header-image
 

Prins Henrik – anden del af en enestående samling

Morsomme masker, magiske frugtbarhedsfigurer og sælsomme symboler. Prins Henrik var en passioneret samler, der gennem sit liv opbyggede en fantastisk samling af asiatisk jadekunst og træfigurer fra Afrika. Vi indledte salget i august, og nu sætter vi anden del af hans samling under hammeren.

Auktion: 2. december kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 21.-25. november på samme adresse

Eventyrlig samling fra en verdensmand

6.000 genstande fra et 80 år langt samlervirke. Det var festligt, da vi i august måned indledte salget af Prins Henriks (1934-2018) imponerende samling af orientalsk jadekunst og afikanske træfigurer og masker. Nu fortsætter vi med at sætte endnu flere kunstgenstande fra samlingen under hammeren. Der er tale om den hidtil største samling, som vi har solgt gennem årene. 

Det er en verdensmand, der står bag den eventyrlige samling. Den bærer på fortællingen om Prins Henriks lige så eventyrlige liv. Han blev født ind i en fransk adelsfamilie, voksede op i Vietnam og giftede sig i 1967 med den danske tronfølger. Gennem hele livet rejste han meget og nød at udvide sine horisonter. Samlingen vidner om hans store interesse for kunst- og kulturlivet i Asien og Afrika, og han har selv udtrykt følgende om bevæggrundene for samleriet

Foto: © Lærke Posselt

Der findes talrige måder, hvorpå man kan komme tæt på andre folkeslag. Det kan være gennem ord, følelser, fysisk kontakt, daglige ritualer, studier, læsning og endog fotografier. Men man kan ligeledes møde andre folkeslag og lære dem at kende gennem deres kunst (…). Jeg hører til dem, der overvældes af fremmede impulser og modtager dem med glæde og lyst. For mig afspejler de et folks eller en hel civilisations karakter og dynamik.”

Prins Henrik

Samlede med hjertet

I kongehusets residenser på Fredensborg Slot, Amalienborg og Château de Cayx i Frankrig indrettede Prins Henrik nogle af salene til sin samling. Gulve, vægge og borde var tæt befolket af trutmundsmasker, voodoofigurer og de smukkeste kunstgenstande af jade. Her kunne Prins Henrik i ro og mag fordybe sig i faglitteratur om forskellige kulturer og nyde synet af sin efterhånden stærkt voksende samling. Det var også her, at han havde forskellige pudseremedier til at passe og pleje hver enkelt lille genstand.

Samlingens alsidighed afspejler, at Prins Henrik samlede med hjertet. For ham var det ikke vigtigt, om en genstand havde stor materiel værdi eller tilhørte en bestemt periodisk stilart. Han lod sig forføre af håndværket, skønheden, symbolerne og de religiøse fortællinger. Samlingens genstande findes i alle former, størrelser og udtryk, og dens omfang vidner om en ægte samlers utrættelighed.

Tilknytningen til Asien

Prins Henrik blev født i en forstad til Bordeaux i byen Talence. Kort efter hans fødsel rejste familien til Hanoi i Vietnam. Her drev hans far, Greve André de Laborde de Monpezat, en række familieejede industrivirksomheder. Som følge af Anden Verdenskrigs udbrud måtte familien tage hjem til Frankrig i 1939, men Prins Henrik vendte tilbage i 1950 og færdiggjorde sin studentereksamen på det franske gymnasium i Hanoi.

Når det gælder samlingens asiatiske jadekunst, fik Prins Henrik den nærmest ind med modermælken. I Asien har jade gennem årtusinder været brugt til fremstilling af kunstgenstande. Stenarten har mange nuancer – fra hvid og grå til brunlig og dyb grøn. Jaden går under det poetiske navn ”Himmelsten”, fordi stenarten pga. sin skønhed er blevet forbundet med den åndelige verden. I Hanoi blev kimen til Prins Henriks samlervirke lagt:

Jeg har samlet på jade hele mit liv. Jeg fik som barn min første genstand af mine forældre, da vi boede i Hanoi i det, der dengang hed Indokina, og hvor jeg voksede op. Siden da har jade været en af mine store passioner, og for mig symboliserer materialet min tilknytning til den asiatiske kultur.”

Prins Henrik

Under afrikanske himmelstrøg

Den unge adelsmand tog efter gymnasietiden tilbage til Frankrig og begyndte at studere jura- og statskundskab ved Sorbonne i Paris. Dengang i 1950’erne genopstod interessen i det europæiske kulturliv for koloniernes traditionelle kunsthåndværk, og det var også i disse år, at Prins Henrik via en studiekammerat fra Elfenbenskysten blev grebet af sin livslange fascination af afrikanske træfigurer og masker. Senere i 1980’erne købte han nogle af sine første figurer fra den danske kunstner Robert Jacobsens samling.

Gennem årene besøgte Prins Henrik gentagne gange Afrika som ambassadør for Røde Kors og andre velgørende formål. Her oplevede Prinsen kontinentets kulturelle rigdomme og ritualer udfolde sig, og når han kunne løsrive sig fra sine officielle pligter, opsøgte han lokale loppemarkeder og handlende for at købe nye værker til sin samling.

Museumsudstillinger med Prins Henriks samling

Efterhånden voksede samlingen til enorme dimensioner, og dele af den blev vist for offentligheden, mens Prinsen stadig levede. I 2009 blev de afrikanske genstande udstillet på henholdsvis Gl. Holtegaard og Silkeborg Kunstmuseum, hvortil der blev produceret det smukke gennemillustrerede katalog med titlen ”Til guder, ånder og aner. Kunst fra Afrika i H.K.H. Prinsgemalens private samling”. I 2017 arrangerede Koldinghus en storslået udstilling med den asiatiske jadekunst under titlen ”Himmelsten. H.K.H. Prins Henriks Samling af Orientalsk Jadekunst”.

Beslutningen om et auktionssalg

Det er kongehuset, der i overensstemmelse med Prins Henriks tilkendegivelser i sit testamente har besluttet, at samlingen skal sælges på auktion. Arvingerne har udvalgt en række genstande, som de ønsker at beholde, ligesom det er besluttet, at der fortsat vil være en række jader og afrikanske værker udstillet på Château de Cayx i Frankrig. En del af provenuet fra auktionen går til de to kongelige fonde, Kronprinsparrets Fond samt Nikolai og Felix Fonden.


Få en bid af kongehusets historie med hjem!

Genstandene er vurderet til mellem 2.000-15.000 kr. Du kan allerede nu byde med på dem på en indledende ”forauktion” på bruun-rasmussen.dk. De højeste onlinebud fra forauktionen vil udgøre startbuddene på den afsluttende Traditionelle Auktion i Bredgade. Genstandene udstilles op til auktionen på eftersyn samme sted fra den 21.-25. november.

 

Tag med os på denne fantastiske rejse til Asien og Afrika set gennem Prins Henriks øjne!

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Alexa Bruun Rasmussen: 6035 1091 (mobilnr.) · alexa@bruun-rasmussen.dk


Læs mere: