Hammerslag og museumskøb

Hos Bruun Rasmussen endte den sidste Traditionelle Auktion i 2019 med en perlerække af flotte hammerslag og interessante museumskøb.

Vi gik julen og nytåret i møde med en to uger lang auktion i den gamle auktionssal i Bredgade. Her kunne interesserede budgivere fra verden over byde med på flere end 1.600 katalognumre fordelt over kategorierne kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure.

Mesterværk af Vilhelm Hammershøi

Det absolut mest bemærkelsesværdige hammerslag på auktionen faldt over Vilhelm Hammershøis værk ”Interiør fra Strandgade 30” (1900). Med en pris på 31,5 mio. kr. udgør værket ikke blot det højeste hammerslag i Bruun Rasmussens historie, men også det højeste hammerslag i Danmark nogensinde. Med skildringen af et karakteristisk nøgent rum, den næsten magiske lysindstrømning og den indadvendte kvindeskikkelse er værket da også typisk ”hammershøisk” og udtrykker om noget den periode, hvor Vilhelm Hammershøi var på sit højeste kunstneriske niveau.

Også tre øvrige værker af Vilhelm Hammershøi, som blev udbudt på auktionen, gjorde sig bemærket. Det gælder ”Nøgen Kvindelig Model. Staaende. Profil mod højre” (1886) med et hammerslag på 4,3 mio. kr., et portræt af kunstnerens bror, Svend Hammershøi, med et hammerslag på 900.000 kr. samt en akademitegning med et hammerslag på 650.000 kr.

Vilhelm Hammershøi: "Interiør fra Strandgade 30". Signeret V. H. 1900. Olie på lærred. 52 x 45 cm. Hammerslag: 31,5 mio. kr.

Historiske sæder af Kaare Klint

Finn Juhl: "Ægypterstolen". Sjældent sæt på 10 stole med stel af riopalisander. Sæde samt ryg betrukket med lyst skind. Hammerslag: 650.000 kr.

Dansk design har længe været eftertragtet blandt internationale samlere. Denne gang var det et unikt møblement af ”dansk møbelkunsts fader”, Kaare Klint, som førte an på auktionen med et samlet hammerslag på 1,8 mio. kr. Særligt tre armstole udarbejdet i egemaser tiltrak sig opmærksomhed med et hammerslag på 700.000 kr. Møbelgruppen, som samlet består af de tre stole, en sofa, et spillebord, to reoler og et bakkebord, blev tegnet af en ung Kaare Klint i 1916 og er blandt de tidligste arbejder fra møbelarkitektens hånd.

Også et sjældent sæt ”Ægypterstole” af Finn Juhl fik budgiverne op af stolene. De 10 eksemplarer af modellen, som er inspireret af de gamle egyptiske stole fra Louvres samling, opnåede her et imponerende hammerslag på 650.000 kr.

Det bedste af dansk modernisme

Den klassiske danske modernisme, som i årene omkring første verdenskrig skabte et opbrud med kunsttraditionen herhjemme, havde kronede dage på auktionen. Her lød det højeste hammerslag, da Kai Nielsens ”Aarhuspigen” fra 1921 blev solgt for 1,6 mio. kr. til en køber i skulpturens hjemby, Aarhus. Også Vilhelm Lundstrøms kubistiske opstilling med en opsats, kande og serviet udmærkede sig med et hammerslag på 1 mio. kr. Ligeledes sikrede J.F. Willumsens skildring af et aftensmåltid hos familien Willumsen i kunstnerens karakteristisk stiliserede, symbolistiske formsprog sig et hammerslag på 700.000 kr. Samtidig overraskede et værk af et af moderne dansk kunsts allerstørste navne, Per Kirkeby, med et hammerslag på 900.000 kr. mod en vurdering på 300.000 kr.

Kai Nielsen: "Aarhuspigen". Signeret Kai Nielsen 1921 No. III. Grønpatineret bronze. H. 175 cm. Hammerslag: 1,6 mio. kr.

Eftertragtede diamanter og armbåndsure

Patek Philippe: Herrearmbåndsur af stål. Model Nautilus. Hammerslag: 330.000 kr.

Auktionen bød vanen tro også på eksklusive smykker og armbåndsure fra internationalt anerkendte brands. Blandt smykkerne var det en sjælden ”fancy purplish pink”-diamantring, som tog himmelflugten og endte med et hammerslag på 620.000 kr. Den prangende, lyserøde diamant stammer fra Argyle-minen i Australien og er utroligt sjælden. Sammenlagt med minens planlagte lukning i 2020 er der udsigt til en enorm prisstigning på de eksklusive lyserøde diamanter.

På herresiden var det et eksemplar af det eftertragtede Patek Philippe ”Nautilus”-armbåndsur, som fangede budgivernes opmærksomhed – og det med god grund. Ventelisten er lang i butikkerne, og i alt er der kun cirka tre personer om året, som får mulighed for at erhverve et eksemplar af dette ikoniske armbåndsur i Danmark. Armbåndsuret blev vundet af sin nye ejermand med et hammerslag på 330.000 kr.

Russisk kunst og kunsthåndværk

Auktionens første uge blev afsluttet med russisk kunst og kunsthåndværk. Her var det et russisk ikon med en fremstilling af den hellige martyr Paraskeva, som førte an med et hammerslag på 650.000 kr. Et portræt af en ung pige malet af kunstneren Alexei Alexeievich Harlamoff, som er kendt for sine virkelighedsnære skildringer af fattige børns hverdagsliv, fulgte trop med et hammerslag på 520.000 kr.

Alexei Alexeievich Harlamoff: En pige. Signeret Harlamoff (latinsk) og Harlamoff 1887 (kyrillisk). Olie på lærred. 46 x 34 cm. Hammerslag: 520.000 kr.

Nye værker til museerne

De danske museer køber ofte kunstgenstande på vores auktioner, og denne gang var ingen undtagelse. Blandt andet kunne Marstal Søfartsmuseum afslutte budkrigen over værket ”En fregat i høj sø” (1885) af I.E.C. Rasmussen med et hammerslag på 75.000 kr., ligesom værket ”Landsbygade med en gående mand. Vinter” (1887) af L.A. Ring nu går en fremtid i møde hos Ordrupgaard. Samtidig kan Designmuseum Danmark føje endnu et stykke dansk designhistorie til deres samling med købet af en sjælden hvilestol designet af Finn Juhl.

Du kan se hele listen over de seneste års museumskøb her

Vurdering og indlevering til auktion

Allerede nu er vi på udkig efter kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure til det nye års Traditionelle Auktioner i Bredgade. Ligger du inde med kunstgenstande, som du overvejer at sælge på auktion, hører vi meget gerne fra dig. Du kan altid kontakte vores vurderingsspecialister for en gratis og uforpligtende vurdering – enten direkte i vores afdelinger i København og Aarhus eller via vores onlinevurderingsservice. Se kommende indleveringsfrister for den næste Traditionelle Auktion her.

For yderligere information, kontakt venligst:

Bruun Rasmussen: 8818 1111 · info@bruun-rasmussen.dk