header-image
 

Stentøj til folket: Temaauktion med Arne Bang

Billedhuggeren Arne Bangs holdning var, at smukt stentøj ikke kun skulle være forbeholdt de økonomisk velbeslåede. På en Netauktion tirsdag den 14. januar udbyder vi nu en omfattende samling af værker, der understreger hans store talent for vellykket formgivning.

Opstart på Frederiksberg

Året 1927 står centralt i Arne Bangs (1901-1983) kunstneriske virke. Det var her, at han sammen med Carl Halier (1873-1948) for alvor engagerede sig i den produktion af stentøj, der sidenhen skulle gøre ham til en af de centrale skikkelser i udarbejdelsen af dansk kunsthåndværk. 

Bangs forudsætninger for at kaste sig over keramikken tog udgangspunkt i de færdigheder, han tilegnede sig på teknisk skole og sidenhen på Kunstakademiet under Ejnar Utzon-Frank (1888-1955). Bangs afgangsværk hed “En falden kriger” og blev afsluttet i 1928. I 1942 blev det opstillet ved indgangen til Vestre Kirkegård.

Det var i sommeren 1926, inden han var færdiguddannet på Akademiet, at han sammen med den over 20 år ældre Carl Halier slog sig ned i Bredegade 8 på Frederiksberg. Halier havde som udlært drejer godt styr på modellering, mens Bang med sin billedhuggeruddannelse kunne give kvalificerede input til det plastiske udtryk.

Arne Bang: Skål af stentøj med riflet korpus, dekoreret med irgrøn glasur med gyldenbrune elementer. Signeret. Vurdering: 8.000-10.000 kr.
Arne Bang: Vase af stentøj dekoreret med sand- og kobberfarvet glasur. Vurdering: 8.000-10.000 kr.

Holmegaard som omdrejningspunkt

Den første fællesudstilling fandt sted hos Winkell & Magnussens Kunsthandel. Udstillingen fik en noget blandet modtagelse, måske fordi makkerparrets glasurer ikke var på højde med det, Den Kongelige Porcelænsfabrik kunne levere. Det blev der lavet om på, da Arne Bang ansporet af broren Jacob E. Bang (1899-1965) omkring 1929 blev engageret af Holmegaard, hvor sidstnævnte var kunstnerisk leder.

Sideløbende med glasproduktionen ønskede værkstedet i Næstved at starte en produktion af stentøj, der var inden for økonomisk rækkevidde for menigmand. Arbejderne blev mærket i bunden med initialerne HG for Holmegaard Glasværk og et nummer. Senere tilføjedes signaturen AB. Vaserne, skålene, kanderne og marmeladekrukkerne fik selskab af en mindre samling af dyrefigurer, der trak tråde tilbage til Bangs ophav som billedhugger. Gennem årene udviklede han da også dette spor i sit kunstneriske virke.

Stigende popularitet

At keramikken var kommet for at blive i billedhuggerens liv, herskede der ingen tvivl om. Bang var en arbejdsom igangsætter, og i 1937 var Holmegaard efter sigende oppe på at producere 10.000 stykker keramik årligt. At det var mere end forsøg, bekræfter det faktum, at produktionen tog sit udgangspunkt i omkring 250 forskellige modeller. Afsætningen var stor, både grundet lav pris, men også i kraft af den stadigt mere raffinerede anvendelse af tiltalende glasurer og elegante udformninger. På et tidspunkt blev Bang-keramik så populært, at det slet og ret fik tilnavnet “gaven” – med andre ord den perfekte påskønnelse at forære væk til en passende festlig anledning.

Arne Bang: Skål af stentøj med riflet korpus, dekoreret med rustrød glasur med gyldne elementer. Vurdering: 5.000 kr.

Keramikkens eftermæle

Efter i nogle år at have stået i skyggen af de store navne fra Den Kongelige Porcelænsfabrik, nyder keramikken i dag samme anerkendelse såsom den, der kommer bl.a. Saxbo og Kähler til gode. Samlerne har for alvor fået øjnene op for den store variation i såvel modellering som de velafstemte glasurer, der svinger fra irgrønne og sandfarvede toner over okkerfarvede valører til dyb midnatsblå. 

Temaauktionen er en unik mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med de mange udtryk, som Bang-keramikken kommer i. Og ja – der er stadig mulighed for, helt i Arne Bangs ånd, at gøre sig køb til en pris, hvor de fleste kan være med.


image
Temaauktion

Arne Bang

14. januar kl. 20


For yderligere information, kontakt venligst: 

Amalie Hansen (København): 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Kristine Toftgaard Tanderup (Aarhus): 8818 1237 · ktt@bruun-rasmussen.dk