringen om fortiden og forventningen om fremtiden. Derfor indeholder hans værker flere verdener på en gang og bevæger sig på grænsen mellem drøm og virkelighed. I auktionens værker finder man fx en musketér, en gris, en bunker, en golfspiller og en orientalsk sommernat. Temaer, tidsplaner, geografiske steder og stemninger væver sig ind i hinanden i en form for eksistentiel matrix over fortid, nutid og fremtid. Dele af motiverne er gengivet nærmest fotorealistisk, mens andre dele fremstår med pastose penselstrøg og forskyder sig ind i et mere abstrakt og ubestemmeligt billedsprog. En ting er sikkert, med Poul Anker Bech bliver man både draget og udfordret.

Poul Anker Bech: “Morgendagen” (2001). Olie på lærred. Vurdering: 200.000-250.000 kr.

Bagom kunstneren

Poul Anker Bechs kunstkarriere startede i 1960’erne, men det skulle i første omgang ikke blive hans primære levevej. I 1973 blev han færdig som cand.mag. i historie og kunsthistorie fra Aarhus Universitet. Herefter arbejdede han mange år som gymnasielærer, og det var først i 1988, at han droppede lærergerningen for at blive billedkunstner på fuld tid.

Se hele udvalget af Poul Anker Bechs værker.
 


Infoimage
Traditionel Auktion

Moderne kunst

16.-17. juni


For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Victor Svane Nielsen: 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk

Stephanie Ingemann-Petersen: 8818 1185 · sip@bruun-rasmussen.dk