Jesper Bruun Rasmussens blik på 2019 og 2020!

Jesper Bruun Rasmussen fortæller om glædelige nyheder i kunstverdenen og en række særlige begivenheder, der kom til at tegne 2019 i auktionshuset. Samtidig løfter han sløret for flere værker, der kommer under hammeren om kort tid.

Stigende appetit på kunst

Hos Bruun Rasmussen gik vi det nye år i møde med nyheden om, at interessen for kunst er stærkt stigende i Danmark. Inden for de seneste 10 år er besøgstallene på landets museer steget med 54 % ifølge kulturmagasinet Søndag Aften. I 2019 kunne flere museer sågar melde om rekordmange besøg i forhold til de foregående år, fx Louisiana i Humlebæk og Glyptoteket i København. At kunstmuseerne trækker fulde huse, glæder os hos Bruun Rasmussen, for ud over at sælge kunst betragter vi det i lighed med kulturinstitutionerne som en af vores fornemmeste opgaver at udbrede kendskabet til kunsten til gavn for så mange som muligt.

At den stigende appetit på kunst herhjemme afspejler en tendens på det globale marked, kunne man læse om i Jyllands-Posten den 6. januar. Her blev det slået fast, at interessen for at investere i kunst har nået nye højder. Artiklen henviser til den amerikanske storbank Citigroup, der ser et markant investeringspotentiale i kunst. Fra 1985 til 2019 gav investering i moderne kunst i gennemsnit et afkast på 7,5 % om året og kunst generelt et afkast på 5,3 %. Konklusionen lyder, at kunst nu kan levere et afkast på lige fod med virksomhedsobligationer. Selvom vores mantra altid lyder, at man primært skal samle kunst med hjertet, så kan vi som kommerciel forretning kun være begejstrede over, at kunst bliver betragtet som den nye alternative investering. 

Jesper Bruun Rasmussen svinger hammeren i Bredgade.

"Det er en stor fornøjelse at have god kunst hængende på væggen, og hvis man samtidig kan gøre en god forretning, må det alt andet lige være bedre end at have sine penge stående i banken. Vi rådgiver altid gerne om køb og salg af kunst, men kan selvfølgelig ikke stille nogen garanti for et fornuftigt afkast for et pågældende kunstværk."

Jesper Bruun Rasmussen

Hammershøi til rekordpris

Omdrejningspunktet i alt, hvad vi gør hos Bruun Rasmussen, er vores auktioner med kunst, antikviteter, designklassikere og samlerobjekter. 2019 blev på mange måder et interessant auktionsår, som vi afsluttede på behørig vis med salget af det hidtil dyreste kunstværk i vores historie. Det gjaldt maleren Vilhelm Hammershøis interiør fra kunstnerhjemmet i Strandgade 30, der sidste gang blev handlet i 1976 i det forgangne ”Kunsthallen” – et auktionshus, som vi senere overtog i 2004. Da værket kom under vores hammer sidste år, blev det købt af en udenlandsk samler for 31,5 mio. kr. (ca. 41 mio. kr. inkl. salær). Dermed slog vi ikke alene vores egen rekord – det var også det hidtil højeste hammerslag i Danmark. På samme auktion solgte vi yderligere tre værker af Hammershøi med et samlet hammerslag på godt 5,9 mio. kr. 

Vilhelm Hammershøi: Interiør fra Strandgade 30 (1900). Solgt i november 2019 for et hammerslag på 31,5 mio. kr.
Foto: © Lærke Posselt

Prins Henriks samling under hammeren

I august indledte vi salget af Prins Henriks omfattende samling af afrikansk og asiatisk kunsthåndværk. Sjældent er vores auktioner blevet omtalt så meget i dansk og international presse, og salget blev et tilløbsstykke uden lige. Auktionssalen i Bredgade var fyldt til bristepunktet med gæster fra nær og fjern, der kom for at se og byde med på magiske frugtbarhedsfigurer, dekorative jader og meget andet fra den enorme samling. Derfor var det en ekstra stor glæde, at vi efter auktionen kunne melde alt udsolgt. De ca. 700 katalognumre blev samlet solgt for omkring 9,5 mio. kr., hvilket var ca. tre gange den samlede vurdering.

Du kan se flere af årets mindeværdige hammerslag i filmen her:

Ny auktionsform hitter

Det var også i 2019, at vi for alvor skød en helt ny auktionsform i gang. Nu har vi tre auktionsformer – Traditionel Auktion, Netauktion og det seneste skud på stammen, Direkte Auktion. De Direkte Auktioner foregår online på bruun-rasmussen.dk, og på dem udbyder vi samme type genstande som på de to andre auktionskanaler – dog i et langt lavere prisniveau helt ned til 800 kr. Den eneste forskel er, at sælger selv fotograferer tingen før salget, opbevarer den hjemme i auktionsperioden og efterfølgende sender den direkte til køber eller får den afhentet af en speditør. De nye auktioner er allerede eftertragtet blandt både gamle og nye kunder, og i løbet af det forgangne år skiftede ca. 3.000 katalognumre ejere via Direkte Auktion.  

Kunst til fordel for børn

Velgørenhedsauktionerne fik også meget opmærksomhed i det forgangne år. Når kunst skal sælges til fordel for udsatte mennesker, stiller vi i særlige tilfælde gerne vores auktionsplatform og en auktionarius til rådighed. I år samarbejdede vi blandt andet med organisationerne Little Big Help og Kids Aid, der arbejder for at rejse penge til børn. Sammen med organisationerne opnåede vi i 2019 et samlet hammerslag på mange millioner, der er gået til forskellige velgørende formål.

Alexa Bruun Rasmussen efter en velgørenhedsauktion.

Et blik på 2020

C.W. Eckersberg: "Akvædukten i Arcueil" (1812). Kommer på auktion den 25. februar med en vurdering på 6-8 mio. kr.

Vi ser frem til endnu et begivenhedsrigt år i auktionshuset. Vores Netauktioner og Direkte Auktioner er allerede i fuld gang med nye kunstgenstande at byde på stort set alle ugens dage. Til februar åbner vi dørene til årets første eftersyn og Traditionelle Auktion i Bredgade. Højdepunktet tæller to guldaldermesterværker af endnu et fyrtårn i dansk kunsthistorie, nemlig maleren C.W. Eckersberg. Det ene maleri er en folkelivsscene fra akvædukten i Arcueil lidt syd for Paris. Værket blev til i 1812, hvor Eckersberg var elev hos den berømte franske kunstner Jacques-Louis David – en periode, der fik afgørende betydning for Eckersbergs kunstneriske virke. Vurderingen lyder på 6-8 mio. kr. Det andet udbudte mesterværk tilhører en anden af kunstnerens foretrukne genre og er en skildring af en engelsk fregat og en dansk lodsbåd fra 1822 med en vurdering på 2-3 mio. kr. 

På samme auktion præsenterer vi en række kostbare smykker fra et europæisk fyrstehus. Det gælder en solitairering med en stor brillantslebet light yellow-diamant på ca. 10.47 ct. for ikke at tale om et smukt seksradet safir- og diamantarmbånd med lås udformet som et løvehoved og en safir- og diamantbroche, begge fra den parisiske juveler Van Cleef & Arpels. Auktionen rummer vanen tro også en lang række elegante armbåndsure, heriblandt en model Submariner ”James Bond”, ref. 6536/6538 – en lignende version af det armbåndsur, som Sean Connery alias Agent 007 bar i filmen ”Dr. No” fra 1962.

Tre vintagesmykker fra et europæisk fyrstehus. Kommer på Traditionel Auktion den 27. februar.

Fra moderne fristelser til en sjælden kontrafejmedalje

Moderne kunst er et af vores helt store fokusområder, og inden for det felt udbyder vi på samme auktion et smukt, kubistisk værk i form af en danserinde fra 1919 af den danske klassiske modernist Harald Giersing. Værket får selskab af et af Per Kirkebys meget store malerier fra Læsø på ca. 2 x 2,2 meter – et sted, som Kirkeby havde en stærk tilknytning til. Øens smukke natur og allestedsnærværende hav inspirerede ham til en lang række værker, og i det udbudte maleri lader disse naturreferencer og Kirkebys geologiske baggrund sig ikke fornægte. Designklassikerne har længe været eftertragtet på vores auktioner, og højdepunktet på den omtalte auktion er et yderst sjældent sofabord af Finn Juhl, som blev formgivet i 1949.

Finn Juhl: Sjældent sofabord. Sælges den 5. marts i Bredgade med en vurdering på 200.000-400.000 kr.
Harald Giersing: "Siddende Danserinde med Hovedet støttet paa Haanden" (1919). Sælges i Bredgade den 3. marts med en vurdering på 1,2-1,5 mio. kr.

Samlerobjekter udgør også en markant del af vores forretning, og allerede til maj afholder vi en stor Traditionel Møntauktion. Her vil en særlig medaille med garanti løbe af med opmærksomheden.

Det drejer sig om en kostbar og sjælden kontrafejmedaille af guld og emalje. Den fornemme belønningsmedaille er prydet med en barokperle, og portrættet forestiller Christian IV. Den har været ejet af kunstsamler og direktør for Landmandsbanken, Emil Glückstadt, og sidenhen af den kendte nordjyske møntsamler, Christian Zinck. 

Sjælden Christian IV-kontrafejmedaille af guld og emalje prydet med en barokperle. Stammer fra Zinck-samlingen og sælges til maj med en vurdering på 400.000 kr.

Vi glæder os til at byde alle velkommen til årets auktioner og andre events i vores afdelinger i København og Aarhus. Du kan følge med i kommende begivenheder her på bruun-rasmussen.dk. 

Godt nytår!

Jesper Bruun Rasmussen