Unikamøblement fra Kaare Klints tidlige år

På årets sidste designauktion får man et sjældent indblik i de allerførste spadestik til det spor, der siden udviklede sig til dansk designs guldalder. Det sker med et stort set ukendt møblement af Kaare Klint.

Kaare Klint betragtes som den væsentligste arkitekt i dansk møbelhistorie og har fået prædikatet ”dansk møbelkunsts fader”. Som møbelformgiver og professor ved kunstakademiet fik han afgørende betydning for dansk design og kom til at forme en hel generation af berømte arkitekter, der i 1940’erne satte Danmark på verdenskortet med deres møbelformgivning. Det unikke møblement, der nu kommer under hammeren, regnes for at være blandt de mest interessante, tidlige arbejder fra Kaare Klints hånd og har lige siden dets tilblivelse været i samme families eje og stod indtil for nogle år siden på Estruplund Gods. 

Kortspil og passiar med kongen

Det udbudte møblement stammer fra Klints allertidligste år som møbelarkitekt, hvor han var ved at udvikle sin stil og endnu ikke havde dannet skole. Møblerne er fra 1916 og blev bestilt af kammerherre Valdemar Krieger til Estruplund Gods på Djursland. Han var en nær ven af kong Christian X, der var en hyppig gæst på godset. Krieger indrettede særlige rum til den kongelige families besøg, og et af dem var en bridgestue. Det var til dette rum, at Klint formgav det unikke møblement, som blev brugt til kortspil og passiar efter godsets jagtmiddage. 

 

Emnet er ikke tilgængeligt!

Møblementet er udført i det sjældne materiale, egetræsrod, der har et gyldent udtryk og en mere livlig og uregelmæssig struktur end andre former for træ. Formsproget bærer præg af en særlig ungdommelig spændstighed og vidner med sine rene linjer og enkelhed om, at Klint stod i opposition til tidens mere dekorative stilretninger. Møblementet har visse ligheder med en række møbler, som Klint formgav to år tidligere til Faaborg Museum. De tre stole er fx en variant af den kendte ”Faaborgstol” med flettet ryg, men i modsætning har de fyldninger i ryggen og originalt, patineret nigerskind på sædehynderne. Sidstnævnte gælder også for den hidtil ukendte sofa, der udover at være en videreudvikling af museumsmøblerne peger frem mod en sofa med tilsvarende herculaneum-inspirerede ben, som Klint formgav i 1917 til ”Dansk Kunsthandel”. Derudover indeholder møblementet et smukt kvadratisk spillebord med markante profileringer, to reoler og et stringent bakkebord med messingbakke.

Emnet er ikke tilgængeligt!

Flere møbler af ”dansk møbelkunsts fader”

På auktionen præsenterer vi i det hele taget et stort og alsidigt udbud af Klint, og med en unikaskænk fra 1913 spoler vi endda tiden endnu længere tilbage i hans oeuvre. Der er tale om den dengang kun 25-årige unge arkitekts første forsøg med møbelkunsten, og formsproget er da også atypisk i forhold til hans senere møbler. Klint står også bag et meget sjældent mahogniflygel, der blev formgivet i 1916 og kun udført i to eksemplarer. Auktionens flygel blev til i 1960 som en bestillingsopgave til den danske ambassade i Washington. Derudover kommer Klints ”Kugleseng”, ”Mix-stole”, additionssofaer og flere eksemplarer af ”Den røde stol” under hammeren.

Kom til eftersyn og gallery talk!

Du kan opleve alle Kaare Klints møbler i selskab med auktionens resterende udvalg af design i Bredgade 33 i København fra den 21.-25. november. Under eftersynet er der også mulighed for at høre designeksperter Peter Kjelgaard fortælle om møblementet fra Estruplund Gods lørdag den 23. november kl. 14 på samme adresse.


image
Traditionel Auktion

Moderne Design

3. december kl. 16


For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk

Kristina Ulfvik: 8818 1197 · kru@bruun-rasmussen.dk

Poul Svalgaard Henriksen: 8818 1132 · psh@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

Peter Tholstrup (Aarhus): 8818 1195 · pt@bruun-rasmussen.dk

Simon Hyldig (Aarhus): 8818 1188 · sh@bruun-rasmussen.dk