Litterære klenodier under juletræet?

Et postkortfotografi fra det legendariske møde mellem Karen Blixen og Marilyn Monroe, en racepolitisk pop-up-bog af amerikaneren Kara Elizabeth Walker og en håndskreven note fra den norske polarforsker Fridtjof Nansen. På årets sidste bogauktion præsenterer vi 280 litterære klenodier fra de seneste 500 år, og mon ikke at et af dem kan få dit hjerte til at banke lidt hurtigere?

Da Blixen mødte Monroe

Karen Blixen rejste i 1959 til USA på det, man i dag vil kalde en PR-tur. På en kold dag i 1959 fandt et møde sted mellem tre berømtheder, nemlig danske Karen Blixen, der i USA var kendt som Isak Dinesen, superstjernen Marilyn Monroe og sydstatsforfatteren Carson McCullers. Frokosten fandt sted hos McCullers i Nyack, New York, og menuen lød efter sigende på østers, champagne, druer og soufflé. Det var en drøm, der gik i opfyldelse for Blixen at få lov til at møde to af sine store amerikanske idoler. Hun blev kørt dertil af dramatikeren Arthur Miller, som var gift med Monroe, og historien går på, at de i bedste stjernestil kom alt for sent. Monroe var lige blevet færdig med ”Some Like It Hot”. Hun ankom klædt i en sort kappe og pels. Blixen bar et tørklæde om sit hoved som en turban. Billedet af de kvindelige berømtheder blev bragt på forsiden af ”Life Magazine” og gik verden rundt. Med på auktionen har vi et postkort-fotografi fra dette møde, skrevet af Blixen til hendes islandske oversætter Erik Sønderholm.

Originalt postkortfotografi af Karen Blixen med Marilyn Monroe og Carson McCullers. Vurdering: 4.000 kr.

Bogkunst fra højaktuel samtidskunstner

En anden og nulevende amerikansk kunstner er Kara Elizabeth Walker (f. 1969), der lige nu er aktuel på Tate Modern Turbine Hall. Hun er bl.a. kendt for sine ”laser-cut artist's” pop-up-bøger. På auktionen udbydes et sjældent eksemplar af hendes smukke ”A Fable. A curious interpretation of the wit of a negress in troubled times”. Walker udforsker emner som race, køn, seksualitet og identitet i sine værker og anvender udklippede silhuetbilleder, typisk i sort papir mod hvid baggrund, for at skildre spørgsmål om amerikansk slavehandel og historisk racisme.

En pop-up-publikation i en helt anden genre er værket ”Boredom” fra den New York-baserede ”street art”-gruppe FAILE. Værket rummer bidrag fra en lang række kunstnere, bl.a. Rostarr, David Kinsey, Ease and Banksy. Herudover udbydes en lang række moderne kunstbøger med original grafik fra CoBrA-kunstnere, Chagall, Miro, Picasso, Vilhelm Freddie m.fl.

Kara Elizabeth Walker: "A Fable. A curious interpretation of the wit of a negress in troubled times". Vurdering: 10.000-15.000 kr.

Hilsener fra Nansen, Hamsun og Kielland

En lille note fra den norske polarfarer, opdagelsesrejsende, diplomat og videnskabsmand Fridtjof Nansen til den legendariske grønlandske bogtrykker, litograf og redaktør Lars Møller, er også med i auktionens udbud. I 1888 ledte Nansen den første ekspedition, der krydsede indlandsisen i Grønland, hvilket gjorde ham verdensberømt. På auktionen udbydes desuden brevmateriale fra bl.a. Knut Hamsun, Alexander Kielland, Asta Nielsen og mange flere.

Fridtjof Nansen: Signeret note. 9 linjer. 1880'erne. Vurdering: 2.000 kr.

image
Netauktion

Bøger

10. december kl. 18


Kom til eftersyn!

Eftersynet på bogauktionen foregår som vanligt i vores lokaler på Baltikavej 10, 2150 Nordhavn, mandag den 9. december kl. 10-17 og tirsdag den 10. december kl. 10-17.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Lærke Bøgh: 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk