header-image
 

Pioneren og funktionalisten

For første gang nogensinde udbyder vi en stribe sjældne fotografiske værker af den danske pionerfotograf Keld Helmer-Petersen fra hans udstillingssamarbejde med den funktionalistiske møbelarkitekt Poul Kjærholm i 1965 – midt i dansk designs guldalder.

Fotografiets store modernistiske pioner

Den udstillingsaktuelle danske fotograf Keld Helmer-Petersen sprængte rammerne for, hvad farvefotografi var – 30 år før alle andre. Hans sort-hvide fotografier af storbyens strukturer, mønstre og linjer fra 50’erne og 60’erne var nærmere beslægtet med modernistisk malerkunst end samtidigt dokumentarfotografi. Og så var han nær ven og sparringspartner med møbelarkitekten Poul Kjærholm, som han lavede flere beundringsværdige fællesudstillinger med i perioden for dansk designs guldalder. Nu udbydes en stribe sjældne, centrale fotografiske værker fra dette væsentlige samarbejde på Traditionel Auktion.

Mange af de ikoniske fotografier af danske designklassikere blev fotograferet af Keld Helmer-Petersen. Her er det en stol af Finn Juhl på forsiden af en folder fra 1954.

Fotografi i dansk designs guldalder

Ikke mange ved, at fotografiet var en betydelig medspiller i dansk designs verdensomspændende succes i 1950’erne og 60’erne. Møblernes smukke, funktionelle linjer og detaljer blev fremhævet på en ny og moderne måde – ikke mindst takket være stilrene produktfotografier, der fremhævede møblernes særegne stringens, form og elegance – fra snoninger i stolenes fletværk til veludførte sammenføjninger i stoleskelettet.

En af de mest benyttede produktfotografer på det tidspunkt var den danske kunstfotograf Keld Helmer-Petersen. Selvom han var en pioner inden for sit kunstneriske felt, kunne han ikke ernære sig af at lave kunstfotografier alene. Han supplerede derfor indtjeningen ved at tage (i dag ikoniske) produktbilleder af Finn Juhls, Hans J. Wegners og Poul Kjærholms møbler for bl.a. den legendariske møbelproducent Kold Christensen. Hans blik for linjer og mønstre talte et tydeligt sprog, der gik godt i spænd med dansk design. Han fik på den måde sin (mindre kendte) andel i succesfuldt at profilere dansk designs særegenhed i hele verden.

Funktionalisten og pioneren

Men flere af møbelarkitekterne integrerede også fotografisk kunst i deres udstillingsdesign i denne periode – det blev ganske enkelt anset som en moderne, kunstnerisk udtryksform, der lå på linje med de danske møbelarkitekters. Møbelarkitekten Poul Kjærholm lavede deciderede udstillingssamarbejder med nogle af dansk fotografis største navne, heriblandt flere med Keld Helmer-Petesen, som også blev en nær ven. På deres fællesudstillinger komplementerede Helmer-Petersen fotografiske kunst og Kjærholms skulpturelle møbler hinanden i en smuk, symbiotisk helhed.

På den aktuelle Traditionelle Auktion præsenterer vi en samling på i alt 100 fotografier, som har været solgt i forbindelse med en af disse udstillinger. Det drejer sig om ti suiter af fotografier (med ti fotografier i hver). Det er ikke bare en sjældent udbudt, men også helt enestående samling af fotografier fra en central periode i Helmer-Petersens karriere såvel som i dansk designs historie.

Symbiosen i Palsbys galleri

Fotografierne blev i 1965 udstillet på Keld Helmer-Petersen og møbelarkitekten Poul Kjærholms fælles kunst- og møbeludstilling ”Strukturer” i designer Ole Palsbys kunstgalleri i København. Her blev de mange fotografier udstillet side om side med enkeltdele fra Kjærholms møbler – fra møtrikker til stoleben og lædersæder.

Møbeldelene svævede som skulpturelle elementer på hævede podier og komplementerede Helmer-Petersens modernistiske fotografier, der både var blæst op på enorme vægfotostater og løb som mindre friser langs væggene og bandt den stramt komponerede udstilling sammen. Kjærholms beundring for japansk enkelhed og æstetik fornægtede sig ikke i udstillingsdesignet – alt var tænkt ind som en del af helheden.

Detalje fra udstillingen "Finding Beauty" på Det Kongelige Bibliotek i København. Fotograf: Henrik Wichmann.

Sjældent udbudt fotografisk samling

På Ole Palsbys opfordring fremstillede Keld Helmer-Petersen ti suiter originalfotografier i et begrænset antal til salg på udstillingen. De blev solgt i hvide lærredsæsker med blindtrykte titler på ryggen. I dag ejer Det Kgl. Bibliotek og Designmuseum Danmark enkelte af æskerne. I privateje kendes dog kun dette ene sæt på hele ti æsker. Sammen med suiterne udbydes også en dagbog fra Keld Helmer-Petersens formative ophold i 1951 på Institute of Design i Chicago.

Æskerne har været den svenske kritiker og forfatter Ulf Hård af Segerstads, som erhvervede æskerne i forbindelse med udstillingen i 1965. Segerstad var chefredaktør for magasinet FORM og udgav flere bøger med fotografier af Keld Helmer-Petersen, og i 1999 var han medforfatter til en monografi om Kjærholm.

Emnet er ikke tilgængeligt!

Fotografiet som kunstværk

Keld Helmer-Petersen kan lige nu opleves på Det Nationale Fotomuseums store retrospektive udstilling ”Finding Beauty” på Diamanten. Han var en af dansk og international kunstfotografis helt store pionerer. Han var mere optaget af fotografiets kompositoriske muligheder end dets rent dokumentariske egenskaber: ”Jeg fandt efterhånden ud af, at den gode fotografs evne til at komponere et billede ikke stod tilbage fra grafikeren eller maleren,” sagde han.

Af samme grund følte han et stærkere slægtskab med de danske møbeldesignere Finn Juhl og Poul Kjærholm samt malere som Ole Schwalbe, Preben Hornung og Rasmus Nelleman end sine danske fotografkollegaer i fx Deltagruppen. De var ”jo en helt generation yngre end jeg. Jeg har stor respekt for dem … men de arbejdede på en helt anden måde end jeg,” fortalte han i 2007 til Weekendavisen.

Geometriske figurer og jazzede synkoper

Helmer-Petersen var optaget af kompositionerne og de abstrakte mønstre i verden omkring ham. Han lod sig inspirere af konstruktivismens geometriske figurer og jazzens improvisationer og rytmiske spring. Nybruddet i hans fotografi bestod i hans evne til at frembringe en ny virkelighed, hvor motivet i sig selv var det bærende og ikke fotografiet som dokument. I hans værker flyder det genkendelige hverdagsmotiv over i det stramt grafiske og abstrakte.

Helmer-Petersens pionerrejse begyndte, da han i 1938 fik et Leica-kamera i studentergave af sin mor. Allerede her var det kameraets muligheder for komposition, der fascinerede ham, ligesom hverdagslivets detaljer, mønstrer og strukturer.

Han var stærkt inspireret af den tyske modernist og fotograf Albert Renger-Patsch’s abstrakte, sort-hvide fotografiske undersøgelser fra 1920’erne. Han legede med gentagelse, perspektiv og komposition i sine fotografier af hverdagsobjekter som sakse, glas og blomster. Dette var essentielt for Helmer-Petersen gennem hele hans lange karriere. Og det var da også legen med farvefotografiets flader og udforskningen af dets kunstneriske muligheder, der endte med at give ham det helt store internationale gennembrud.

Da amatørfotografen brød igennem internationalt

Da den blot 28-årige eksperimenterende amatørfotograf i 1948 udgav bogværket "122 Farvefotografier" for egne midler, skabte det nemlig internationalt røre. Bogen blev opdaget af Life Magazines redaktør Wilson Hicks. De spektakulære farvefotografier fik kort efter hele syv siders særomtale i ”Life Magazine” – en uhørt præstation for en ung, ukendt dansk amatørfotograf. Og næsten 30 år tidligere end William Egglestons udstilling på MoMA i New York, der ofte nævnes som den udstilling, hvor farvefotografiet brød igennem. 

Den flotte internationale omtale åbnede mange døre. I oktober 1950 til maj 1951 fik Helmer-Petersen mulighed for at studere og undervise på det legendariske Institute of Design i Chicago, en amerikansk aflægger af den tyske Bauhausskole grundlagt af kunstnerfotografen og tidligere lærer ved Bauhaus, Làzslo Moholy-Nagy, efter krigen og ledet af den legendariske amerikanske fotograf Harry Callahan. I disse år lærte han også fotografiske legender som Richard Avedon og Aaron Siskind at kende. Han begyndte desuden at arbejde med stregnegativer, der kun indeholder sort-hvid og derfor giver de meget karakteristiske kontraster, som også ses i fotografierne fra udstillingen ”Strukturer”, som nu udbydes på auktion. I sommeren 1951 vendte han hjem til Danmark, hvor han tog hul på samarbejdet med flere af eksponenterne for dansk design.  

En skelsættende pioner

Keld Helmer-Petersen har haft en afgørende betydning for fotografisk kunst i Danmark såvel som internationalt. Han eksperimenterede lige til det sidste med det fotografiske medie, udgav flere roste fotobøger og blev hædret med både Thorvald Bindesbøll Medaljen, Fogtdals Fotografpris og Foreningen for Boghaandværks Ærespris. Han var lektor i fotografi ved Kunstakademiet og formand for bestyrelsen for Museet for Fotokunst i Odense i en årrække. Siden 2008 har hans smukke, grafiske fotografier fra udstillingen ”Strukturer” desuden budt danske og internationale rejsende på Kastrup Lufthavn Station velkommen og farvel.

Tidslinje

1920             Født

1938             Student, får sit første Leica-kamera

1948             Udgiver ”122 Farvefotografier / 122 Colour Photographs”

1949             ”Life Magazine” udgiver syv sider om bogen ”122 Farvefotografier”

1950-51       Ophold på Insititute of Design i Chicago under Harry Callahan

1953             Udstiller på MoMA i New York

1954             Første udstilling ”Eksperiment og Dokumentation” sammen med Poul Kjærholm

1960             Udgiver bogen ”Fragments of a City” med fotografier fra Chicago

1964             Ansat som underviser på Kunstakademiet

1965-66       Udstillingen ”Strukturer” sammen med Poul Kjærholm hos Ole Palsby Galleri

1974-78       Eksperimenterer med kameraløse billeder

1984             Formand for bestyrelsen for Brandts museum for fotografi i Odense

2004             Nævnes i Martin Parr og Gerry Badgers “The Photobook. A History”

2008             Udsmykningen af Kastrup Lufthavn åbnes

2011             Foreningen for Boghåndværks Ærespris

2013             Død

Fredag 13. september kl. 16
Gallery Talk: “Fotografen Keld Helmer-Petersen – fra Chicago Bauhaus til Danish Modern”

– ved fotohistoriker Inger Ellekilde Bonde, kurator på den aktuelle udstilling “Finding Beauty” om Keld Helmer-Petersen på Den Sorte Diamant.

Alle er velkomne!


image
Traditionel Auktion

Keld Helmer-Petersen

Onsdag 25. september


For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk