Plakat for Genforeningen 1920

Netop i år er det præcis 100 år siden, at den glædelige genforening mellem Danmark og de tidligere danske områder i Nordslesvig fandt sted. På søndag markerer vi begivenheden på en Netauktion med en meget sjælden propagandaplakat, der har overskriften ”Genforening med Moderlandet”. På plakaten er der påsat et frimærke fra Slesvig-kommissionen annulleret på selve afstemningsdagen i Flensburg den 10. februar 1920 – for nærmest præcis 100 år siden.

Efter det, for Danmark, så forsmædelige nederlag i 1864-krigen mistede vi hertugdømmerne Holsten, Lauenborg og Slesvig, og i de følgende 56 år var disse under preussisk herredømme. Efter Tysklands nederlag i 1.verdenskrig blev det dog under fredsforhandlingerne i Versailles besluttet, at borgerne i de tidligere danske områder i Slesvig selv kunne beslutte, hvilket land de ville tilhøre. Der blev derfor arrangeret lokale folkeafstemninger, og resultatet af disse medførte, at Nordslesvig atter blev dansk, mens Sydslesvig forblev tysk. 

Slesvig din Trængsel og Sorg er forbi!

Den smukke plakat, der nu kommer på auktion, er et interessant historisk dokument for begivenheden. Den bærer den slagkraftige tekst: ”Et halvt Aarhundrede i Længsel og Smerte / Du levede skilt fra din Moders Hjerte. Nu kom du tilbage! Først nu blev du fri!! Slesvig din Trængsel og Sorg er forbi!”. 

Fællesudgave 1 mark, brun. På originalt tryk "Til Minde om Sønder-Jyllands Genforening med Moderlandet". Ann. Hadersleben 10.2.1920. Vurdering: 500 kr.

Du kan byde med på plakaten nu og frem til på søndag kl. 18. Plakaten er imidlertid blot et af de mange attraktive lots på auktionen, der som altid byder på en bred vifte af gode klassiske frimærker, sjældne breve og smukke annulleringer. Afsnittene med intakte samlinger, partier og realisationer er denne gang ekstra omfattende, og denne Netauktion med frimærker er den hidtil største hos Bruun Rasmussen. 


image
Netauktion

Frimærker

Søndag 26. januar kl. 18


Nye tider for frimærkeauktionerne

Som et led i bestræbelserne på at gøre frimærkeauktionerne så store og attraktive som muligt for både købere og sælgere har vi med virkning fra årsskiftet besluttet fremover kun at afvikle Netauktioner hver anden måned i 2020. Denne strategiske ændring påvirker ikke den årlige Traditionelle Frimærkeauktion, der som vanligt gennemføres i efteråret.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christian Grundtvig: 8818 1214 · cg@bruun-rasmussen.dk

Torben Ringtved (Aarhus): 8818 1225 · tr@bruun-rasmussen.dk