Hammerslag & museumskøb

Årets første Traditionelle Auktion i Bredgade blev afsluttet med stribevis af rekordhammerslag og hele 11 museumskøb.

Davids Samling køber værk af Eckersberg

Auktionens absolutte højdepunkt var pariserprospektet "Akvædukten i Arcueil", som C.W. Eckersberg malede i 1812, mens han var på et længere studieophold i den franske hovedstad. Her malede han kun ganske få billeder, og dette mesterværk blev solgt for et hammerslag på 5,6 mio. kr. – en verdensrekord for kunstnerens værker. Køberen var Davids Samling i København, der nu har to pariserværker af Eckersberg i deres samling:

”Erhvervelsen af Eckersbergs ”Akvædukten i Arcueil” er dels en sammenføring af dette fine værk med dets pendant ”Udgangen af Bois-de-Boulogne til Longchamp”, også malet Paris i 1812, dels knytter det sig både til museets lille, men udsøgte repræsentation af dansk guldalderkunst og til samlingen af fransk maleri, møbelkunst og porcelæn fra det 18. århundrede.”

Kjeld von Folsach, museumsdirektør ved Davids samling.

Rekordpriser på kopal og safirer

En af auktionens mere kuriøse genstande var en enorm kopal, som en kold decemberdag røg i nettet hos tre nordjyske fiskere, der var ude for at fange jomfruhummere i Skagerak. Kopal er dannet af harpiks og betragtes som et forstadie til rav. Med en vægt på mere end 38 kilo var auktionens kopal lidt af et særsyn, og den blev da også solgt for et hammerslag på 135.000 kr. En langsigtet investering, når man tænker på, at det tager kopalen 15-20 millioner år at blive til egentlig rav!  

På smykkefronten overraskede en safir-og diamantring fra Tiffany & Co., der er en af verdens førende juvelerer. Den smukke ring har været ejet af Edith Pulitzer, der var datter af den berømte ungarsk-amerikanske journalist og avisudgiver Joseph Pulitzer. Ringen stammer fra 1910 og blev efter en heftig budkrig i auktionssalen solgt for et hammerslag på 730.000 kr. (mere end 14 gange vurderingen), hvilket gør den til den dyreste ring, som vi hidtil har haft under hammeren hos Bruun Rasmussen.

Tiffany & Co.: Belle Epoque safir- og diamantring (ca. 1910). Hammerslag: 730.000 kr.
Harald Giersing: "Siddende Danserinde med Hovedet støttet paa Haanden" (1919). Hammerslag: 1,7 mio. kr.

Millioner for moderne kunst

Kunst fra det 20. og 21. århundrede har længe været i vælten på vores auktioner, og denne gang slog vi to hammerslag på over en million kroner. Det ene var for værket "Siddende Danserinde med Hovedet støttet paa Haanden" fra 1919 af den klassiske modernist Harald Giersing, der blev solgt for 1,7 mio. kr. Det andet millionhammerslag var for et af Per Kirkebys eftertragtede malerier fra Læsø, og her betalte køberen 1,3 mio. kr. En af de helt store overraskelser på denne auktionsaften var den nordjyske kunstner Poul Anker Bech og hans to gådefulde værker "Golfdrømme en vinternat" fra 1994 og "En drift mod havet" fra 2007, der befinder sig et sted mellem realisme og surrealisme og satte verdensrekord med hver deres hammerslag på 300.000 kr. 

Ikoniske designmøbler og et dansk svendestykke

Finn Juhl, Børge Mogensen og Poul Kjærholm er altid eftertragtede gæster, når vi svingere hammeren over design i Bredgade. Denne gang var de alle med i opløbet, men stemningen nåede nye højder, da turen kom til et sjældent og ikke særlig kendt bønneformet sofabord, som Juhl formgav til snedkermester Niels Vodders stand på ”Snedkerlaugets Møbeludstilling” i 1949. Designmuseum Danmark havde udset sig dette museumsstykke og kunne fragte det få hundrede meter ned ad gaden til museet for et hammerslag på 370.000 kr.  Med på auktionen var også et svendestykke af auktionsdebutanten, møbelsnedker Kristian Rosendahl Strunge. Hans smukke skænk, der henter inspiration fra danske mestre som Peder Moos' og Juhls organiske formgivning, opnåede et flot hammerslag på 62.000 kr.

Finn Juhl: Sjældent sofabord af massiv oregonpine og teak, formgivet til ”Snedkerlaugets Møbeludstilling” i 1949. Solgt til Designmuseum Danmark for et hammerslag på 370.000 kr.

Mere kunst i museumsklasse

Auktionerne i Bredgade resulterer ofte i museumskøb. Davids Samling og Designmuseum Danmark var ikke de eneste, der var på udkig efter nye godbidder til deres samlinger – hele 11 værker blev denne gang købt af danske og internationale museer. Skovgaard Museet i Viborg købte et kystmotiv af P.C. Skovgaard og August Tørsleffs portræt af Joakim Skovgaard. På Ribe Kunstmuseum løb man af med sejren over to værker – et selvportræt af Viggo Johansen og et interiør af Michael Ancher. Blandt de sjællandske museer var også  Øregaard Museum i Hellerup repræsenteret, og de kan nu tilføje et fint stilleben af Johan Rohde til deres samling. Vi ønsker museerne tillykke med deres nyerhvervelser! (En del af auktionens museumskøb må endnu ikke offentliggøres)

Tak til alle jer, der var med til at gøre årets første auktion i Bredgade til en god og festlig oplevelse! Vi håber at se jer alle igen til juni, når vi åbner dørene for sommerens Tradtionelle Auktion. Indtil da anbefaler vi et besøg på vores Netauktioner og Direkte Auktioner her på bruun-rasmussen.dk, hvor vi hver uge præsenterer et stort udvalg af kunst, design, antikviteter og samlerobjekter.

For yderligere information, kontakt os venligst:

8818 1111 · info@bruun-rasmussen.dk