Kasper Nielsen 50 år

Som frontfigur for Bruun Rasmussens vurderingsteam er Kasper Nielsen indbegrebet af faglig ekspertise – både som kunstekspert på tv, auktionarius og i sin daglige ledelse. Den 13. april fyldte han 50 år.

I mere end et årti har vurderings- og salgsdirektør Kasper Nielsen stået i spidsen for Bruun Rasmussens store stab af vurderingsspecialister. Det hele begyndte i 2003, hvor han blev ansat som generalist inden for husets kerneforretning. Siden 2009 har han været en del af den øverste ledelse i auktionshuset.

Kasper Nielsen har sin daglige gang i afdelingen i Nordhavn, men rejser også rundt i Danmark og udlandet for at vurdere kunstgenstande i private hjem. Under de fire årlige Traditionelle Auktioner i Bredgade indtager han podiet som en entusiastisk auktionarius, når hammeren svinges over kunst, design og antikviteter.

Vurderings- og salgsdirektør Kasper Nielsen.

I sin fars fodspor

Som søn af en kunst- og antikvitetshandler lå det i kortene, at Kasper Nielsen også ville finde sin plads i kunstverdenen. Han voksede op i Aarhus omgivet af guldaldermalerier, rokokokommoder og antikt sølv, og han var blot en lille dreng, da han første gang var med på auktion. 

I ungdomsårene var det dog ikke kunstens, men fodboldens verden, der trak i Kasper Nielsen. Som dygtig målmand i Lyseng og AGF drømte han om en karriere som professionel spiller, hvilket blev efterfulgt af en uddannelse inden for Forsvaret som befalingsmand. Ungdomsdrømmene blev efterhånden lagt på hylden, og for snart 30 år siden drejede han ind på sin fars spor, da han valgte at kombinere interessen for kunst med forretning. Med sig fra de grønne baner og øvelsesterrænet tog Kasper Nielsen dog en veludviklet strategisk sans, som han har bragt med ind i sit daglige virke hos Bruun Rasmussen.

Stor erfaring og bred viden

Det tidlige bekendtskab med kunstens verden har udmøntet sig i, at Kasper Nielsen i dag besidder en bred viden inden for den mangefacetterede auktionsbranche. Siden 1992 har han arbejdet professionelt med kunst, bl.a. hos auktionshusene Nellemann & Thomsen, Crafoord Auktioner og Ellekilde Auktionshus, ligesom han i de første mange år hos Bruun Rasmussen brugte en stor del af sin arbejdstid på at vurdere kunst og antikviteter. Som øverste led i Bruun Rasmussens vurderingskorps har han et godt indblik i de mange forskellige kategorier af kunstgenstande, som vi sætter under hammeren, og behandler dem alle med lige dele entusiasme – hvad enten det gælder historiske antikviteter eller den hyperaktuelle samtidskunst. 

Som Bruun Rasmussens administrerende direktør, Jakob Dupont, siger det:

Det er svært at forestille sig andre her i landet, som har haft lige så mange kunstgenstande mellem hænderne som Kasper NielsenDen erfaring er guld værd for et auktionshus som Bruun Rasmussen – især når den kombineres med Kaspers let tilgængelige person og professionalisme.

Kunstekspert på tv

Den enorme viden inden for kunstens verden kommer også til udtryk gennem Kasper Nielsens mange optrædener som kunstekspert i aviser, radio og tv. Han er både i og uden for Bruun Rasmussen kendt for sin fremragende evne til at formidle fænomener, mekanismer og tendenser inden for kunstens verden – bl.a. i serien ”Auktionshuset” på TV2. Mange kender ham også fra DR’s forskellige kanaler, hvor han bl.a. gennem mere end 10 år delte sin passion for og viden om kunst med seerne i det populære program ”Hvad er det værd?”. Gennem årene har han også deltaget i programmer som ”Kunstquiz”, ”Guld på godset”, ”Smagsdommeri og dansk malerkunsts fødsel” og ”På tærsklen til det moderne”. I 2009 var han desuden vært på udsendelserne ”Passion for skagensmalerne” og ”Passion for guldalderen”. 

Helt privat

Interessen for kunst hører ikke blot det professionelle liv til, men gennemsyrer også boligen, som Kasper Nielsen deler med sin kæreste, Mette Bluhme Rieck, der er journalist på DR. Sammen har parret sønnen Viggo på to år, og fra et tidligere forhold har Kasper Nielsen børnene Clara og Otto på henholdsvis 20 og 15 år. Kasper Nielsen er æstetiker ind til benet, og lejligheden på Islands Brygge er indrettet med kunst og design ud fra devisen om, at kunstgenstande skal købes med hjertet og ikke blot med udgangspunkt i at investere.

Bogreolen i hjemmet vidner om en stor interesse for det skrevne ord – ikke mindst for faglitteraturen med en klar overvægt af bøger om kunst og kunsthåndværk. Med en travl hverdag som småbørnsforælder og en del af ledelsen i et internationalt anerkendt auktionshus er tiden til at læse dog knap, og det personlige bibliotek gemmes til, at tiden til at fordybe sig kommer. I mellemtiden bruges de ledige stunder i parrets sommerhus på Falster, hvor Kasper Nielsen nyder at indtage et godt måltid akkompagneret af et glas vin.

Noget på hjerte

Ledelse, strategi og administration er i dag blandt Kasper Nielsens kerneopgaver, mens udviklingen af Bruun Rasmussens forretningsområder og de ansatte er hans store passion. 

Som en del af sin metier stiller han også ofte frivilligt op som auktionarius, når forskellige velgørende organisationer sælger kunst i den gode sags tjeneste. Gennem de seneste ti år har han fast svinget hammeren ved LittleBigHelps årlige Velgørenhedsgallaer, som har til formål at samle penge ind til udsatte børn og kvinder i Indien. Det seneste arrangement i november 2019 endte med en rekordstor indsamling på mere end 2,4 mio. kr. 

Kasper Nielsen fotograferet under LittleBigHelps Velgørenhedsgalla 2019 sammen med Lisbeth Johansen, grundlægger af LittleBigHelp, og konferencier Jes Dorph. Foto: Michael Stub