Midsommer i Skagen

I en stemningsfuld studie til værket ”Sankt Hans-blus på Skagen Strand” skildrer P.S. Krøyer en af sine nære venner i den berømte kunstnerkoloni i Skagen, nemlig forfatteren og maleren Holger Drachmann og hustruen Soffi ved sankthansbålet.

“Vi elsker vort land, men ved midsommer mest …”

Disse ord stammer fra ”Midsommervisen”, som Holger Drachmann skrev i 1885 til skuespillet ”Der var engang”. Som forfatter var Drachmann en af det moderne gennembruds kontroversielle skikkelser, og som kunstner kom han til at spille en vigtig rolle for kunstnerkolonien i Skagen. Heroppe på Danmarks nordligste punkt mødte han den af tidens malere, der var allerbedst til at skildre den danske sommer, nemlig P.S. Krøyer. Hans mest berømte værk er ”Sankt Hans-blus på Skagen Strand” fra 1906, og her møder vi de lokale skagboer, byens bedre borgerskab og repræsentanter fra kunstnermiljøet, der samles omkring den festlige danske sommertradition. Værket stod færdigt i 1906 og blev et af Krøyers sidste værker. Han påbegyndte arbejdet allerede i 1903, hvor han anbragte sit staffeli ud for det gamle vippefyr i Østerby og forevigede de tilstedeværende omkring bålet i den komposition, som skulle blive til det endelige værk tre år senere. 

P.S. Krøyer: "Drachmann og hustru. Hele figurer stående." (1905). Olie på træ. Vurdering: 300.000-500.000 kr.

Parret i centrum

På auktionen præsenterer vi en af Krøyers forstudier fra 1905, hvor han med sine karakteristiske, hurtige penselstrøg har malet et portræt af Drachmann og hans sidste hustru, den norskfødte Soffi. Parret har opmærksomheden rettet mod noget uden for billedrammen, og deres ansigter er lyst op af det sankthansbål, som man ser i det endelige værk fra året efter. Drachmann tårner sig op i sin karakteristiske sorte slyngkappe og eksotiske hat, mens han holder sin stok i den ene hånd og sin mange år yngre hustru i den anden. I deres ansigtsudtryk mødes den aldrende verdensmands upåvirkede ro og ungdommens forventningsfulde glæde. Drachmann havde valgt en placering i centrum af foretagendet omkring bålet, men det skulle vise sig at være et strategisk usmart sted at stille sig, som han skulle have ytret sig om til Krøyer:

image
image

"Kære Søren, hvis du lader mig blive stående der, bliver mit skæg og hår kulsort. Og desuden hader jeg røg." 

Holger Drachmann til P.S. Krøyer

Se med, når kunstekspert Julie Arendse Voss fortæller om P.S. Krøyers værk.

Flere af Krøyers værker

Der er sommerstemning for alle pengene i den udbudte studie af Krøyer. Det får selskab af fire andre af Krøyers værker på auktionen. Det gælder et andet portræt af Drachmann, et kystparti fra Vesterhavet og et af hans "l'heure bleu"-motiver med en dreng, der sopper i måneskinnet. Vi byder også på et af Krøyers værker, der ikke tager udgangspunkt i Skagen, i form af en hidtil ukendt studie efter Rembrandts "Bathsheba tager bad", som Krøyer udførte under en studierejse i Paris i 1877. En sjov krølle på historien er, at vi også kan præsentere to værker af Drachmann, der som bekendt var en ivrig marinemaler.

P.S. Krøyer: Aftenstemning med månelys over havet (1904). Olie på træ. Vurdering: 600.000-800.000 kr.
Holger Drachmann: Sejlbåde ud for en mole i friskt vejr. Olie på lærred. Vurdering: 30.000-40.000 kr.
Holger Drachmann: Stormvejr ved Skagen strand. Olie på lærred. Vurdering: 40.000-50.000 kr.

image
Traditionel Auktion

Ældre kunst

9. juni kl. 16Info


For yderligere information, kontakt venligst:

Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk

Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk

Søren Kjerk Holmstrup: 8818 1127 · skh@bruun-rasmussen.dk