Præcolumbiansk kunst fra en dansk samler

Vi spoler tiden mere end tusind år tilbage med en række dekorative kunstgenstande fra svundne civilisationer.

De mange vaser, krukker og figurer stammer fra samlingen efter Dan Sadolin (1914-2000), tidligere direktør for Danmarks ældste farve- og lakfabrik Sadolin & Holmblad. 

I årene 1951 til 1954 var Dan Sadolin bosat i Peru med sin hustru, Bodil, for at oparbejde det latinamerikanske marked. Under sit ophold investerede han løbende i de historiske kunstgenstande på markeder og hos gallerier. Det er nogle af disse imponerende arbejder, som vi nu giver et interessant indblik i på årets første Traditionelle Auktion i Bredgade onsdag den 26. februar.  

Et præcolumbiansk kar i form af siddende figur fra El Salvador, cirka 1.000 e.v.t. samt en ceremoniel tripod-krukke fra Costa Rica, cirka 1.000-1.500 e.v.t. Vurdering: 5.000 kr.

Den farverige Nasca-kultur

På auktionen finder man bl.a. en række farverige keramiske værker, som stammer fra Nasca-civilisationen – et folkeslag, som eksisterede i det sydvestlige Peru fra cirka år 200 f.v.t. til 650 e.v.t. og havde en højtudviklet kunsttradition inden for tekstil såvel som keramik.

Nasca-poncho i vævet lamauld i step-design. Peru, år 400 f.v.t.-600 e.v.t. Vurdering: 25.000 kr.

Længe før europæernes ankomst i 1492, blomstrede en række civilisationer i Nord- og Sydamerika. De nye kulturer udviklede hver især deres særegne kunstneriske udtryk, hvoraf særligt Nasca-folkets værker skiller sig ud. Med sine stærke farver og dekorative designs er keramikken herfra blandt de mest karakteristiske kunstgenstande produceret i antikken; ved at blande vand med mineralpigmenter såsom mangan og jernoxid udviklede man op til 12 forskellige nuancer, som man dekorerede den håndudformede ler med. 

De forskellige værker blev skabt til rituel brug. Blandt de udbudte Nasca-genstande finder man bl.a. en krukke udsmykket med de såkaldte ”trofæhoveder”, som er inspireret af folkeslagets skik med at skære hovederne af lig og bære dem som trofæer. De stirrende øjne er ligeledes et typisk Nasca-særpræg og menes at afbilde et stofpåvirket trancestadie.

Nasca-kar af brændt ler med krigsgud og "trofæhoveder". Peru, år 300 f.v.t.-400 e.v.t. Vurdering: 4.000-5.000 kr.

Mangfoldige kulturer

De præcolumbianske civilisationer holdt sig ikke blot til keramik og tekstiler, men eksperimenterede også med deres kunstneriske udtryk ved at inkorporere materialer såsom jade, fjer, guld og sølv. Nærværende samling er et fantastisk udtryk for de præcolumbianske civilisationers mangfoldighed og giver et spændende indblik i flere af de svundne kulturers tro og traditioner.

Netauktion med præcolumbiansk kunst

Vi udbyder ligeledes en del af Dan Sadolins eventyrlige samling på en Netauktion, hvor vi præsenterer præcolumbiansk keramik, smykker og meget mere. Du kan byde med allerede nu – den virtuelle hammer falder mandag den 24. februar fra kl. 20. 


image
Netauktion

Præcolumbiansk kunst

24. februar kl. 20



Læs mere


For yderligere information, kontakt venligst: 

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk