Tag med til Rusland!

Vi tager turen tilbage til det rige kunst- og kulturliv i zartidens Rusland på årets sidste Traditionelle Auktion og en efterfølgende Netauktion med et stort udvalg af malerier, ikoner og kunsthåndværk.

Hos Bruun Rasmussen sætter vi to gange om året fokus på kunst og antikviteter fra Rusland for at imødekomme den store internationale efterspørgsel. Når vi i Skandinavien har så mange russiske kunstgenstande skyldes det, at mange lod sig udstationere i Rusland op gennem 18-1900-tallet, hvor de arbejdede for nogle af de store skandinaviske virksomheder. På denne kommende Traditionelle Auktion sætter vi omkring 50 katalognumre fra Rusland under hammeren fredag den 29. november kl. 15.30 i Bredgade 33 i København. Forinden auktionen udstiller vi alle genstandene på eftersyn fra den 21.-25. november på samme adresse. Allerede torsdag den 5. december kl. 17 følger vi op med en Netauktion. 

Harlamoffs foretrukne model

Med kunstneren Alexei Alexeievich Harlamoff (1840-1925) bliver vi mødt af en betuttet lille pige med mørkt krøllet hår og perlesmykker i et portræt fra 1887. Harlamoff blev født ind i en familie af livegne i landsbyen Dyachevka i det vestlige Rusland, men hans interesse for kunstens verden førte ham til Kunstakademiet i Skt. Petersborg i 1854. Han gjorde hurtigt karriere og modtog gennem årene adskillige kunstpriser, ligesom både Tsaritsa Maria Alexandrovna og den danskfødte kejserinde Dagmar var blandt køberne til hans værker. I længere perioder opholdt Harlamoffs sig i Frankrig og Italien, hvor han stiftede bekendtskab med den europæiske kunstscene og udstillede en række af sine værker prominente steder som fx Salonen og Verdensudstillingen i Paris i 1878. Måske var det hans opvækst, der var udslagsgivende for hans foretrukne genre, hvor han, som i det udbudte maleri, gengiver børn fra trange kår. Hans projekt var imidlertid ikke social indignation, men mere at give en realistisk og kærlig skildring af børnene i sit nærmiljø. Sammen med kunstnerens portrætter af den europæiske og russiske elite var det disse skildringer af børn, der gjorde Harlamoff berømt, også uden for Ruslands grænser. Den charmerende lille pige i maleriet var blandt hans foretrukne modeller, og værket ejes i dag af en efterkommer til ”Europas svigerforældre”, Christian IX og dronning Louise af Danmark.

Emnet er ikke tilgængeligt!

Skildring af en hellig martyr

Med en ikon spoler vi tiden flere hundrede år tilbage i Ruslands kunsthistorie. Den er udført i 15-1600-tallet i Novgorod, der var periodens økonomiske og kulturelle center i Rusland. Her videreudviklede og forfinede man den byzantinske tradition for ikonmaleriet. Ikonen skildrer den hellige martyr Paraskeva-Pjatnitsa i rød kappe og grønne gevandter. Over hende svæver to engle, der er i færd med at placere en krone på hendes hoved. I sin venstre hånd holder hun en skriftrulle med ordlyden "Jeg tror på den almægtige Gudfader himmelens og jordens, det synlige og det usynliges skaber". Den sjældne ikon har været ejet af den norske handelsattaché Richard Zeiner-Henriksen, der som mange andre skandinaver søgte mod Rusland i begyndelsen af 1900-tallet, hvor han arbejdede for Det Norske Generalkonsulat i Skt. Petersborg. Hans private kunstsamling talte 75 russiske ikoner, hvoraf en del i dag befinder sig på internationale museer som fx Louvre i Paris.

Vil du have en iskrystal om halsen?

Fra de meget traditionelle kunstværker bevæger vi os i retning af mere moderne strømninger med en porcelænsvase fra Den Kejserlige Porcelænsfabrik. Den viser, hvor eksperimenterende og forud for sin tid man var i Rusland før revolutionen, når det gjaldt kunsthåndværk. Den runde vase er dekoreret med flydende glasur i rødt, blåt og purpur. Moderne i sit udtryk er også et sjældent diamant- og platinvedhæng fra Fabergé i Skt. Petersborg. Smykket har en asymmetrisk, oktagonal form og blev formgivet af Alma Pihl, der var barnebarn af den førende Fabergé-juveler August Holmström og dermed nærmest var født til en karriere i den berømte virksomhed. Fra 1911 bestilte Dr. Emanuel Nobel fra olieimperiet Nobel flere smykker hos Fabergé. Den kun 23-årige Alma fik design-opgaven, og inspireret af iskrystallerne på værkstedets vinduer og solens stråler igennem dem kreerede hun Dr. Nobels smykkekollektion over et vintertema. Den blev hendes mest markante bidrag til Fabergé.

Af andre højdepunkter på auktionen er billedhuggeren Ernest Julius Wilhelm Mehnerts patinerede bronzeskulptur fra 1855, der forestiller Zar Nikolaj I af Rusland. Hertil kommer Pavel Akimov Ovchinnikovs traditionelle russiske lysestager med cloisonné-emalje, et lågkrus af forgyldt sølv fra 1700-tallets Moskva og flere kunstgenstande med kejserlig og kongelig proveniens.

Emnet er ikke tilgængeligt!

image
Traditionel Auktion

Russisk kunst

Fredag 29. november kl. 15.30



Læs mere



image
Netauktion

Russisk kunst

5. december kl. 17


For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk